"תופעה שמוכרת מהשואה": בבתיה"ח מתכוננים לאחד האתגרים הדחופים בשיבת החטופים

במערכות הרפואיות ברחבי הארץ נערכים לקליטת החטופים - בין השאר בהיערכות למצבים תזונתיים חמורים: "למדנו מהשחרורים הקודמים שגם אנשים שנראים טוב נמצאים בתת תזונה" • הרופאים חוששים מ"תסמונת ההזנה החוזרת" הפוגעת במערכות בעת צריכת מזון אחרי רעב ממושך: "זו תסמונת מסכנת חיים - לכן כל העיניים על זה" • שר הבריאות: "ערוכים לכל תרחיש"

השבת החטופים בעסקה הקודמת , איי.פי
השבת החטופים בעסקה הקודמת. צילום: איי.פי

לאחר 15 חודשים בתת תזונה, ברור כי לחטופים הצפויים לחזור מהשבי יש חוסרים תזונתיים קשים. עיקר הדאגה של הצוותים הרפואיים בשלב הראשון היא מ"תסמונת ההזנה החוזרת" - שרשרת של שינויים מטבוליים ושינויים במאזן המלחים בגוף שנגרמים כתוצאה מחשיפה מחודשת של הגוף למזון לאחר תקופה ממושכת של רעב.

חשיפה שכזו צפויה לשבש את מאזן הנוזלים והמלחים בגוף, לגרום לבצקות וצבירת נוזלים ואף לגרום לפגיעה מערכתית לרבות פגיעה במערכת העצבים, במערכת הנשימהף בתפקוד הלבבי ובמערכת הדם עד כדי סכנת חיים. לכן יש צורך בניטור מצבם של השבים, ובעיקר להקפיד שיחזרו לאכול בהדרגה לפי פרוטוקול מסודר.

אצל שבים שחזרו בעסקה הקודמת נמצא שאיבדו 10-17% ממשקל גופם (8-15 ק"ג). אך זה היה מצב של מי שחזרו לפני למעלה משנה - כעת הוא עשוי להיות חמור יותר. למרות ההקפדה בצד הישראלי, מעדויות של השבים בעסקה הקודמת עולה שהמחבלים נתנו להם לאכול לפני השחרור, ואף נתנו להם כדורים נגד דיכאון, כדי לשפר את המראה שלהם - דבר שסיכן אותם בתסמונת ההאכלה החוזרת.

שבים שחזרו בעסקה הקודמת איבדו 10-17% ממשקל גופם - כעת זה צפוי להחמיר. המתחם לקליטת השבים באיכילוב, צילום: מירי גטניו

בדוח משרד הבריאות על מצבם של השבים שהוגש בחודש שעבר לאו"ם נכתב: "השבים ארצה ציינו כי המחבלים טרחו להאכיל ואף לשקול את החטופים טרם שחרורם על מנת לשפר את המראה והמשקל לקראת שובם ארצה. אלה שקיבלו עודף מזון לפני ההגעה לארץ, סבלו מסיכון מוגבר לתסמונת האכלה מחדש שהתבטאה בעלייה מוגברת של רמות 12B בדם. בחלק מהמקרים נצפו שינויים ברמות אלקטרוליטים בדם אשר התבטאו כהיפוקלמיה, היפומגנזמיה והיפופוספטמיה, בעיקר בקרב בני ערובה קשישים. למותר לציין כי במקרים בהם יש רקע רפואי מורכב יש השלכות משמעותיות להפרעות אלקטרוליטריות אלו עד כדי סכנת חיים".

לפי נייר עמדה של איגוד הדיאטנים השבים כעת, לאור משך הזמן הארוך שהיו בתת תזונה נמצאים בסיכון גבוה לסבול מתסמונת ההזנה החוזרת. דיאטנית בכירה שהיתה מעורבת בכתיבת ההנחיות סיפרה: "לתאילנדים שחזרו בעסקה הקודמת נתנו המון אוכל לפני שיצאו, עד כדי שיבוש במאזן האלקטרוליטים", עוד ציינה "מה שלמדנו מהשחרורים הקודמים הוא שגם אנשים שנראים טוב נמצאים בתת תזונה. שאדם יכול להראות בסדר אך הוא נמצא בחוסרים אלקטרוליטים ועם דלדול מסת שריר ובדיקות לא תקינות. גם אדם שנראה נפוח ולא רזה, כפי שראינו בסרטונים זה עשוי להיות תוצאה של בצקות מחוסר בחלבון".

עדה עזר, מנהלת המחלקה לתזונה המרכז הרפואי שמיר אסף הרופא, אחד מבתי החולים שערוכים לקליטת השבים, הסבירה: "תסמונת הזנה מחדש נגרמת לאחר צום ממושך. בגלל תהליכים ביולוגיים שונים בגוף הגוף מגיב לצריכה של מזון, בעיקר פחמימות עד כדי סיכון חיים. האכילה לאחר תת תזונה ממשוכת גורמת להפרעות במאזן המלחים, חולשת שרירים, פרכוסים, פגיעה בקצב הלב אי ספיקת לב ופגיעה במערכת הנשימה. זו תופעה שמוכרת מתקופת השואה כאשר אנשים מתו מחשיפה למזון. מצב ממושך של הרעבה וצריכה בהרכב לא נכון בעיקר סוכר יכול לגרום לתופעה הזו".

"גם מי שנראה לא רזה, כפי שראינו בסרטונים, זה עשוי להיות תוצאה של בצקות מחוסר בחלבון". לירי אלבג בסרטון שפרסם חמאס, צילום: מתוך הסרטון

לדבריה, רק לאחר בדיקות דם ניתן יהיה לתת תזונה מותאמת אישית. עד אז להערכתה עם קליטת השבים בצד הישראלי ניתן יהיה לתת להם שתיה חמה וביסקויט. מאכלים נוספים שניתן יהיה לתת עוד לפני שיתקבלו תוצאות בדיקות מעבדה הם קרקרים, מוצרי חלב, מרק עוף ועוף, כאשר הכל בהתאמה למשקל השב או השבה.

משך התסמונת בין חמישה לעשרה ימים. וייתכן שאלו יחושבו כבר מהימים האחרונים לשבי, אם יתברר שהשבים קיבלו שם מנות מזון מוגדלות לפני יציאתם. "נחלק גם דפי הדרכה לשבים ולמשפחות עם הסבר. זו תסמונת מסכנת חיים ולכן כל העיניים על זה. יכולות להיות בעיות במערכת העיכול ולכן גם לזה נערכים. כל נושא התזונה ייעשה בתלות במצב וללא סיכון רפואי ועם גמישות מקצועית. המטרה שלנו שכמה שיותר מהר ניתן יהיה להענות לבקשות שלהם לגבי מזונות מסויימים. ננסה לעשות התאמות תזונתיות ולאפשר זאת".

שר הבריאות אוריאל בוסו עדכן בוועידת ש״ס השנתית כי במערכת הבריאות נערכים לקלוט את החטופים כבר ביום ראשון: "המחלקות בבתי החולים ערוכים, מוכנים ומחכים. אני לא יכול לפרט באיזה בתי חולים מדובר, אנחנו בתיאום מלא עם צה״ל והשב״כ. הצוותים המקצועיים כבר מחכים להם ומלווים את המשפחות. אנחנו ערוכים לכל תרחיש".

רותי סספורטס, סמנכ"לית תפעול באיכילוב: "אנו ערוכים כבר במשך כל השנה לקבל חטופים כאשר בשבוע האחרון עשינו הכנות נמרצות ביותר. בנינו עבורם מתחם ייחודי ונח עם הרבה פרטיות וחדר לכל שב ושבה. כאשר בצמוד ישנו גם חדר למשפחה. נקפיד על פרטיות מקסימלית ויש לנו מנחת שמאפשר פרטיות שלמה ומעלית ייעודית שמובילה אותם למחלקה".

עוד סיפרה שנרכשו עבור השבים מצעים ופיג'מות שאינם של בית החולים מבדים נעימים "אנחנו עושים הכל לאפשר להם מעטפת מכילה וזה כולל אי שימוש במזגן ועוצמת תאורה חלשה כדי לאפשר להם להסתגל לאור".

על מצב החטופים אמרה "אין לנו מידע באיזה מצב הם יגיעו אנו יודעים שמי ששב אחרי 470 ימים יהיה במצב שונה ומורכב ממי ששבו אחרי 50 יום ואנו ערוכים להכל. מטיפול נמרץ ועד מחלקה רגילה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר