מחקר חדש: כשליש מבני הנוער בישראל מעשנים יותר מאז תחילת המלחמה

13% מבני 17-15 דיווחו שהם מעשנים יותר, ו־2% מהם דיווחו שהתחילו לעשן • "ללא התערבות רגולטורית משמעותית בני הנוער ימשיכו לשלם את מחיר ההפקרה"

צעיר מעשן (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

כמעט שליש (31%) מבני הנוער בגילי 17-15 מעשנים בתדירות משתנה (שבועית, יומית או חודשית), וכמעט 15% מבני הנוער בגילי 14-12 מעשנים בתדירות יומית - כך עולה מסקר שערך "המיזם למיגור העישון".

הנתונים מתייחסים לא רק לעישון של סיגריות ונרגילות, אלא גם של סיגריות אלקטרוניות, שאין כמעט נתונים לגבי היקף השימוש בהן בקרב בני נוער.

בשנה האחרונה, ככל הנראה בעקבות המלחמה, הקפיאה הממשלה את כל מהלכי החקיקה והרגולציה נגד עישון שהיו מתוכננים ל-2024. מהנתונים עולה כי מי שמשלמים את המחיר על החלטה זו הם בני הנוער, שמעשנים יותר.

עישון בקרב בני נוער בישראל, צילום: -

עוד עולה מהנתונים, כי בעקבות המלחמה חלה ב-2024 עלייה בשיעור העישון בקרב בני נוער. 13% מבני 17-15 דיווחו שהגדילו את היקפי העישון שלהם ו-2% מהם התחילו לעשן, לעומת 7% בלבד שהפחיתו בהיקפי העישון.

המחקר, שבחן את דפוסי העישון במהלך 2024, מבוסס על ממצאי שני שאלוני סקר שנערכו בקרב 909 ילדים ובני נוער יהודים וערבים בגילי 18-12.

ממצאי המחקר מראים שנגע הסיגריות האלקטרוניות ממשיך להתפשט במהירות. עבור מחצית מבני הנוער בגילי 17-15 סיגריות אלקטרוניות הן מוצר ההתנסות הראשון, המהווה עבורם שער כניסה לעולם העישון. בחברה היהודית השימוש במוצר זה בולט במיוחד, ושיעורי ההתנסות בסיגריות אלקטרוניות בגילים אלה עלו כמעט פי ארבעה מאז שנת 2019. זינוק חד נרשם בשנתיים האחרונות: מ-25% ב-2022 ל-33% ב-2024.

עישון סיגריה (אילוסטרציה)/ עלייה נרשמה גם בהתנסות בני נוער בסיגריות אלקטרוניות, צילום: GettyImages

עלייה נרשמה גם בהתנסות בני נוער בסיגריות אלקטרוניות ובסיגריות רגילות. כשליש מבני הנוער בגילי 17-15 (37%) וכ־16% מבני 14-12 התנסו בסיגריות אלקטרוניות. בפער קטן מהן נמצאת ההתנסות בסיגריות רגילות (30% מבני 17-15 ו-14% מבני 14-12) וההתנסות בנרגילה (29% מבני 17-15 ו-13% מבני 14-12).

עדיין בלי צעדים משמעותיים

במשרד הבריאות יזמו בעבר שורה של צעדים למלחמה בעישון בעקבות מותו של הנער מידן קלר ברוך בן ה-16, שריאותיו נפגעו בעקבות עישון סיגריה אלקטרונית.

באוגוסט 2023 הודיעו מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב והשר דאז משה ארבל, שהמשרד יפעל בכמה מישורים לצמצום העישון ולמניעתו.

כמו כן, המשרד ממליץ להגביל מכירה של מוצרי עישון מגיל 21 ולהגביל את נקודות המכירה, ובכוונת המשרד להציב יעד להורדת שיעור המעשנים אל מתחת ל-5% בשנת 2035 (כיום הוא עומד על 20%), תוך התמקדות במניעת התחלת עישון בקרב בני נוער. עם זאת, מרבית הצעדים לא יושמו מלבד הצעת חוק פרטית, שלפיה לקראת סוף 2024 יוחלפו קופסאות הסיגריות בכאלו הנושאות תמונות מזעזעות של נזקי העישון, כפי שנעשה ביותר מ־130 מדינות בעולם.

ל"ישראל היום" נודע שבמהלך השבוע הקרוב תתקיים פגישה בין משרדי הבריאות והאוצר. על הפרק כוונה להכניס לחוק ההסדרים סעיף הנוגע להעלאת המס על סיגריות אלקטרוניות, שכיום עדיין זולות יותר מסיגריות רגילות.

עישון סיגריה. "בני הנוער שלנו ימשיכו לשלם את מחיר ההפקרה", צילום: GettyImages

שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון: "ממצאי המחקר הם קריאת השכמה לרגולטורים להתעשת ולהבין שללא התערבות משמעותית מצידם, בני הנוער שלנו ימשיכו לשלם את מחיר ההפקרה ובריאותם תיפגע".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מאז הצגת תוכנית הפעולה בקיץ 2023 משרד הבריאות פועל בכמה מישורים כדי לקדם את התוכנית לצמצום העישון ולמניעתו. השינויים שהוצעו בתוכנית דורשים עבודת רקע מעמיקה של שינוי מהותי ברגולציה, הסברה מתואמת וטיוב האכיפה. המשרד פועל לקדם את כל התחומים עם גורמים בתוך משרד הבריאות ומחוצה לו. גורמי המקצוע במשרד מקיימים עבודת מטה מתקדמת להוספת אזהרות גרפיות לחפיסות סיגריות, כך שהתקנות בנושא יובאו לאישור הכנסת עד סוף 2024".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר