לוחמי צה"ל, מג"ב ושב"כ החלו הלילה (בין שלישי לרביעי) במבצע רחב היקף לסיכול טרור, למעצר מבוקשים ולהשמדת תשתיות טרור בצפון השומרון, במרחב ג'נין, טולכרם ובחטיבת הבקעה והעמקים במחנה הפליטים פארעה. מדובר במבצע הגדול ביותר שבוצעה ביו"ש מאז תחילת המלחמה וכן מאז מבצע "חומת מגן" לפני כשני עשורים.
כלי טיס תקף וחיסל מהאוויר ארבעה מחבלים חמושים בחטיבת הבקעה והעמקים // דובר צה"ל
מספר מחבלים חמושים חוסלו מהאוויר ומהקרקע, מטענים רבים נוטרלו מתחת לכבישים והוחרמו אמצעי לחימה רבים. כלי טיס תקפו וחיסלו מהאוויר בג׳נין שלושה מחבלים חמושים אשר היוו איום על הלוחמים בשטח.
הלוחמים עצרו מבוקשים, איתרו והחרימו אמצעי לחימה בהם רובה מסוג M-16, תחמושת וציוד צבאי נוסף. כמו כן, מסתערבי מג״ב איו״ש חיסלו שני מחבלים חמושים נוספים. הכוחות חשפו והשמידו מטענים שהוטמנו מתחת לצירים במרחב על מנת לפגוע בכוחותינו.
במקביל, פתחו הכוחות במבצע מוסק במרחב פרעה שבחטיבת הבקעה והעמקים במהלכו כלי טיס תקף וחיסל מהאוויר ארבעה מחבלים חמושים אשר סיכנו את הכוחות בשטח. הלוחמים החרימו אמצעי לחימה, חשפו והשמידו מטענים מתחת לצירים במרחב.
מטרת המבצע העיקרית היא לטפל בעיקר באיום המטענים. הפעילות מתמקדת באזור שממנו יצא פיגוע המטען בתל אביב, וכן בג'נין ובמחנה הפליטים בבקעה. היא צפויה להימשך מספר ימים. על פי דיווחים ערביים, לפחות 11 פלשתינים נהרגו - שישה מהם בג'נין וחמישה בטובאס.
מדובר גם במבצע הגדול ביותר של מג"ב מאז תחילת המלחמה, ארבעה גדודי מג"ב פועלים יחד עם מסתערבי מג"ב איו"ש בג'נין ונור א-שמס. במהלך הפעילות המתמשכת, הלוחמים חיסלו מספר מחבלים, עצרו מבוקשים ותפסו אמצעי לחימה רבים. היקף הכוחות המשתתפים במבצע זה הוא הגדול ביותר שנרשם בפעילות אחת של מג"ב באזור מתחילת הלחימה.
נזכיר כי באחרונה פורסם ב"ישראל היום" שמפקד פיקוד המרכז הנכנס, האלוף אבי בלוט, דרש מהמטכ"ל להקים צוות קרב חטיבתי בצפון השומרון בצל המלחמה בקיני הטרור. זאת לצד, הגברת התקיפות האוויריות ובכלים מתוחכמים נגד מחוללי הטרור ומבצעם. אישורו של מבצע בסדר גודל כזה מהווה אות מבשר לכך שהושג מבוקשו.
במבצע משתתפים לוחמים בהיקף של אוגדה, חלקם הגיעו לשטח באופן ממוקד על גבי מסוקים. מעבר לכך, במבצע מעורבים מסתערבים רבים ומבוצעות שיטות הונאה שונות להטעיית האויב. חילופי אש קשים התפתחו במקום עם הגעת הלוחמים.
תיעוד מחילופי האש בין לוחמי צה"ל למחבלים בג'נין
בהודעה משותפת לצה"ל ולשב"כ נמסר כי "כוחות הביטחון החלו כעת במבצע לסיכול טרור בג'נין ובטול כרם שבחטיבת מנשה". אמנם, בהודעה הרשמית שהופצה לא הוזכר המבצע שמתנהל בחטיבת הבקעה והעמקים, אך לא ניתן לנתק בין השניים.
ג'נין תחת מצור
הפעילות בצפון השומרון מלווה בסיוע אווירי משמעותי, הן בהגנה על הכוחות והן בתקיפות שמבוצעות ע"י מסוקי קרב וכטב"מים לעבר תשתיות טרור. מאות לוחמים פשטו על מחנות הפליטים ג'נין ונור-אשמס והובילו למצור שחל במקום.
לא זו בלבד, הלוחמים כיתרו את בית החולים הממשלתי וכן את בית החולים אבן סינא. מדובר בהחלטה מבצעית חשובה מאחר שלא פעם ברחו מחבלים למוסדות הרפואיים במהלך פעילויות קודמות של צה"ל לסיכול טרור ולמעצר מבוקשים במרחב.
דיווחים פלשתיניים: כוחות צה"ל מכתרים בית חולים בג'נין
בתוך 24 שעות: תקיפה שנייה על טולכרם
לפי שעה, עיקר הפעילות המבצעית בטולכרם מתמקדת במחנה הפליטים נור א-שמס. הפלשתינים דיווחו על חילופי אש כבדים שמבוצעים במקום.
חמישה הרוגים פלשתיניים בתקיפת צה"ל בטולכרם \\ רשתות ערביות
נזכיר כי שלשום כלי טיס של צה"ל תקף "חדר מלחמה" והביא לחיסולם של חמישה מחבלים, לפחות שניים מהם השתייכו לחמאס ואחד המחוסלים היה מזוהה עם גא"פ. על פי הדיווחים הפלשתיניים, התקיפה כוונה נגד ביתו של אבו שוג'עא, מפקד תא הטרור של הג'יהאד האסלאמי בטולכרם, אך הוא לא היה אחד מהנפגעים.
מעבר לחיפוש אחר מבוקשים, כוחות הנדסיים של צה"ל הורסים תשתיות כבישים בעיר הפלשתינית. ככל הנראה, כדי לחשוף מטענים שהוטמנו מתחת לדרכי הגישה המרכזיות ולהקשות על מחבלים לנוס.
מונעים בריחת מחבלים: דחפורים הורסים תשתיות כבישים בטולכרם
מוקד נוסף: קו הטרור השני בגודלו בבקעת הירדן
במקביל לפעילות הערה בצפון השומרון, חטיבת הבקעה והעמקים החלה במבצע לסיכול תשתיות טרור במחנה הפליטים אלפרעה ובוטבאס. לפי שעה, הפלשתינים מדווחים כי חוסלו ארבעה מחבלים ועשרה נוספים נפצעו במחנה הפליטים במסגרת תקיפות צה"ל.
במערכת הביטחון נוטים לסווג באופן דומה את קני הטרור בצפון השומרון ואת תשתיות הטרור בבקעה בשל הזהות במאפייניהם. המבצע, שמלווה אף הוא במסוקים ובכלים אוויריים, איננו חלק ישיר שלל המבצע בצפון השומרון, אך קרוב לוודאי שנלקח בחשבון בעת התכנון המקדים של הפעולה.
שר החוץ ישראל כ"ץ הגיב לפעילות צה"ל באיו"ש וכתב: "צה"ל פועל מהלילה בעוצמה במחנות הפליטים ג'נין וטול כרם לסיכול תשתיות טרור איסלמיות-אירניות שהוקמו במקום. איראן פועלת להקים חזית טרור מזרחית נגד ישראל ביו"ש, לפי מודל עזה ולבנון, באמצעות מימון וחימוש מחבלים והברחת נשק מתקדם מירדן.
"עלינו לטפל באיום בדיוק כפי שמטפלים בתשתיות הטרור בעזה, כולל פינוי זמני של תושבים וכל צעד שידרש. זאת מלחמה לכל דבר וחייבים לנצח בה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו