יוסי כהן: "יש הבנה בארה"ב שייתכן שתצטרך להתערב במלחמה"

ראש המוסד לשעבר אומר בראיון ליואב לימור: "למחוק את חמאס בעזה", גם בתסריט של מערכה רב־זירתית • "אני לא חושב שיש מישהו בעולם שלא הופתע מעוצמת האכזריות" • על איראן: "היא לא מורתעת" • על החטופים: "החזרה מיידית ללא תנאי" • על אחריות הדרג המדיני: "אתה מכיר את הטלפון"

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 15:31
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 15:31
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected
    נתניהו על פגישתו עם ביידן: "סיכמנו על שיתוף פעולה שישנה את המשוואה בכל הגזרות" // צילום: עומר מירון/לע"מ

    "המטרה האסטרטגית של המבצע בעזה צריכה להיות לשחרר את רצועת עזה מכל נוכחות של ארגון חמאס. ארגון חמאס אזרחי, ארגון חמאס צבאי, לא צריך לעשות הבדלה ביניהם, כולם צריכים להפסיק להתקיים", כך אומר ראש המוסד לשעבר, יוסי כהן.

    בראיון מיוחד ל"ישראל היום" סבור כהן כי מדובר ביעד ריאלי, "אם כי לא פשוט להשגה מאחר שמדובר במלחמה מאוד א־סימטרית. אנחנו נוהגים לפי דיני מלחמה בנוגע לכל הבלתי מעורבים, ונוהגים כמו תמיד לפגוע רק בטרוריסטים. אבל השטח הוא מורכב, מאחר שחמאס נוכח בתוך האוכלוסייה האזרחית, והוא אונס אותה לפעול על פי דרכו. אין ספק שהאתגר לכוחותינו יהיה גדול, אבל אני יודע שצה"ל ערוך לזה, מסוגל לזה, אף שזאת אינה משימה פשוטה".

    "ארה"ב יודעת שיכולה להתפתח כאן מערכה גדולה יותר". יוסי כהן, צילום: גדעון מרקוביץ'

    בוודאי כשברקע יש יותר מ־200 חטופים בעזה. יש יכולת לפתור את העניין הזה תוך כדי לחימה?

    "זה הופך את המשימה של צה"ל למורכבת יותר, אבל זה חלק מהמציאות שלנו. אנחנו לא מדברים עם חמאס באופן ישיר, לא עשינו את זה אף פעם, ועם זאת מתווכים שונים עוסקים בוודאי במגעים לשחרור. אלה מגעים שאני יודע שמתנהלים בעודנו מדברים".

    וזה אפשרי?

    "גם לחמאס יש אינטרסים ותמורות שהוא צפוי לבקש, שאני לא מצוי בהן, אבל אני חושב שהדרישה הישראלית האבסולוטית צריכה להיות החזרה מיידית של כל החטופים ללא תנאי לשטח מדינת ישראל".

    "התמיכה בעולם היא אדירה. חיילי צה"ל על גבול עזה, צילום: אי.פי.אי

    ספרו את הסיפור המזעזע שלכם

    כהן התנדב השבוע לסייע למטה לשחרור החטופים, שמטפל במשותף בעניינם של כל 203 החטופים המוחזקים ברצועה - אזרחים וחיילים כאחד. הוא גם נפגש עם גל הירש, שמונה לרכז את הטיפול בנושא, ואתמול נפגש עם חברי המטה. "דיברתי איתם על הלגיטימציה. אמרתי להם לא להסס, שכל אחד בדרכו, בשפתו, ידבר. תגידו את זה בעברית, מי שיכול להגיד את זה בערבית, באנגלית, בצרפתית, ספרו את הסיפור המזעזע האישי שלכם לתקשורת הזרה. זאת אחת הפעולות שתרחיב את מעגל הלגיטימציה".

    הופתעת מהאכזריות של חמאס? פתאום קיבלנו דאעש על סטרואידים.

    "אני חושב שכולנו נדהמנו. אני לא חושב שמישהו מאיתנו חשב שיכולה להיות אכזריות שתתורגם למעשים המזעזעים האלה שהם עשו. אני לא חושב שיש אזרח בעולם הזה שלא הופתע מעוצמת האכזריות".

    Video Player is loading.
    Current Time 0:00
    Duration 1:10
    Loaded: 0%
    Stream Type LIVE
    Remaining Time 1:10
     
    1x
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions off, selected
      • default, selected

      קולות משפחות החטופים - רון שרמן

      מאז מתקפת 7 באוקטובר נרתם כהן למאמץ הישראלי. הוא משוחח עם שלל גורמים באזור וברחבי העולם במטרה שיתמכו במערכה, וזוכה לאוזן קשבת.

      "בחדרי חדרים אנחנו מקבלים תמיכה אדירה בכל תחום שרק נרצה, ואני לא אפרט את התחומים, אבל היא אדירה בכל הרמות ומכל המנהיגים בזירה. הם בעדנו באופן מובהק, הם דואגים יחד איתנו מהארגון הלא נורמלי הזה, הם חרדים מהיות הארגון הזה קיים בשכונה המשותפת שלנו, והם יעשו יחד איתנו כל מה שאפשר כדי לסייע בידינו למגר טרור - כי פעם זה חמאס, פעם זה הג'יהאד האסלאמי ופעם זה חיזבאללה - ולהשיב את החטופים. אני עובד איתם על שתי המשימות האלה גם יחד".

      לא לנחש מה כוונות חיזבאללה

      הזכרת את חיזבאללה. כמי שעסק בארגון הזה במשך שנים, מה להערכתך הוא רוצה כעת?

      "אני מציע לא לנחש מה הכוונות של חיזבאללה. הפתעות כבר לא יהיו כאן, כי כולנו דרוכים וערוכים. צריך להיות מוכנים למערכה מלאה מול חיזבאללה, ואם להישען על דברי הרמטכ"ל - צה"ל ערוך למלחמה בשתי החזיתות. אני חושב שהפתעת 7 באוקטובר לא מסמלת את היכולת הצבאית הארגונית שלנו, ולכן אני אומר שנוכל גם לחיזבאללה. אנחנו באים מספרית וטכנולוגית בכוח עודף. לא שהמערכה תהיה קלה על חיילינו או על העורף, אבל אנחנו נוכל להם".

      וכשאתה רואה את התמיכה האמריקנית - זה מלמד רק על שותפות אינטרסים או אולי גם על חולשה ישראלית?

      "אני חושב שמה שארה"ב עושה, והיא עושה את זה יפה מאוד כרגע, זה לומר לכולם: 'אל תתעסקו עם ישראל. אנחנו אוהבים את ישראל, ונדאג לקיומה. אם תתעסקו עם ישראל יתר על המידה, אנחנו נהיה בזירה'. האם ארה"ב תתערב יחד איתנו בלחימה הפיזית? לא הייתי בחדרים הסגורים אז אני לא יודע לומר. אני חושב שנכון להקשיב לנשיא ביידן על כל דבריו, מרגע ההצהרה הראשונה שלו ועד לשיגור נושאת המטוסים פורד והביקור בארץ, ולהקשיב לו קשב רב. אני חושב שיש כאן קבלה והבנה של הצד האמריקני שיכולה להתפתח פה מערכה גדולה יותר, וייתכן שארה"ב תצטרך להתערב. כך הייתי מתרגם את זה".

      ירי נ"ט בצפון, צילום: ללא

      טהרן נמצאת חזק בפרטים

      ואיך מתרגמים זאת על הציר ביירות־טהרן?

      "טהרן נמצאת לאורך כל המערכה, הם מאוד משולבים בפרטים. אנחנו רואים את זה בהרבה מאוד מערכות: בניין הכוח שהם דאגו לקיים אותו לחמאס בתוך רצועת עזה, אוניות המשלוח, הברחת האמל"ח הרקטי דרך סודאן, מתווכים כאלה ואחרים שעזרו להכניס טכנולוגיה לתוך רצועת עזה, אימונים שאנחנו רואים של הטרוריסטים האלה אצלם, מומחים של חמאס שלמדו מהם על נשק רקטי מדויק וסטטיסטי, ועוד. זאת אומרת שיש כאן ידיים איראניות מובהקות, גם פיננסית, בתמיכה בחמאס. זה מופיע בכל אחד מהאזורים המודיעיניים שאנחנו מסתכלים עליהם".

      והם לא מודאגים שגם הם ישלמו עכשיו מחיר, על אדמתם? כי בינתיים הם משחקים במגרש שלנו, אבל אפשר בקלות להעביר את זה גם למגרש שלהם.

      "אני לא התרשמתי שאיראן מורתעת על ידי איזשהו כוח. אבל כולנו שמענו היטב את ההכרזות הפומביות, המאוד טובות, של הנשיא ביידן. לא צוינה מדינה בשמה או צוין ארגון בשמו. לא שמענו שהוא אומר, 'נסראללה תיזהר, או ראיסי תיזהר'. זה לא מקרה".

      פעילי חיזבאללה בגבול לבנון (ארכיון), צילום: איי.פי.

      אבל מה האיראנים רוצים?

      "אני לא הייתי מסתכן באמירה אבסולוטית שאיראן תפעיל או תמנע מחיזבאללה לפעול. אני חושב שחיזבאללה יודע לפעול בעצמו, אין לי ספק שיש תיאום, אבל אני לא בטוח שרק בהנחיה איראנית חיזבאללה יפעל, וגם אם חיזבאללה יחליט לפעול בניגוד לדעת האיראנים - אני לא חושב שאיראן תתנגד לפעולה כזאת. אבל אין לי ספק, ובזאת אני משוכנע, שאיראן חוככת ידיה בהנאה מתוצאת 7 באוקטובר, והיא לא תהסס להמשיך ולתמוך בשני הארגונים האלה גם יחד".

      ניסינו לשנות את הרוח ברצועה

      והיא לא מוטרדת מהאפשרות שישראל תמוטט את חמאס?

      "איראן לא תזיל דמעה על מחבלי חמאס שייהרגו, אני מקווה, בהמוניהם, עד אחרון המחבלים ברצועת עזה או מחוצה לה, והיא תמשיך לחמש את הארגונים הקיימים, או את אלה שימשיכו לעמוד על הרגליים בשוך הקרבות, כמו חיזבאללה, כמו החות'ים, ועוד כל מיני ארגוני טרור שאיראן מממנת.

      "איראן היא מדינת הטרור היחידה הפעילה כיום כמדינה. והיא לא רק מפעילה פרוקסי, היא מפעילה טרוריסטים בעצמה, שאותם אנחנו פוגשים - כל הסיכולים האחרונים שפורסמו גם בתקשורת הישראלית הם ידיים איראניות שמנסות לפגוע ביהודים, בישראלים, במטרות מערביות ALL OVER. בכולם איראן תמיד שם".

      נשיא איראן, אברהים ראיסי, במפגן תמיכה בחמאס, צילום: ללא קרדיט

      בוא נחזור למתקפת 7 באוקטובר. בדיעבד, היה נכון לתת לחמאס את החסינות שישראל נתנה לו - בפועלים, בכסף, בהימנעות מתקיפות?

      "מי כמוני יודע שמדינת ישראל, כמדינה יהודית ודמוקרטית ושוחרת שלום, ניסתה בכל מאודה לעשות את ההבדלה ההומניטרית הזאת שבין ארגון טרור לבין אזרחי הרצועה. כך נהגנו. אי אפשר להאשים אותנו בניסיונות להגיע להבנות או להסכמות עם אנשים שרצונם, לכאורה לפחות, היה דומה לשלנו. גם אנחנו, כמו רבים אחרים, ניסינו לשנות לפחות את הרוח בתוך הרצועה, או לנסות לשנות את האינטרסים בתוך הרצועה ולשכנע את מי שצריך לשכנע ללכת לכיוונים שאינם כיווני אלימות. בדבר הזה לא הצלחנו".

      אתה מסוגל להבין את הקונספציה? כאיש מודיעין ותיק ומנוסה, 50 שנה אחרי 1973, איך נפלנו שוב למלכודת הזאת?

      "אני לא יודע איך הדבר הזה קרה, אני כן יודע שהדבר הזה מתוחקר בעודנו מדברים, ויש כאן שאלות כבדות שהדרג המודיעיני צריך לשאול את עצמו על זירה פנימית, זירה חיצונית, תקשורת, מאמצים, הבנה, תרגום. יש כאן תחקיר מודיעיני מעמיק וכואב שחייב להתקיים, ואני חושב שאזרחי ישראל יהיו במידה רבה זכאים וגם חייבים לקבל תשובה".

      ושאלת האחריות?

      "אנשים לקחו אחריות. קראתי את המכתב של ראש אמ"ן ואחרים, ואני חושב שהם עשו נכון כשהם לקחו אחריות. זה דבר שצריך לקחת לגביו אחריות, ולא להמתין לשוך הקרבות".

      גם דרג מדיני?

      "תצטרכו לפנות לדרג המדיני. אתם מכירים את הטלפון".

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר