סרטן המעי הגס: התסמינים, האבחון והטיפולים

סרטן המעי הגס נחשב לאחת המחלות הממאירות הנפוצות ביותר בישראל עם למעלה מ-3,000 מאובחנים חדשים מדי שנה

freepik ,
freepik

בשיתוף אונקוטסט

בשנים האחרונות, לצד העלייה המדאיגה בהיארעות המחלה בקרב צעירים מתחת לגיל 40, חלה התקדמות משמעותית ביכולת לאבחן את סרטן המעי הגס בשלביו המוקדמים ולהתאים טיפול אישי לכל חולה.

סרטן המעי הגס מתפתח בדרך כלל באופן הדרגתי, כאשר התהליך מתחיל מפוליפ שפיר שעלול להפוך עם הזמן לגידול ממאיר. ההערכה היא כי בקרב כ-20% מהאוכלוסייה מעל גיל 50 קיימים פוליפים שפירים, אך לא ניתן לחזות מראש אילו מהם יתפתחו לגידולים סרטניים. לפיכך המלצות משרד הבריאות הן  לבצע בדיקות סקר החל מגיל 50, הכוללות בדיקת דם סמוי בצואה אחת לשנה או קולונוסקופיה אחת ל-10 שנים. עם זאת, לאור העלייה בתחלואה בקרב צעירים, האונקולוגים ממליצים להוריד את הגיל לביצוע הבדיקות לסרטן המעי הגס ל-45 שנים. במקרים של היסטוריה משפחתית, ההמלצה היא להתחיל בבדיקות אף  קודם. לכן מומלץ להיוועץ עם רופא המשפחה בנוגע לתדירות המעקב ומועד התחלתו.

דרכי טיפול בסרטן המעי הגס

אמצעי הטיפול  העיקריים המקובלים בעת אבחנה של סרטן המעי הגס: ניתוח להסרת הגידול, כימותרפיה וטיפולים ביולוגיים או אימונותרפיים.

הודות לבדיקות הסקר כ-40 אחוזים מהמאובחנים מתגלים בשלב מחלה מוקדם ומקומי. במקרים אלה, השלב הראשון בטיפול הוא ניתוח. בתהליך זה מסירים את האזור הנגוע של המעי ואת קשרי הלימפה וממצאי הניתוח נשלחים לבדיקה פתולוגית. על סמך תוצאות הבדיקה הפתולוגית והמאפיינים האישיים של כל מטופל הרופא יכול להעריך את סיכון להישנות המחלה ולפיכך את הצורך בהוספת טיפול משלים.  כ 15% מהמטופלים אשר אובחנו בשלב מוקדם (שלב 2) לאחר הניתוח להסרת הגידול  יחוו הישנות של המחלה בתוך חמש שנים גם במידה ולא קיימים גורמי סיכון נוספים כלומר כ 85% יחלימו ללא כל טיפול נוסף מעבר לניתוח.

בדיקות גנומיות לסרטן המעי הגס

תחום הבדיקות הגנומיות בעשור האחרון הביא עימו את אחד החידושים המשמעותיים בתחום והוא השימוש בביופסיה נוזלית – מבוססת בדיקת דם  המאפשרת לזהות שארית מחלה מינימלית  (MRD)  לאחר ניתוח. בדיקה זו מאפשרת לזהות  דנ”א גידולי בדם  המטופל ובכך מסייעת להעריך בצורה מדויקת יותר את הסיכון להישנות המחלה ואת הצורך בהוספת טיפול כימותרפי משלים.

בכ 10-15% מהמטופלים המאובחנים בשלב 2  לאחר הניתוח, נשארת כמות מועטה של  תאי גידול על אף כי בבדיקות הדימות לא הודגמו שאריות גידול. קיימת חשיבות רבה להעריך באלו מקרים קיימת שארית מחלה – אפילו המועטה ביותר מכיוון שמטופלים אלו נמצאים בסיכון גבוה מאוד להישנות מחלה על גם כאשר לא קיימים גורמי סיכון נוספים.

בדיקה גנומית Guardant Reveal

בדיקת Guardant Reveal היא  אחת הטכנולוגיות החדשניות והמתקדמות בתחום. הבדיקה מאפשרת לזהות דנ”א ממקור גידולי באמצאות זיהוי שינויים גנומיים ואפיגנטיים גם כאשר הגידול אינו מזוהה בבדיקות ההדמיה הרגילות. בדיקה זו מסייעת במיוחד למטופלים בשלב 2 של המחלה, שם קיימת התלבטות משמעותית לגבי הצורך בתוספת טיפול כימותרפי משלי לאחר ניתוח.

עד כה, איתור קבוצת המטופלים בעלי סיכון מוגבר להישנות המחלה הסתמך על כלים קליניים ופתולוגיים מוגבלים, וכתוצאה מכך חלק מהמטופלים קיבלו טיפול כימותרפי לאחר הניתוח ללא צורך אמיתי, בעוד שאחרים, שהיו זקוקים לטיפול משלים, לא טופלו וחוו חזרת המחלה. באמצעות בדיקה זו ניתן להעריך באופן ממוקד את הסיכון להישנות המחלה עבור כל מטופל באופן אישי. 40%

40% מהמטופלים בסרטן המעי הגס מאובחנים בשלב מתקדם של המחלה, שלב 4. בשלב זה הגידול התפשט מהמעי הגס לאיברים מרוחקים בגוף כמו הכבד או הריאות. בשנים האחרונות הוכנסו לשימוש טיפולים חדשניים בסרטן המעי הגס, תרופות ביולוגיות חדשות ומתקדמות לטיפול בסרטן המעי הגס בשלביו המתקדמים. תרופות אלה פועלות באופן ממוקד לעיכוב יכולת ההתרבות של תאי הסרטן. בסרטן מעי גס גרורתי קיימת חשיבות רבה להתאמת הטיפול באופן אישי לכל מטופל, על בסיס בדיקה מולקולרית של הגידול.

גם למטרה זו ניתן להשתמש בטכנולוגיה גנומית מבוססת ביופסיה נוזלית. בדיקת Guardant360 היא בדיקה גנומית מקיפה הסורקת את רצף הדנ”א של תאי הגידול מדגימת דם פשוטה. בבדיקה מפיקים את הדנ”א החופשי מדגימת הדם, ומאתרים את השינויים הגנומיים ב 739 גנים הקשורים באבחון, פרוגנוזה והתאמת הטיפול לסרטן. מטרת הסריקה היא למצוא את השינויים הגנומיים המאפיינים את הגידול הספציפי ולסייע באיתורן של אפשרויות טיפול, בהסתמך על הפרופיל המולקולרי האישי של כל גידול. בנוסף ניתן להעריך באמצעות בדיקה זו את עומס המחלה ולבצע מעקב אחר התגובה לטיפול.

לאחרונה פותחו טכנולוגיות חדשניות כגון ה – CureMatch , המבוססות על כלי בינה מלאכותית ולמידת מכונה. טכנולוגיות אלה מבצעות אנאליזה מקיפה של תוצאות הבדיקות הגנומיות, ובכך מאפשרות התאמה של משלב התרופות האפקטיבי ביותר עם התאמה מולקולרית מקסימלית לגידול של המטופל.

לסיכום, בזכות המודעות הגוברת לחשיבות האבחון המוקדם והתפתחות הטיפולים החדשניים, חלה עלייה בשיעור החולים המאובחנים בשלבים המוקדמים של המחלה, לצד ירידה בשיעורי התמותה. התקדמות זו, יחד עם פיתוח הטיפולים הביולוגיים והאימונותרפיים, מביאה לא רק לשיפור בהישרדות החולים אלא גם לשיפור באיכות חייהם עם זאת, המפתח העיקרי להצלחה נשאר האבחון המוקדם. לכן, חשוב להקפיד לבצע בדיקות סקר לגילוי מוקדם של המחלה , כמו כן להיות ערניים לתסמינים כגון שינויים בהרגלי היציאות, דימומים, כאבי בטן מתמשכים, ירידה לא מוסברת במשקל ואנמיה, ולפנות לרופא המשפחה בהקדם במקרה של הופעת אחד או יותר מתסמינים אלה.

חברת אונקוטסט מציעה את הבדיקות הגנומיות המקיפות והמתקדמות לסרטן, ביניהן את בדיקת הביופסיה הנוזלית מסוג Guardant Reveal. בדיקה גנומית זו הינה פורצת דרך ומאפשרת להעריך בצורה מושלכת הסיכון לחזרת מחלה ולקבוע בצורה מדויקת יותר את הטיפול והמעקב אחר חולים שאובחנו עם סרטן מעי הגס בשלב II או III. ניתן ליצור עמנו קשר טלפוני בטלפון מספר: 072-271-3444 או לבקר באתר האינטרנט שלנו בכתובת: https://oncotest.co.il/.

האמור בכתבה זו כולל תוכן ומידע מסחרי / שיווקי באחריות המפרסם ומערכת ישראל היום אינה אחראית למהימנותו

 

בשיתוף אונקוטסט

כדאי להכיר