"מסתירות את הסיכון לסרטן ולאובדנות": בקשה לייצוגית נגד יצרניות זריקות הרזיה

החברות לא מציינות כי התרופות עלולות לגרור תופעות לוואי • "מאז נודע לתובעים על התופעות הם חשים בהלה וחרדה"

זריקת הרזיה (ארכיון). צילום: איי.פי

לביהמ"ש המחוזי בלוד הוגשה בשבוע שעבר בקשה להכרה בתביעה ייצוגית נגד יצרניות זריקות ההרזיה וויגובי ומונג'רו (חברות נובו נורדיסק ואלי לילי), בטענה כי החברות מסתירות מהצרכנים בישראל תופעות לוואי, ובהן סיכון לסרטן בלוטת התריס וסיכון לאובדנות.

זריקות ההרזיה. תופעות הלוואי כוללות אובדן מסת שריר, דלדול שרירי הפנים, מראה נפול ועוד, צילום: GettyImages

התובעים, באמצעות עו"ד דוד אור חן, טוענים כי תופעות לוואי וסיכונים הוסתרו מהצרכנים בישראל, וזאת אף שהחברות ידעו על תופעות לוואי אלו. בארה"ב ובמדינות נוספות מצוינות אזהרות מודגשות מפני סרטן בבלוטת התריס ואובדנות בשימוש בתרופות.

תופעות לוואי נוספות שמדווחות בארה"ב ולא בישראל הן אובדן מסת שריר, דלדול שרירי הפנים ומראה נפול ("אוזמפיק פייס") ולקות ראייה.

התובעים יבקשו פיצוי של כ-4,000 שקלים לכל משתמש, וסכום התביעה הכולל עומד על 167 מיליון שקלים. בתביעה נטען כי הסרת המידע גרמה לצרכנים למגוון נזקים, ובכללם כעס, עוגמת נפש ופגיעה באוטונומיה, עד כדי דיכאון וניסיון להתאבד.

התובעת שהגיעה למצב אובדני

אחת התובעות בתביעה הייצוגית טוענת כי סבלה ממשבר נפשי בעקבות השימוש בזריקת הרזיה. האישה, בת 65, עורכת דין במקצועה, החלה להזריק את התרופה אוזמפיק באוקטובר 2021. היא ירדה 20 ק"ג בשנה הראשונה, אך סבלה מדלדול שרירים בידיים וברגליים, משלשולים ומעייפות.

בינואר 2022 פנתה למיון עקב ניסיון אובדני, משם הועברה לבית החולים הפסיכיאטרי באר יעקב, ושם אובחן שהיא סובלת מתסמינים דיכאוניים. כעבור כמה חודשים אושפזה שוב בבאר יעקב למשך עשרה ימים עקב מחשבות אובדניות.

האישה הפסיקה להשתמש בזריקות אוזמפיק, ומאז מצבה הנפשי השתפר. לדבריה, אילו היתה יודעת על הסיכון לאובדנות, לא היתה צורכת את הטיפול. עוד צוין בבקשה כי "מאז נודע לתובעים על תופעות הלוואי, הם חשים בהלה וחרדה שמא יחלו בסרטן".

להערכת עורך הדין, בתרופות אלו השתמשו כ־90 אלף איש בשנה בישראל. בסקר שנערך על ידי הסוקר רפי סמית בקרב משתמשים בתרופות, השיבו 58%-52% מהמשיבים כי לו היו מודעים לתופעות הלוואי הללו, לא היו נוטלים את התרופה. מכאן ההערכה היא שהתביעה עשויה להקיף כ־45 אלף משתמשים בזריקות ההרזיה.

מהחברות שנגדן הוגשה בקשת התביעה לא נמסרה תגובה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר