בזמנים שבהם רכישות באתרי אינטרנט הפכו לברירת המחדל עבור רבים מאתנו, תופעה שהולכת וצוברת תאוצה היא הפצה של לינקים סודיים לרכישת מותגים (לכאורה) דרך עלי אקספרס.
אלא שכעת מתברר כי עצם ההעברה וההפצה של לינקים מהסוג הזה, שבהם מוצגות תמונות של פריטים שאינם ממותגים, אך דרכם ניתן לרכוש מותגים מזויפים - עלולה לסכן לא רק את המוכר עצמו, אלא גם את מי שהעביר את הלינק.
"לקנות בעלי אקספרס זה חוקי", מבהיר כעת עו"ד תמיר קלדרון, מנהל מחלקת ליטיגציית מיסים וצווארון לבן ושותף במשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות'. "אבל אם המוכר משווק או מוכר מותג מזויף, תוך הסרת סימני המסחר מהתמונות שהוא מציג בעלי אקספרס – אז יש לו אחריות פלילית ואזרחית על כך", אומר קלדרון, ומבהיר כי יבוא של מוצר כזה מפר את זכויות היוצרים של המותג. "המכס עשוי לבלום את כניסת המותג האמור לארץ, לצד נקיטה בפעולות אפשריות של המשטרה ושל היבואן עצמו".
אבל אם לא מוצגת תמונה של המותג באתר - זה לא פוטר את המוכר מאשמה?
״זה לא יעזור לו, כי אם בסופו של דבר מכר מותג מזויף - אז גם אם הוא פרסם סווטשירט חלק, ומישהו רכש אותו אבל קיבל ׳מותג׳ - באותו רגע הוא בעצם מכר מותג מזויף, והוא כפוף לכל החוקים שחלים עליו בעת מכירת מותג לא מקורי".
ומותג מקורי - מותר למכור?
״אם מדובר בזיוף, אז קיימת הפרת סימני מסחר״, מסביר קלדרון, ״זו הפרה, גניבה ופגיעה בזכויות יוצרים של המותג. יחד עם זאת, מותר למכור מותג מקורי, כל עוד זה מגיע מהמותג עצמו״.
ומה בקשר לגורם המתווך - שהעביר את הלינקים לרוכש?
״מה שקורה בעלי אקספרס, זה שאנשים יכולים לפרסם מה שבא להם, אבל ברגע שלינק מוביל למכירת מותג לא מקורי - אז כל השרשרת שבדרך נגועה, משום שביצעה עבירות של הפרת סימני מסחר״.
לדבריו, גם מי שרק העביר לינק למישהו אחר, מהווה חלק מהשיווק ומהמכירה של ה׳מותג׳: ״כולם ביצעו כאן עבירה מלבד הקונה עצמו״, קלדרון מסביר, ״מי שהעביר את הלינק יכול להיכנס תחת הטייטל של ה׳משווק׳, כי העביר את הלינק הלאה. אם העברת לינק אתה עלול למצוא את עצמך בבעיה, ואם יגיע היבואן הרשמי - ויגלה שהעברת את הלינק הלאה - זה יכול להיחשב כסיוע להפרת סימני מסחר״.
מה המשמעות של הפרת זכויות יוצרים?
״כמי שהעביר את הלינק לקונה, אתה עלול למצוא את עצמך נושא באחריות, כשהענישה על הפרת סימני מסחר היא בעלת היבט פלילי וגם אזרחי״.
לדברי קלדרון, בעל זכויות היוצרים (לדוגמה: היבואן הרשמי בארץ) – יכול להגיש תביעה אזרחית נגד המשווק או המוכר, ולדרוש במסגרת התביעה גם נתונים שיחשפו איך הלינק התקבל. "בסופו של יום, אם זה מותג שיש עליו זכויות יוצרים, ואותו מותג שנמכר הוא מזויף - יש כלים ליבואן הרשמי (או לנציג החברה בישראל) שמאפשרים לו לדעת זאת. כמעט לכל מותג יש כיום נציג בישראל, אשר יכול באופן מיידי, על פי סימני המותג - לזהות אם מדובר בזיוף".
על מי חלה חובת ההוכחה שאכן מדובר בזיוף?
״אם מגיע נציג מטעם המותג, ואומר שקיים ׳טובין מפר׳, אז מי שצריך להוכיח את החוקיות של הפריט שנמכר - הוא זה שייבא אותו, באמצעות תעודת מקור", קלדרון אומר. "וכאמור, גם מי שהעביר את הלינקים עלול לסכן את עצמו, מעצם כך שהעביר לינק שמוכר זיוף של מותג".