אם הכל יתנהל כשורה והתקציב יאושר בזמן, במערכת הביטחון מעריכים כי ניתן יהיה להקים את הגדר המזרחית לאורך גבול ישראל-ירדן בתוך כשלוש שנים - כך נודע ל"ישראל היום".
על פי ההערכות, עלות הקמת הגדר נאמדת בכחמישה מיליארד שקלים. הגדר צפויה להיפרס משדה התעופה רמון שבדרום, שבסביבתו כבר קיימת גדר עד כ־10 ק"מ מצפון לו, דרך ים המלח, בקעת הירדן, בית שאן ועד חמת גדר. אורכה המתוכנן של הגדר יהיה יותר מ־400 ק"מ. במשרד הביטחון כבר הקצו תקציב לתכנון המכשול, ועל פי ההערכה, התכנון יושלם כבר בחודש מרץ הקרוב.
בהנחה שוועדת נגל אכן תאשר את כל התקציב הנדרש בקבועי הזמן המתאימים, ויימצא לכך מקור תקציבי, עם תום שלב התכנון ניתן יהיה להתחיל בביצוע מהיר. עם מספר ראשי עבודה במקביל ניתן יהיה להשלים בתוך כשלוש שנים את הבנייה ולהחליף את המכשול הרעוע עד בלתי קיים בין ישראל לבין ירדן. בכך יהיה אפשר למנוע חדירות לישראל, כמו גם הברחת אמצעי לחימה, שהפכה בחודשים האחרונים לתופעה מטרידה ומסוכנת במיוחד - נוכח הניסונות האיראניים להציף את יהודה ושומרון באמצעי לחימה לטובת פיגועים נגד ישראלים בתוך ומעבר לקו הירוק.
העבודות יתבצעו על פי תיעדוף איזורים, לפי קרבה ליישובים, ובהתאם למקומות המועדים להברחות. כמו בשאר הגבולות, את העבודות יוביל תא"ל ערן אופיר.
בינתיים בצה"ל מודאגים מאוד מהמצב בירדן, וחוששים מאפקט ההדבקה של סוריה, שיגרום גם לערעור יציבות המשטר הירדני, שהוא חלק משמעותי בתפיסת הביטחון של ישראל בגבול המזרחי. כדי להיערך לבאות, ולכל מקרה שלא יבוא, במשרד הביטחון מתכננים כאמור את הקמת הגדר המזרחית, ורק השבוע הפיץ צה"ל קול קורא לטובת גיוס מילואימניקים לאוגדה המזרחית המוקמת בימים אלה.
בצה"ל מקימים בימים אלה חמש חטיבות הגנה במילואים, שסדר הכוחות העיקרי שלהן יושתת על מתנדבים בגילאים 38 עד 58. עד כה השלימו כ־3,000 איש את ההתנדבות לאוגדה, ו־6,000 נוספים נמצאים בתהליך בדיקה (שכולל בדיקות רפואיות, רישום פלילי ועוד). בסך הכל צריך צה"ל כ־15 אלף איש בחמש החטיבות הללו, ובינתיים כבר מונו להן מח"טים, מג"דים, וגם חלק ניכר מהמ"פים כבר אוישו. התכנון הוא להשלים את הקמת האוגדה עד סוף שנת 2025.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו