ברעם או זמיר - הלוי דבק בכיסא, אבל המרוץ לתפקיד הרמטכ"ל הבא כבר יצא לדרך

השבוע המדמם בעזה סותר את הסיבה של סגן הרמטכ"ל למועד התפטרותו: "ירידה בעצימות המלחמה" • כעת ייתכן שלא יהיה סגן לרמטכ"ל לתקופה מסוימת • והלוי? נטל אחריות אך לא מימש אותה

האלוף אמיר ברעם. צילום: אורן בן חקון

הודעתו של סגן הרמטכ"ל אלוף אמיר ברעם על סיום תפקידו במועד שנקבע אולי לא צריכה להפתיע אף אחד. אך הסבריו בנוגע לכך שהוא מבקש לסיים את תפקידו "כיוון שעצימות המלחמה ירדה משמעותית" - בשבוע שבו נהרגו עשרה חיילי צה"ל ברצועת עזה, שתי אזרחיות ושוטר נרצחו ביהודה ושומרון, וגופותיהם של שני חטופים שנחטפו לעזה בחיים הושבו לישראל, מעוררת אי-נוחות, בלשון המעטה.

למעשה, בחודשים הראשונים לאחר פרוץ המלחמה נעלם ברעם מהאופק, בטח זה התקשורתי. ייתכן כי ניסה להצניע את נוכחותו בזירה הציבורית, כדי שלא ידבק בו רבב מהמחדל ומהאסון הכבד, וזאת חרף העובדה שכסגן רמטכ"ל גם הוא נושא באחריות פיקודית מתוקף תפקידו.

הרמטכ"ל הרצי הלוי בביקור בפיקוד צפון. יחסים מתוחים עם ברעם, צילום: דובר צה"ל

באוקטובר 2024, שנה לאחר פרוץ המלחמה ורגע לפני שהשלים כהונה של שנתיים, התבקש על ידי הרמטכ"ל הרצי הלוי להאריך את כהונתו בחצי שנה, אלא שמאז שנעתר לבקשה היחסים בינו לבין רא"ל הלוי, שגם כך היו מתוחים, לא הפשירו.

במכתבו לרמטכ"ל כתב ברעם: "לפני כמה חודשים, בהמשך לבקשתך ובתיאום שר הביטחון, הארכתי את תפקידי בחצי שנה נוספת (עד פברואר 25'), כי סברתי שראוי ונכון להיענות לבקשה בשל המלחמה העצימה".

בנימת ביקורת, לאחר שבקשתו לפגישה עם הלוי לא נענתה, כתב לו כי ביקש לקבוע פגישה שמטרתה "היערכות לסיום תפקידי במועד המוסכם... זאת מכיוון שעצימות המלחמה ירדה משמעותית, מכיוון שאני חש כי במצב העניינים יכולתי לתרום כסגן רמטכ"ל מוגבלת".

לא המועמד המוביל

חרף היותו סגן הרמטכ"ל ב-7 באוקטובר, אלוף ברעם רואה את עצמו כמועמד להחליף את רא"ל הלוי בבוא העת, כפי שעולה גם ממכתבו, אותו חתם בשורה: "מובן שבעתיד אהיה נכון למלא במערכת הביטחון כל תפקיד שאדרש".

ברעם אכן נחשב לאחד המועמדים לתפקיד, אך על פי כל ההערכות הוא אינו המועמד המוביל להחליף את הלוי. השם החם הוא אלוף (במיל') אייל זמיר, כיום מנכ"ל משרד הביטחון ולשעבר סגן הרמטכ"ל שהפסיד בהתמודדות להלוי בהתמודדות על הרמטכ"לות.

אלוף (מיל') אייל זמיר (ארכיון). מועמד להחליף את הרמטכ"ל, צילום: יוסי זליגר

מעבר להיותו קצין מוכשר מאוד, שידוע בראייתו האסטרטגית הרחבה ובחשיבתו החדשנית, אלוף (מיל') זמיר אינו נגוע במחדל 7 באוקטובר, ונחשב למי שיכול לשקם את הצבא אחרי האסון הנורא וחודשי המלחמה הארוכים שנכפו עליו.

שם נוסף שעולה כמועמד אפשרי להחליף את רא"ל הלוי הוא שמו של מפקד פיקוד הצפון, אלוף אורי גורדין, אך קיימת גם אופציה שהוא ימונה לסגן הרמטכ"ל, ויתמודד על הרמטכ"לות בסבב הבא.

אלא שהנעלם הגדול ביותר הוא מתי יודיע הלוי על סיום כהונתו. השבוע, ב-16 בינואר, ימלאו שנתיים לכהונתו כרמטכ"ל, שאת רובה המכריע ביצע לאחר המחדל שקרה תחת פיקודו.

במערכת הביטחון קיימת כמעט תמימות דעים בנוגע לכך שהלוי צריך היה זה מכבר לממש את האחריות שנטל באופן פומבי, ובצדק. מהלכיו של שר הביטחון בחודשיים האחרונים, ישראל כ"ץ, נראים כניסיון לדחוף אותו לכך לאחר שבחלוף 464 ימים למלחמה בחר ראש המטה הכללי שלא להתפטר.

הלוי נאחז בכיסאו

באופן מעט מנותק, הלוי, וכמה ממקורביו, לא סבורים כי עדיין בשלה העת שיפנה את כיסאו. להפך, נדמה כי הם סבורים שעצם הישארותו בתפקיד עד כה "הצילה" במקום מסוים את המצב לאחר 7 באוקטובר.

מתקפת 7 באוקטובר. הלוי סבור שהוא "הציל את המצב" אחרי הטבח, צילום: אי.אף.פי

ואכן, לצה"ל היו הישגים יפים, ובעיקר מול חיזבאללה בצפון, ואת זה אי אפשר לקחת מרא"ל הלוי. אך לכל אדם יש תחליף, במיוחד כשעצם הישארותו בתפקיד פוגעת באמון הדרגים שתחתיו.

ב"דף מפקד" שהפיץ בסוף נובמבר כתב הרמטכ"ל: "אין לאיש מאיתנו כוונה לפסוח על תחקירי 7 באוקטובר. בחרנו לקיים תחקירים קשים, בניגוד לעבר, בעיצומה של המלחמה. אין לי כל כוונה לפסוח על החלטות אישיות כשתתחדד ותתבהר בפנינו התמונה".

יש הטוענים שבכך סימן לעצמו את מועד התפטרותו בסמוך למועד סיום התחקירים, שלפי דרישת שר הביטחון כ"ץ אמורים להסתיים כבר בסוף ינואר.

שר הביטחון כ"ץ. לא יאפשר להלוי למנות קצינים בכירים, צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

כך או אחרת, לצה"ל נדרש כעת סגן רמטכ"ל חדש, וכידוע השר כ"ץ הודיע לרא"ל הלוי שלא יאפשר לו למנות קצינים בכירים, לרבות אלופים, כל עוד לא יסתיימו התחקירים. כפועל יוצא, ייתכן שצה"ל יישאר תקופה מסוימת ללא סגן רמטכ"ל, אם אלוף ברעם לא יישאר בתפקידו עד שיימצא לו מחליף.

אחד המועמדים להחליף את אלוף ברעם הוא, כפי שציינו קודם, אלוף גורדין, אך סביר שהוא יעדיף להתמנות לסגן רמטכ"ל כתפקיד שני, מה גם שהוא נחשב לאחד המועמדים להחליף את רא"ל הלוי. כן עולה שמו של מפקד זרוע היבשה היוצא, אלוף תמיר ידעי, שביקש לסיים את תפקידו כמפקד הזרוע "מסיבות אישיות". ייתכן כי אלופים נוספים יהיו מועמדים לתפקיד.

נדגיש כי קצינים שבימים כתיקונם היו עשויים, אולי, להתמודד על התפקיד, כמו ראש אגף אסטרטגיה אלוף אליעזר טולדנו, מפקד פיקוד הדרום אלוף ירון פינקלמן וראש אגף המבצעים אלוף עודד בסיוק נגועים עד צוואר במחדל החמור, ולפיכך לא רק שלא יקבלו את התפקיד, אלא סביר שיידרשו לקחת אחריות אישית גם כן ולהתפטר מתפקידם.

מדובר צה"ל נמסר: "סגן הרמטכ"ל ביקש לסיים את תפקידו בסוף פברואר 2025, לאחר שהאריך את תפקידו משנתיים לשנתיים וחצי לבקשת הרמטכ"ל, נוכח המלחמה. הרמטכ"ל והסגן שוחחו בעניין, והרמטכ"ל הביע את הערכתו לעשייתו החשובה של הסגן בעת מלחמה ובכלל. סגן הרמטכ"ל יבצע כל תפקיד שאליו יידרש או יתבקש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר