בדרך למשאל עם? התפנית האפשרית במו"מ על הגבול הימי עם לבנון

בפורום קהלת מתריעים כי ייתכן שלפי חוק יסוד צריכה ממשלת ישראל לפנות להכרעת הציבור לפני שתעביר את השטחים ללבנון • בארגון טוענים כי מדובר בסוגייה משפטית סבוכה שיש לברר לפני החתימה על ההסכם

ספינת סיור של יוניפי"ל באזור הגבול הימי בין ישראל ללבנון  , אי.אף.פי
ספינת סיור של יוניפי"ל באזור הגבול הימי בין ישראל ללבנון , צילום: אי.אף.פי

האם ישראל בדרך למשאל עם על העברת שטחים מהמים הטריטוריאליים שלה ללבנון? ארגון קהלת טוען שמדובר בסוגיה משפטית בה יש להכריע לאור מחלוקת סביב חוק יסוד בנושא. 

בימים האחרונים פורסם בכלי התקשורת על התקדמות במו"מ עם ממשלת לבנון בעניין קידוחי הגז הטבעי בגבולות המדף היבשתי והמים הכלכליים של ישראל. על פי הפרסומים, ישראל מתכוונת לסגת מעמדתה הראשונית ולהעביר לידי לבנון שטחים שישראל טענה עד כה כי הם חלק מהמים הכלכליים שלה.

לאור רגישות הנושא, הציבור אינו חשוף לפרטי ההצעה שלא פורסמו לתקשורת. עם זאת, כדי למנוע תקלה חוקתית, בארגון פורום קהלת למדיניות מתריעים כי במידה וההסכם כולל שינוי טריטוריאלי בשטחים שחל עליהם השיפוט והמנהל הישראלי, יש חובה לערוך משאל עם על מנת לאשר את העברתם.

הגבול הימי בין ישראל ללבנון, צילום: אייל מרגולין - ג'יני

בסעיף 1(א) לחוק יסוד: משאל עם נקבע כי: "במידה והחליטה הממשלה לאשרר הסכם או לחתום על הסכם, שלפיו המשפט, השיפוט והמינהל של מדינת ישראל לא יחולו עוד על שטח שהם חלים בו, יהא ההסכם, לאחר שאושר בכנסת ברוב חבריה, טעון אישור במשאל עם, אלא אם כן אושר ברוב של שמונים חברי הכנסת". כלומר, הסכם כזה מחייב אישור של רוב חברי הכנסת (61) ולאחר מכן אישור במשאל עם, או לחלופין אישור עם רוב מיוחס של 80 חברי כנסת.

על אף שאין חולק כי השטח לגביו מתקיים המו"מ עם לבנון מצוי מחוץ למים הטריטוריאליים של מדינת ישראל, מסתבר כי "משפט, השיפוט והמינהל" של מדינת ישראל מתקיימים בו במידה מסוימת. השטח נכלל בתוך המים הכלכליים בשל היותו מצוי בתוך המדף היבשתי של מדינת ישראל.

אסדת כריש במחלוקת, חיזבאללה מאיים,

בשל כך, במידה והשטח הנכלל במים הכלכליים של ישראל, עשוי לחול עליו חוק השטחים התת-ימיים, התשי"ג-1953, הקובע כי: "שטח מדינת ישראל יכלול את קרקע הים והתת-קרקע של השטחים התת-ימיים הסמוכים לחופי ישראל, והם מחוצה למים הטריטוריאליים, עד היכן שעומק המים שמעליהם מאפשר את ניצול אוצרות הטבע שבשטחים אלה".

בשל כך, פורום קהלת מתריע כי עשויה להיות חובה לקבל אישור של רוב מיוחד בכנסת או לקיים משאל עם כקבועה בחוק היסוד. בארגון מסרו: "לאור כל האמור, ממשלת ישראל מנועה מלחתום הסכם שיש בו משום ויתור על שטח כאמור שלא לפי הפרוצדורה הקבועה בחוק-היסוד. לכל הפחות, מוטלת עליה חובה לקיים בירור משפטי יסודי כדי להגיע להכרעה בשאלה האם חוק היסוד חל על ויתור בשטח המים הכלכליים של ישראל. ככל שאכן ישנו סיכוי להתקדמות לקראת הסכמות עם מדינת לבנון שיש בהן משום ויתור על שטח ימי שמדינת ישראל סבורה כי הוא נכלל בתוך המים הכלכליים שלה, הרי שיש להודיע כי מתקיים בירור משפטי שכזה, ונבקש כי מסקנותיו המנומקות יועברו לעיוננו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר