חשש: חיזבאללה מאבד שליטה על אנשיו בגבול

צה"ל מזהה בחודשים האחרונים עלייה של 420% באירועים על גדר הגבול עם לבנון • הערכה: מדובר בפעילי חיזבאללה סוררים שמחפשים עימות עם ישראל • גם בחזית הסורית איראן מנסה להתבסס • גורם צבאי: "הארגון מאבד שליטה על אנשיו" • החשש: אירוע אחד נפיץ עלול להצית את הגזרה

תושבי לבנון וחיילי צה"ל במקום עבודת הדחפור, צילום: אייל מרגולין/ג'יני

בעוד אירועי הטרור בשטחי יהודה ושומרון מתגברים בחודשים האחרונים, גם בגזרת לבנון השטח אינו שקט כפי שניתן היה לחשוב. בצה"ל מזהים חוסר שליטה של חיזבאללה באנשיו באזור הדרום - ומספר האירועים בגבול עולה בהדרגה. האם נסראללה אינו שולט בחייליו בעמדות שלאורך הגבול? ייתכן שהם אינם ממושמעים ומחפשים להתעמת עם חיילי צה"ל מתוך שיעמום - או שמא נוח לנסראללה שנחשוב ככה.

בחודש שעבר חצו דחפורים של פיקוד הצפון את גדר הגבול, והחלו בעבודות הנדסיות בתחומי הקו הכחול. המטרה המוצהרת של צה"ל היא הכשרת השטח לעמדות טנקים, שיאפשרו שליטה טובה יותר על רכס החממיס המשקיף על מטולה. בפועל, רצו בצבא להבהיר לצד השני שישראל מממשת את ריבונותה עד למטר האחרון. ברגע סוריאליסטי עמדו זה מול זה פעילי חיזבאללה, שהגיעו לפקח מקרוב על העבודות, וחיילי צה"ל, כשרק מטרים בודדים וקו גבול דמיוני מפריד ביניהם. כל אחד מהצדדים דאג לא לחצות את הקו.

כל אחד מהצדדים דאג לא לחצות את הקו. חיילים בגבול הצפון,

זאת אינה הפעם הראשונה שפעילי חיזבאללה מגיעים באופן גלוי לעקוב מקרוב אחר פעילות צה"ל. כמעט מדי יום מבצעים פעילי הארגון פעילות סמי־צבאית, כמו פתיחת צירים ברכב וברגל וסיורים לאורך הגבול. הם חמושים במצלמות ומתעדים את הנעשה בגבול. "בדרך כלל הנשק מוסלק על גופם, אף שלא פעם אנחנו רואים את פעילי הארגון מחזיקים אקדחים בידיהם", מסביר גורם ביטחוני. לפני כמה חודשים ערכו עשרות פעילי הארגון סיור למידה והפגנת נוכחות, מהכפר כילא ועד למוצב האו"ם שמזרחית למטולה. משתתפי הסיור היו פעילי כוח העילית "רדואן" של חיזבאללה, וניכר היה עליהם שלא מדובר ביושבי המשרדים בארגון.

בעוד ישראל פועלת מודיעינית בלבנון ובסוריה ומסכלת ניסיונות להוציא פיגועים, חושש אותו גורם ביטחוני מהתחממות השטח. "בחודשים האחרונים חלה עלייה של 420% במספר אירועי החיכוך בגדר, מאחר שחיזבאללה מאבד את השליטה על אנשיו בקרבת הגבול", הוא אומר. לדבריו, פעילי ארגון סוררים נצפו מדרדרים סלעים על הגדר במטרה לגרום לה נזק ומנסים לייצר חיכוך עם צה"ל. חיזבאללה הציב עשרות עמדות לאורך הגבול. החשש הוא שדווקא פעולות של פעילים בודדים הן שיביאו להתחממות בגבול.

קולות ירי ולייזר בעיניים

המצב הכלכלי הקשה בדרום לבנון ניכר היטב. אספקת המים לא סדירה, וכך גם אספקת החשמל. עם בוא הסתיו שמעו בישראל היטב את היריות מהצד הלבנוני של הגדר. אלה הציידים שצדים למחייתם, ומספרם גדל בעת האחרונה. בכל בוקר התעוררו תושבי הגבול מקולות הירי של הציידים. זר לו היה נקלע למקום, היה ודאי חושב שמדובר באימון גדודי מהעבר השני של הגבול.

חשש מהתחממות. חיילים בגבול, צילום: אייל מרגולין/ג'יני

אבל לא רק קולות ירי שומעים באזור. במטולה התמודדו בחודשים האחרונים עם הצקות חוזרות ונשנות מרכס החממיס שבצד הלבנוני. אלמונים סנוורו את אנשי המושבה בלייזר. לבעיה נמצא פתרון פשוט - זרקור שהושם בתחומי היישוב מאיר את עמדת התצפית ומסנוור את הלבנונים בחזרה. הבעיה נפתרה.

בד בבד, גוברים ניסיונות ההברחה מלבנון. ארגוני הפשיעה בישראל חוברים לארגוני הטרור, ומנסים להבריח נשק כדי להציף את השוק הישראלי בנשק זמין שיופנה ברגע האמת אל אזרחי ישראל. "תמיד היו הברחות, אבל מה שהשתנה כעת הוא החיבור בין הפלילי לצבאי", מסביר הגורם הביטחוני.

גם בסוריה לא רגוע

תקרית האש האחרונה בגבול הצפון אירעה במהלך מבצע שומר החומות בחודש מאי 2021. מפגינים, שבהם פעילי הארגון, חצו את גדר הגבול והציתו אש בשמורת נחל עיון. צה"ל ירה שני פגזי טנק וביצע ירי מנשק קל. באירוע נהרג פעיל הארגון. רוצה לומר שהשקט בגבול הצפון יכול גם להטעות. מעל לפני השטח אמנם גדר הגבול מפרידה היטב בין הצדדים, אך מתחת לפני השטח התמונה שונה לחלוטין.

בצה"ל עוקבים, פועלים ומנטרים את הפעילות בצד השני של הגבול. עמדת חיזבאללה בגבול,

בחזית הסורית הצבא הסורי כבר לא מהווה איום, אך זרועה הארוכה של איראן מנסה להתבסס בעזרת חיזבאללה. מצד אחד, אסד חזר לשלוט בשטח; מהצד השני, חייליו לא יוצאים מהמוצבים, וכשזה כבר קורה הם סופגים אבידות ופגיעות קשות. מי שכן שולטים על הגדר הם אנשי כוח רדואן של ארגון הטרור. הם עוסקים בגיוס בתשלום של המקומיים, אך בניית הכוח עדיין רחוקה מהשלמתה.

בצה"ל עוקבים, פועלים ומנטרים את הפעילות בצד השני של הגבול, אבל ברור לכולם שחיזבאללה אינו מרים ידיים. הוא ימשיך בניסיונות האתגור של צה"ל גם מהצד הלבנוני וגם מהחזית הסורית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר