מאז תחילת המלחמה ב-7 באוקטובר, מניין הפצועים מקרב צה"ל וכוחות הביטחון עומד על 12 אלף. על פי אגף השיקום במשרד הביטחון, מספר המטופלים באגף גדל בתוך שנה ב-20%, לכ-74 אלף איש.
הכניסה הקרקעית של צה"ל לדרום לבנון הובילה לגידול משמעותי במספר הפצועים, עם תוספת של כ-900 פצועים חדשים מאז תחילת המבצע הקרקעי - גידול של פי 1.5 לעומת חודש ספטמבר.
רוב הפצועים צעירים, 12 איבדו את הראייה
על פי הפילוח של סוגי ואופי הפציעות וגילאי הלוחמים: מרבית הפצועים (51%) הם צעירים בני 18-30. כ- 8,500 מהם (66%) מתמודדים עם פציעות פיסיות. 5,200 (43%) פיתחו תגובות נפשיות. 14% מהפצועים מוגדרים עם פציעה בינונית-קשה, 23 עם פציעות ראש קשות, 60 קטועי גפיים שהותאמה להם תותבת, מהם 5 שנזקקו להתאמה בחו"ל, ו- 12 פצועים שאיבדו את הראייה.
93% מהפצועים הם גברים, מהם 66% הם משרתי מילואים. 14% מהפצועים מוגדרים עם פציעה בינונית-קשה, מהם 377 עם פציעות ראש, ו-23 עם פציעה קשה שהצריכה השלמה של הגולגולת בסיוע מדפסת תלת מימד.
308 לוחמים נפגעו בעיניהם, מהם 12 שאיבדו את הראייה ונזקקו לתותבת. 104 מהפצועים סובלים מפגיעה בעמוד השדרה, וכ-60 הם קטועי גפיים להם הותאמה תותבת מתקדמת וחדשנית התואמת את אורח חייהם. 5,200 (43%) מהפצועים פיתחו תגובות נפשיות שונות (חרדות, דיכאון, קשיי הסתגלות ופוסט טראומה ועוד). בכל חודש נקלטים בממוצע כ-1,000 פצועים מהמלחמה הנמשכת, ובנוסף עוד כ-500 בקשות חדשות להכרה מאירועי עבר.
בשנה האחרונה נקלטו באגף פי שלושה פצועים צעירים עד גיל 30, המהווים 51% מפצועי "חרבות ברזל", בעוד שעד 6 באוקטובר 2023, כ- 50% מבין נכי צה"ל הוגדרו כבני הגיל השלישי, לעומת 8% צעירים עד גיל 30. באגף מתאימים מענים שיקומיים לפצועים הצעירים בדגש על סיוע בחזרה למעגל הלימודים, הכשרות מקצועיות ושיקום תעסוקתי.
10 חוות שיקומיות נפתחו
כחלק מהתהליך הוקמו 10 חוות שיקומיות שנועדו לסייע לפצועים ליצור שגרת יום, והן פרוסות בכל רחבי הארץ. החוות הוקמו בשיתוף פעולה עם ארגון נכי צה"ל ומתקיימות בהן סדנאות גוף ונפש, מעגלי שיח ופעילות חקלאית משתנה. בהמשך יתקיימו בחוות פעילויות המיועדות גם לבני המשפחה.
מענים אלו מצטרפים לאפשרויות הסיוע והטיפול הקיימות עבור הפצועים והפצועות לאורך השנה ויתוגברו בימים הקרובים: צוותי מת"ן (תמיכה נפשית ראשונית) צוותי התערבות נפשית המעניקים מענה ותמיכה ראשוניים בהתאם לצרכים העולים בקווי הסיוע, ומוזנקים למקום האירוע או בית הפצוע במידת הצורך.
באגף השיקום מציינים כי על מנת לאפשר לפצועים להתחזק, ובכדי שיוכלו להתמקד בהחלמה, נמשכת מדיניות 'שיקום לפני בירוקרטיה' בשיתוף עם ארגון נכי צה"ל. המטופלים הנקלטים באגף מקבלים באופן מיידי טיפול רפואי ונפשי ותמיכה כלכלית, ואילו הועדות הרפואיות יידחו.
ועדות לפצועים פיזיים יידחו בשנה מיום הפציעה ואילו ועדות לפצועים המתמודדים עם תגובות נפשיות יידחו בשנתיים בהמלצת המומחים. זאת כדי לאפשר למצב הנפשי של הפצועים להתייצב ולהתגבש. עפ"י הנתונים, העלות השנתית הממוצעת של מעטפת הטיפול והתמיכה הכלכלית לפצוע מלחמה הינה כ-150 אלף ש"ח.
עפ"י ההערכות אגף השיקום, עד שנת 2030 יהיו כ-100 אלף נכי צה"ל, 50% מהם מתמודדי נפש. בכדי להיערך עם היקפי הפצועים הוקמה באגף חטיבה שתפקידה לפשט את הבירוקרטיה עבור נכי צה"ל ופצועי "חרבות ברזל". בשבוע הקרוב יעלה קמפיין תקשורתי נוסף שנועד להנגיש את הזכויות והמענים לפצועים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו