עורך דין דורון לוי: “בתביעות ייצוגיות – סכומים זניחים מצטברים לסכומי עתק”

ראש מחלקת תובענות ייצוגיות בעמית, פולק, מטלון ושות': "לא סביר שאדם בודד יגיש תביעה של סכום קטן מול גוף גדול, אבל במצטבר אפשר להגיע לעשרות מיליוני שקלים ואף יותר"

עו"ד דורון לוי. "במצטבר מדובר בסכומים גדולים מאוד" (צילום: שי בן סניור) ,
עו"ד דורון לוי. "במצטבר מדובר בסכומים גדולים מאוד" (צילום: שי בן סניור)

בשיתוף עו"ד דורון לוי

תביעות ייצוגיות הן כלי רב עוצמה בו יחידים יכולים להשתמש כדי לתקן עוולות שנגרמות על ידי תאגידי ענק או חברות גדולות במשק. עם זאת, יש להשתמש בכלי זה בצורה מושכלת, אפילו אם העוול זועק לשמיים ונראה ברור מאליו.

לצורך הבנת הנושא, האתגרים וההזדמנויות הקשורים לתביעות ייצוגיות, שוחחנו עם עו”ד דורון לוי, שותף בכיר במשרד עמית, פולק, מטלון ושות’ ומנהל מחלקת תובענות ייצוגיות. עו”ד לוי נחשב לאחד מבכירי עורכי הדין בתחום תובענות ייצוגיות ומומחה לתביעות ייצוגיות בתחום המיסוי.

ראשית, מהי תביעה ייצוגית?
“תביעה ייצוגית היא תביעה שבה אדם בודד או מספר אנשים מגישים תביעה נגד גוף גדול בדרך כלל. במסגרת התביעה הם מבקשים מבית המשפט לאפשר להם לייצג את כלל האנשים שנפגעו מההתנהגות של אותו גוף. לדוגמה, אם הם סבורים שחברת תקשורת ביצעה עוול כלשהו, הם מבקשים לייצג את כלל הצרכנים שנפגעו מהעוול ולא רק את עצמם. לכן היא נקראת ייצוגית”.

מה היתרון המרכזי של תביעה ייצוגית?
“בדרך כלל, בתביעה ייצוגית שנקרא לה “קלאסית”, הנזק שנגרם לכל אחד מחברי הקבוצה הוא נזק קטן יחסית. יכול להיות נזק של אפילו כמה עשרות שקלים או כמה מאות שקלים. לא סביר שאדם בודד, שניזוק בסכומים כאלה, יגיש הליך משפטי נפרד, ועוד מול גוף גדול”.

אז למה בתביעה ייצוגית הוא יכול להגיש תביעה על סכום כזה?

“כיוון שבמצטבר מדובר בסכומים גדולים מאוד, שיכולים להגיע למיליוני שקלים, עשרות מיליוני שקלים ואף יותר”.

שלוש אגורות שהופכות למיליונים

אתה יכול לתת דוגמה לתביעה כזו?

“בהחלט. בעבר הגשתי תביעה ייצוגית נגד חברת החשמל בגין גביית יתר של שלוש אגורות על קילוואט-שעה. מדובר פה על סכום מגוחך של שלוש אגורות, אבל במצטבר היה מדובר על סכום של 10 מיליארד שקלים. בוא נגיד שלחברת החשמל יש בערך חמישה מיליון לקוחות, אז גם סכומים זניחים כאלה יכולים להצטבר ולהגיע לסכומי עתק”.

דיברת על גופים ותאגידים גדולים. האם אפשר להגיש תביעה ייצוגית נגד המדינה?

עורך דין דורון לוי: “כן, ניתן להגיש תביעה ייצוגית נגד המדינה מאז שנת 2006, אז בוצע תיקון לחוק. עם זאת, חשוב להדגיש כי תביעה ייצוגית נגד המדינה תוגש בעילות מוגבלות בלבד ולא בכל עילה בגינה אפשר להגיש מול חברה או תאגיד. לדוגמה, אפשר להגיש תביעה נגד המדינה על גביית מיסים ותשלומי חובה שלא נגבו כדין. עובדי מדינה, למשל, יכולים להגיש תביעה ייצוגית נגד המדינה בבית הדין לעבודה”.

תמיד התביעה מוכרעת לכאן או לכאן?

“לא. כמו בנושאים אחרים, גם בתביעה ייצוגית ניתן להגיע להסכם פשרה. כל צד יכול לבצע הערכה של הסיכויים והסיכונים שלו וכדי לחסוך זמן בבית המשפט ניתן להגיע להסכם פשרה בין הצדדים. ההסכמה יכולה להיות לתשלום חלקי או לביטול ההתנהגות המעוולת של אותו נתבע. בכל מקרה, בית המשפט צריך לבחון ולאשר את ההסכם ורק אז הוא מקבל תוקף מחייב”.

עורך דין דורון לוי. אפשר להגיש תביעה גם נגד תאגידי ענק (צילום: שי בן סניור)

.

מהם האתגרים בהם נתקלת עם השנים כעורך דין תובענות ייצוגיות?

“ניהול קבוצה מגוונת של תובעים, בעלי אינטרסים שונים, יוצר אתגר מפעם לפעם, אך בדרך כלל אנחנו יודעים להגיע לעמק השווה”.

רגע לפני סיום, אנו למדים מניסיונו הרב של עו”ד דורון לוי כי דברים אלו ממחישים את כוחו של החוק בהגנה על זכויות אזרחים. האפשרות להגיש תביעות ייצוגיות מראות כי גם תאגידי ענק עתירי משאבים לא נמצאים מעל החוק ונתונים כל העת לביקורת.

האמור בכתבה זו כולל תוכן ומידע מסחרי / שיווקי באחריות המפרסם ומערכת ישראל היום אינה אחראית למהימנותו

 

בשיתוף עו"ד דורון לוי

כדאי להכיר