"ראינו 60 חמושים במרחק של מאות מטרים מהגדר": הקרב על הברחות הרחפנים בגבול מצרים

שנה וחצי אחרי שצה"ל שינה את מדיניות הפתיחה באש בגבול מצרים, המבריחים עברו מהברחות אלימות לרחפנים משוכללים • תחילה היו אלה סמים, אך לאחרונה נתפסו גם משלוחי נשק • "הרחפנים עולים 150 אלף שקלים, זה קרטל מאורגן", מתריע מח"ט פארן • תיעוד מיוחד מקו הגבול

מלחמת רחפנים בדרום , דובר צה"ל
מלחמת רחפנים בדרום. צילום: דובר צה"ל

ב־2013 הסתיימה בניית המכשול בגבול מצרים שעצר את תופעת המסתננים. אך כמו תמיד, פתרון לבעיה אחת הוביל את הגורמים העוינים לחפש פתרונות חדשים אחרים. "פעם הם היו רגילים לעבור בקו הזה, הם התגברו על זה ועברו להברחות אלימות, מעל הגדר בסולמות", מספר מח"ט פארן, אל"ם שמר רביב בראיון בלעדי ליד גדר הגבול בפתחת ניצנה.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:32
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:32
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    ""תושבים חוששים לחייהם": מאז 7 באוקטובר - יותר ויותר ניסיונות תצפית והברחה בקו התפר (ארכיון)

    המפנה הגיע ב־15 בינואר השנה. "ראינו 60 לבושי שחור חמושים במרחק של כמה מאות מטרים מהגדר", משחזר אל"ם רביב בתיאור שנראה כאילו לקוח מסרט הוליוודי. "הכרזתי היכון לחדירה, זה נראה כמו פלוגת נוחבה. הם התמקמו על הגבעות, ריתקו בירי את העמדות המצריות ואת הסיורים שלנו, ואז המבריחים נכנסו".

    זה היה האירוע הראשון אחרי תחילת המלחמה, ושינוי המדיניות שהחל באירוע השלישי ביולי 2023 - כשנהרגו שלושה חיילים מירי שוטר מצרי. "עד אז היתה הפנמה שלא נכנסים להברחה אלימה. זו היתה טעות ששילמנו עליה בחיי אדם", אומר רביב. "עכשיו לא רק שאנחנו נכנסים, אלא נכנסים חזק. לא יורים פה. יש לי טנק במרחק דקות, מסוק באוויר. באירוע ההוא ירינו בתיאום עם המצרים והורדנו חמישה. מבחינתם זה היה אירוע מכונן. מאז היו שלושה אירועים דומים שבעבר לא התערבנו בהם".

    המעבר לשמיים

    "אני פוגש את האלוף פינקלמן ב־10 באוקטובר, אחרי שלושה ימי לחימה בעוטף", ממשיך המח"ט. "הוא אומר לי 'כל אחד שמתקרב מהצד השני - תירו בו'". אבל המבריחים הסתגלו: בפברואר הגיע "פטיש אוויר" ראשון - רחפן שחוצה את הגבול. "תחילה לא הבנו שמדובר בהברחות. ראינו עלייה: 3 בחודש, 10 בחודש. ב־18 ביוני הפלנו את הראשון וגילינו עליו סמים. הבנו שמשהו השתנה – שזו שיטה חדשה. באוגוסט כבר היה פה שיא של רחפנים".

    יוכי, מפקדת גדוד קרקל בחטיבת פארן, צילום: דובר צה"ל

    באמצעות הרחפן, המבריחים מצליחים להתקרב לגדר, כשהם נמצאים בפועל במרחק של קילומטר ויותר ממנו - כך שלא ניתן ממש לפגוע במבריחים עצמם מחשש לפגיעה בחיילים מצרים או במטיילים.

    הרחפנים שנתפסו מפתיעים בתחכומם. "חלק מהרחפנים שתפסנו הבאנו לגורמי הביטחון, והם אמרו 'אין את הרחפן הזה בארץ'", מספר רביב. "הרחפן יכול להרים יותר מ־50 קילו. הוא עולה מהשטח שלנו, יורד במצרים, הם מעמיסים סחורה והוא חוזר".

    בחודשים הבאים נתפסו עשרות רחפנים עם סמים, ומאוחר יותר גם הופל לראשונה רחפן עם נשק. "הסיור היה סיור רכוב על הגדר", מספרת יוכי, חיילת ממרכז הארץ המשרתת כמפקדת כיתה בקרקל. "קיבלנו דיווח שמזהים רחפן שעף ממצרים לישראל. החיילת שלי זיהתה אותו. פרקנו מהרכב, ירינו לעברו והוא נפל במרחק של 500 מטר מאיתנו. בדקנו קודם אם יש מטען כדי לא לסכן את הכוחות. מצאנו שם שמונה אקדחים".

    אל"ם שמר רביב, מפקד חטיבת פארן, צילום: דובר צה"ל

    "זו היתה הפתעה", מודה אל"ם רביב. "בסוף אוקטובר מתקשרת אלי המג"ד. 'אתה לא תאמין - אלו כלי נשק', היא אומרת. אמרתי 'אין מצב'. באתי וראיתי אקדחים עטופים בניילון. הפעלנו את כל מי שצריך, כולל את השב"כ. הבנו שמדובר בתופעה רחבה ממה שנדמה לנו שהיה". 

    טכנולוגיה מתקדמת

    מדובר באבולוציה של ממש בפרק זמן של שנה וחצי: מהברחות אלימות שצה"ל התעלם מהן כדי לא לסכן חיילים, דרך שינוי של 180 מעלות בכל הנוגע להתקרבות לגדר, משם לרחפנים בודדים והברחות סמים, ועד להברחות רחבות היקף של אמל"ח. כרגע צה"ל מצליח לבלום בעזרת כוחות משולבים, אך עם קושי גדול.

    "התיאום מול המצרים סביר ביחס למלחמה, בהרבה מאוד חשדנות", מסביר אל"ם רביב. "אבל האחריות על ההגנה היא שלי. יש לי אינטרס לסכל ולהשמיד את ההברחה".

    אל"ם רביב: "יש פה תקציב של מיליונים שמישהו מניע", צילום: דובר צה"ל

    שיטת הלחימה משלבת ירי פיזי ושיבוש תדרים, לצד תיאום זהיר עם המצרים. "אנחנו ממש מגרש המשחקים הטכנולוגי", אומר המח"ט. "כל מי שאומר לי 'יש לי טכנולוגיות', אני אומר לו 'בוא נראה איך זה עובד'. אנחנו בתחרות למידה איתם.

    "יש רחפנים של 50, 60, 100 ואפילו 150 אלף שקלים", מסביר רביב. "מי שמפעיל אותם זה קרטל. 'להקריב' רחפן בסכומים כאלה זה לא מובן מאליו. זה מטריד. יש פה תקציב של מיליונים שמישהו מניע, והכי גרוע - בסוף נכנס נשק למדינת ישראל. אנחנו יודעים מה הנשק הזה יכול לעשות".

    האתגר המשפטי

    "מי שמגיעים לצערי הרב הם אזרחים ישראלים מהשבטים הבדואיים", מסביר המח"ט. "כשקורית הברחה כזאת, יש זיהוי טוב של התצפיתנית. אתה תופס מישהו עם טלפון ומשקפת ליד הגדר, הוא אומר 'אני מטייל'. אתה מביא אותו למשטרה, והעבירה שהוא נשפט עליה היא כניסה לשטח אש. צריך יותר מכמה ראיות פורנזיות כדי להגיש כתב אישום".

    יוכי: בדקנו קודם אם יש מטען כדי לא לסכן את הכוחות, צילום: דובר צה"ל

    המפקד מסכם בזהירות: ברגע שנפסקו ההברחות האלימות, התושבים חשו הקלה כשפסק הירי הבלתי פוסק. אבל כמו תמיד, פתרון אחד מוליד אתגר חדש. "אפשר גם להרים אדם קטן ולהבריח אותו", הוא מזהיר. "המציאות השתנתה, אך לא בהכרח השתפרה".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר