במרוץ העולמי של המדענים ושירותי הרפואה לפתח טיפול יעיל, ובהמשך גם חיסון לווירוס הקורונה, אנשים מן היישוב שואפים בינתיים לפחות למינימום: להפחית את הסיכון לחלות. ד"ר טום פרידן, ששימש עד לא מכבר כמנהל המרכז האמריקני לבקרת ומניעת מחלות (CDC), טוען כי תוסף מזון אחד שסביר שיימצא בארון התרופות שלכם, ויטמין D, יכול להפחית את הסיכויים לחלות בקורונה.
צילום: רויטרס
בטור באתר רשת החדשות האמריקנית FOX NEWS, מצביע ד"ר פרידן על העובדה ששיעורי התמותה מקורונה, או בשמו
המדעי COVID-19 גבוהים יותר , נמצאים בקרב אנשים מבוגרים ואנשים הסובלים ממחלות כרוניות. מערכת חיסונית מוחלשת תורמת לתחלואה קשה יותר. המדע תומך באפשרות - אם כי זו לא ההוכחה עדיין - כי ויטמין D עשוי לחזק את מערכת החיסון, במיוחד בקרב אנשים שרמת הוויטמין D שלהם נמוכה, ולהפחית את הסיכוי לחלות בקורונה באופן מסכן חיים.
ויטמין D מפחית את הסיכון לזיהום בדרכי הנשימה, מווסת את ייצור הציטוקינים ואף יכול לצמצם את הסיכון מוירוסים אחרים, כגון שפעת. זיהום בדרכי הנשימה עלול לגרום לתופעה המכונה "סערת ציטוקינים", מחזור אכזרי בו התאים הדלקתיים שלנו פוגעים באיברים בגוף, ומגדיל את התמותה בקרב החולים בווירוס. ויטמין D עשוי לספק הגנה מסוימת עבור אוכלוסיות פגיעות. נטילת הויטמין חשובה במיוחד עבור אנשים הסובלים מחוסר בויטמין D, ולמרבה ההפתעה מדובר בכ-40 אחוז מהאוכלוסייה המבוגרת בארה"ב.
מחלות בדרכי הנשימה, כולל שפעת, פורצות לרוב בחורף. ההשערה המובילה בקרב הקהילה המדעית היא שהסיבה לעונתיות הזו היא ירידה בכמות הויטמין D בגוף, בגלל חוסר חשיפה לשמש בחודשי החורף. כך לדוגמא, בארצות בהן שורר אקלים טרופי, כמו בדרום הודו למשל, אין עונתיות של שפעת היות ומזג האוויר - והחשיפה לשמש - נשארים קבועים לאורך כל השנה.
"כשעבדתי בהודו, בין השנים 1996-2002, ביקשתי מה-CDC לשלוח חוקר לחקור את השפעת בהודו", מספר ד"ר פרידן. "ד"ר לורנה ת'ורפ, שערכה את המחקר, מצאה כי יש עונתיות בשפעת בצפון הודו, עם עונת חורף קרירה או קרה, וכמעט שאין עונתיות בשפעת באזורים הדרומיים של המדינה, שם חם כל השנה".

רוב האנשים מייצרים ויטמין D בעור כאשר הם נחשפים לשמש. כרבע שעה ביום של אור שמש ישיר מספיק לגופם של אנשים רבים לייצור ויטמין D מספיק; אנשים עם עור כהה זקוקים לחשיפה ארוכה יותר כדי לייצר את אותה כמות. בחורף, לאנשים המתגוררים באזורים צפוניים קשה יותר לייצר ויטמין D מאור השמש.
"אנחנו יכולים לעשות המון דברים כדי לשפר את ההתנגדות שלנו לזיהום", מסביר ד"ר פרידן. "נטילת מולטי ויטמין הכוללת ויטמין D או תוסף ויטמין D כנראה לא תזיק, והיא יכולה גם לעזור. אנשים רבים זקוקים לתוסף ויטמין D, שכן יש רק מעט סוגי מזון שעשירים באופן טבעי בוויטמין D (בעיקר חלמונים ודגים שומניים כמו סלמון). בארה"ב מוסיפים ויטמין D לחלב כמעט מאה שנה, במקור כדי להפחית את הרככת, וזו הסיבה שרוב הילדים אינם לוקים בויטמין D".
"ככל שאנו מתבגרים ושותים פחות חלב, אנו זקוקים למקורות אחרים לוויטמין D", מסביר פרידן. "רוב תוספי המולטי-ויטמין מכילים מספיק ויטמין D. עם זאת, חשוב לא לקחת יותר מדי. כמה זה מספיק? מינונים בטווח של 800 IU ל-2000 IU הם ככל הנראה בטוחים; מינון סביר הוא 1000 IU ליום. מנת יתר של ויטמין D עלולה לגרום לבחילות והקאות, חולשה, שתן מוגבר, ואף לכאבי עצמות ואבנים בכליות. ויטמין D יכול גם לקיים אינטראקציה לא בריאה עם תרופות מסוימות, ולכן כדאי להיוועץ ברופא אם אתם נוטלים תרופות קבועות".
לאנשים בריאים מומלץ לצאת החוצה ולספוג קצת שמש, כמובן - תוך הקפדה על הנחיות הריחוק והימנעות ממגע קרוב עם אנשים אחרים. טיול רגלי יעזור גם לפעילות גופנית ויקל על ההשלכות של ההסתגרות בבית. נטילת ויטמין D במינון המומלץ או ספיגתו דרך מאכלים בריאים המכילים את הויטמין - תחזק את המערכת החיסונית שלכם, החשובה כל כך במאבק בקורונה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו