איפה הבושה? אדם שהונה עשרות אזרחים תמימים בסכום של כ־16 מיליון שקלים, הגיע עד בית המשפט העליון כדי שהמרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה יפרוס את התשלומים בסך 12 מיליון שקלים שאותם היה אמור להחזיר. גם שופטי העליון קבעו כי זכותם של נפגעי העבירה לקבל את מלוא הפיצוי שנפסק להם באופן מיידי, ולא בתשלומים.
מדובר בעניינו של חייב שהורשע ב־2018 בביצוע שורת עבירות כלכליות, הונאה, זיוף ומרמה בהיקף 16 מיליון שקלים. בגזר דינו של החייב נאמר "מדובר בפרשת מרמה חמורה, שבמסגרתה הונה הנאשם עשרות רבות של אזרחים תמימים", והוא נידון ל־77 חודשי מאסר ולפיצוי לנפגעי העבירה בסכום העומד כיום על יותר מ־12 מיליון שקלים. עד כה לא שילם החייב כמעט כל תשלום למרכז לגביית קנסות בגין חוב הפיצוי.
החייב עתר לבג"ץ נגד המרכז לגביית קנסות, מאחר שהם סירבו לפרוס את חוב הפיצוי לנפגעים לתשלומים. הוא ביקש מביהמ"ש להורות למרכז על פריסת חובו, כך שישלם בין 1,000 ל־2,000 שקלים בחודש עד למועד שחרורו; וממועד זה ואילך ישלם 5,000 שקלים בחודש. המרכז בהחלטתו דחה את בקשות החייב והשגותיו, וקבע כי הצעות הפריסה של החייב אינן ריאליות כלל ביחס לגובה החוב. עוד קבע כי זכותם של נפגעי העבירה לקבל את מלוא הפיצוי שנפסק להם, בייחוד בשים לב לכך שהחייב לא הבהיר מה נעשה עם כספי המרמה והיכן הם מצויים, ולא פעל להשיבם ולו חלקית.
החייב אף טען למצב בריאותי מורכב, אולם לא ידע להבהיר כיצד מצב זה - לצד היותו מרצה עונש מאסר - משליך על יכולת הפירעון שלו, המבוססת בראש ובראשונה על הרווחים שהפיק מביצוע העבירות.
בהחלטה שנתן בג"ץ צוין כי החייב לא הצביע על כל נימוק ממשי כדי להצדיק את פריסת תשלום החוב לתשלומים כה נמוכים ביחס לגובהו, כך שלמעשה קבלת העתירה משמעותה כי הפיצוי במלואו לא ישולם לנפגעי העבירה במשך שנים ארוכות. עוד קבע בג"ץ כי החייב לא ביסס את טענתו בדבר המצב הרפואי הקשה שבו הוא מצוי, ולא ידע להבהיר היכן נמצא הכסף שהושג כתוצאה מהעבירות החמורות שבוצעו על ידיו.
לבסוף צוין בפסק הדין כי למעט טענה שלא הוכחה, שהחייב שילם לנפגעים 2 מיליון שקלים אשר אותם יש לקזז מהחוב ותשלום אחד בסך 1,000 שקלים, לא שילם החייב כל תשלום לטובת פירעון חוב הפיצוי שנקבע לנפגעים. לאור כל זאת נקבע, כאמור, כי העתירה נדחית. "העותר לא הצביע על כל נימוק ממשי שיש בו כדי להצדיק את פריסת תשלום החוב לתשלומים כה נמוכים ביחס לגובהו, אשר משמעותה למעשה כי הפיצוי במלואו לא ישולם לנפגעי העבירה במשך שנים ארוכות".
מנהל המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה, דורון תשתית, בירך על ההחלטה ואמר: "בית המשפט קבע מפורשות, כי חייב אשר הורשע בעוקץ של מיליונים לא יכול לקבל הסדרי חוב ארוכי טווח מבלי שהסביר להיכן נעלמו הכספים הרבים שעשק".
מנהל רשות האכיפה והגבייה, מר אורי ולרשטיין, אמר כי: "החלטות המרכז לגביית קנסות בבקשות לפריסות חוב פיצוי לנפגעי עבירה, ניתנו וימשיכו להינתן באופן מידתי וקפדני מאוד. היות ובגביית החוב אנו פועלים כנאמנים עבור הנפגעים ומשמשים שלוחיהם לגביית החוב. לנפגעי עבירה נושאים רבים ומורכבים לטפל בהם לשם שיקומם ונכון עשה המחוקק כאשר העביר את מלאכת הגבייה עבורם לפתחנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו