בצה"ל שוקלים לצייד יישובים ביו"ש במטולי נ"ט ובאמצעים נוספים כדי להיערך לאפשרות של פלישת מחבלים המונית. מאז החלה המלחמה שודרגו יישובים באמצעי הגנה רבים כמו רימוני רסס ומקלעי מא"ג, לצד עבודות בינוי למניעת חדירה, וכעת נבדקת אפשרות לצייד את הכוחות גם באמצעים שיאפשרו חיסול חוליות ולחימה של ממש.
כוחות הנדסה של פיקוד מרכז הורסים תשתיות ביו"ש מחשש למטענים // צילום: דובר צה"ל
בשבוע שעבר פורסם ב"ישראל היום" כי ראשי הרשויות ביקשו מרה"מ נתניהו להציב טנקים ביו"ש. גורמים בצה"ל אומרים כי הדבר אכן נשקל, אך אינו בהכרח יעיל מול מפת האיומים. עם זאת, מבינים בצבא כי צריך להמשיך ולחזק את היישובים בנשקים שכוללים מטולי רימונים ובאמצעים נוספים.
הערכות המצב מגיעות על רקע ההבנה כי המצב ביו"ש עלול להידרדר בתקופה הקרובה. בחודש וחצי האחרונים חלה הרתעה משמעותית בכל רחבי ישראל בשל הלחימה העזה ברצועת עזה, לצד המעצרים והסיכולים ברחבי יו"ש, אך כבר כעת ניכרת עלייה בפעילות החבלנית העוינת ביו"ש - הן מבחינת זריקות אבנים ובקבוקי תבערה, והן בפיגועים שבהם נעשה שימוש באש חיה ובמטענים.
החשש: אבטלה תוביל לטרור
גורמי ביטחון מביעים חשש גם מכך שיותר מ־150 אלף פועלים פלשתינים, שעבדו בישראל עד המלחמה, אינם מורשים לעשות זאת. מצד אחד, הם אומרים, מובן מדוע אין להכניס פועלים לישראל, אך מנגד ככל שהאיסור יימשך - יותר אנשים ייוותרו ללא עבודה ופת לחם, ועלולים לפנות לטרור כדי לקבל תשלום מגורמי טרור בחו"ל או משכורת מהרשות למשפחותיהם בעת שהם בכלא.
עם זאת, באזורי התעשייה ביו"ש הותר בשבועות האחרונים לפועלים פלשתינים לעבוד תחת אבטחה כבדה, דבר שעורר את זעם המתיישבים. אתמול, למשל, הפגינו תושבים במבוא חורון נגד הכנסת כ־100 פועלים פלשתינים ליישוב. "חיי התושבים לא ימשיכו להיות מופקרים בעד שום הון", הבהירו.