ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס אמש (ראשון) את ועדת נגל לבחינת תקציב הביטחון ובניין הכח, אשר הציגה את המלצות הביניים, בלשכת רה"מ בירושלים. בדיון השתתפו שר הביטחון, שר האוצר, ויו"ר הוועדה וחבריה. נתניהו קיבל את המלצות הוועדה והנחה לקדמם בהקדם האפשרי.
אלו הן המלצות הוועדה:
הוועדה המליצה לקדם מיידית רכש מיירטים בכל שכבות ההגנה. לקדם את אישורו של נגמ״ש אופני-קל בהתאם למספר דגשים הנוגעים לתקציב הנושא. בנוסף המליצה לקדם במיידית את הפנייה לכינוס ועדת שרים להצטיידות ולאשר את הרכש ע״פ דרישת צה״ל.
הועדה התרשמה שיש אתגר אמיתי בכ״א בקבע בצה״ל ולכן תכלול מספר המלצות בנושא בדו״ח הסופי. יחד עם זאת הועדה מצאה לנכון להמליץ כבר בהמלצות הביניים על מספר נושאים שאין סיבה לעכבם עד הדוח הסופי.
חברי הוועדה ביקשו להחריג חלק מאוכלוסייה זו (בהיקף של כ 8000 שיאי קבע) משיא תקני הקבע הכולל וההוצאה על השכר, ללא פריצה במסגרת התקציב הכוללת. מיועדת למערך הלוחם, תומכלים, אחזקה וטכנולוגיים.
בנוסף הדגישו את חשיבות השלמת החקיקה בנושא. החזרת משך שירות החובה ל 36 חודשים תוך השארת הגמישות בצה״ל לשחרר חלק מהמשרתים טרם סיום שירותם.
יש לציין כי המלצות הביניים לא כוללות המלצות תקציביות והן לא מיועדות להגדיל את מסגרות התקציב שאושרו עד-כה, אלא רק על-מנת לקדם את יכולת השימוש בהם.
הנושאים שהועלו לדיון המלצות הביניים היו רכש וייצור - הרחבת סל החימושים ומערך ההגנה האווירית, יציבה יבשתית לתמרון, עליונות ימית, כח אדם, שיטות והתארגנויות חדשות לפיתוח וייצור, ומרכיבי הגנה בגבולות.
כאמור, הוועדה החלה את עבודתה בתחילת אוגוסט, במטרה להמליץ על הכיוונים המרכזיים לבניין הכח לעשור הקרוב, תקציב הביטחון הנגזר מכך, והמשמעויות הכלכליות הנלוות להחלטות שיתקבלו.
לוועדה הוצגו עד-כה צרכי מערכת הביטחון, לרבות הכיוונים המרכזיים לקידום הנגזרים מתרחיש הייחוס הצה"לי ודגשי משרד האוצר ובנק ישראל. הוועדה קיימה דיונים מעמיקים עם אנשי אגף התקציבים, החשב הכללי, בנק ישראל, האגף הממונה על השכר באוצר, ומערכת הביטחון. דיונים אלו כללו את תרחיש הייחוס, העקרונות לתכנון התר"ש, יעדי תר"ש "מעלות" (טרום מלחמת חרבות-ברזל) והטמעת לקחים מהמלחמה עד-כה והשפעתם על התכניות והתקציבים הנדרשים, במדרגות שונות במשרד הביטחון ובצה"ל.
בדו״ח הסופי יכללו המלצות הקשורות לתרחיש הייחוס ולתפישת ההפעלה, וכנגזרת מהן דירקטיבות ויעדים לתכניות בניין הכח ומדרגות התקציב המומלצות למימושו, בכל אחת משנות הייחוס, כפי שהוגדר לוועדה בכתב המינוי.
הוועדה מתכוונת להגיש גם המלצות בנושאים הקשורים לשקיפות, ופיקוח-ובקרה על אופן מימוש תקציב הביטחון והשגת היעדים שהוגדרו לביצור מדינת ישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו