בפיקוד הצפון עובדים בימים אלו על תוכנית לעיצוב מחדש של ההיערכות הביטחונית לאורך גבול הצפון, במטרה לחזק את ההגנה על יישובי הגבול תוך התאמה להסכם הפסקת האש שנחתם מול לבנון.
לאורך 130 הקילומטרים מהר דב לראש הנקרה היו פרוסים לפני המלחמה כוחות מדוללים שכללו כשלושה גדודים בלבד. כעת, בשל הצורך לשדר ביטחון כלפי התושבים, מתכננים בצה"ל להציב כוחות משמעותיים יותר, מוצבים חדשים נבנים, ומוצבים שאוישו במהלך המלחמה לאחר שהיו נטושים במשך שנים יהפכו למוצבי קבע.
בד בבד החלו בפיקוד הצפון לבנות מכשול לאורך הגבול אחרי שדרשו הקמת חומה, שעשרות קילומטרים ממנה כבר הושלמו הרבה לפני מלחמת חרבות ברזל.
ההבנה של גורמי הצבא היא שהמכשול דרוש מכיוון שאם מחבלי חיזבאללה ינסו בעוד כמה שנים לצאת למתקפה נגד ישראל, המכשול יהיה זה שיעצור בעדם.
"זה תמיד תלוי במי שצועק הכי חזק", טוען תושב אחד מהיישובים הצמודים לגדר הגבול. "אצלנו סדר הכוחות הוא פחות או יותר כמו לפני המלחמה, בעוד ביישובים אחרים יש הרבה יותר חיילים. אני מסייר לאורך הגזרה ולא רואה כמעט כוחות. אין טנקים, אין כלים כבדים. הכוחות שהיו במוצבים נכנסו בתמרון ללבנון והשתחררו. נשארו לנו כוחות מועטים, וזה לא מספיק".
בחודשים הבאים ובשנים הקרובות צפויים תושבי הצפון לראות שינויים משמעותיים באזוריהם. פריסת הכוחות, שתכלול מוצבים מאוישים יותר וסיורים תכופים לאורך הגדר, תשנה את נוף הגבול.
תושב בקיבוץ משגב עם, שבו יוצבו כוחות בתוך הקיבוץ: "אנחנו רוצים ביטחון, אבל לא בתוך הבית שלנו. אני חושש שגם אם ישימו אותם צמוד לקיבוץ, כל פעם שהם יניעו טנק בלילה - נשמע"
לאורך הגדר החלו כבר בעבודות תשתית להקמת מוצבים שיאכלסו מחלקות חי"ר. רבים מהמוצבים לאורך הגבול שהיו ריקים בעבר ושהופעלו במהלך המלחמה אוכלסו במהירות על ידי פלוגות שהופקדו על שמירת הגבול, וכעת מתכננים בצה"ל לאייש אותם באופן קבוע בפלוגות חי"ר.
במושבה מטולה, שהיתה מוגנת עד כה על ידי פלוגה אחת בלבד, תיפרס כעת נוכחות צבאית רחבה יותר. לצד זאת, המתח בין ביטחון יומיומי לבין תחושת שגרה ביישובים יישאר סוגיה מרכזית. בפני תושבי משגב עם ניצבת דילמה כזאת: כוחות מתוכננים להתמקם באזורם, אך בקיבוץ קמו קולות המתנגדים להצבתה בשטח היישוב. "אנחנו רוצים ביטחון, אבל לא בתוך הבית שלנו", אומר אחד מאנשי הקיבוץ, ומסביר: "החשש שלי הוא שגם אם ישימו אותם צמוד לקיבוץ, בכל פעם שהם יניעו טנק בלילה אנחנו נשמע את זה".
בד בבד, בעוד התוכנית מבטיחה נוכחות צבאית משמעותית יותר מבעבר, עדיין קיים חשש כי ככל שיחלוף הזמן והשקט יחזור כך ידוללו הכוחות שוב, כפי שקרה בעבר. אף שבפיקוד הצפון מבטיחים כי ההיערכות החדשה תעניק תחושת ביטחון לתושבים - התושבים בשטח נותרים סקפטיים. "רק ימים יגידו אם באמת נוכל לסמוך על זה, או שזה עוד מהלך זמני", אומר אחד מהם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו