בחברות הסיגריות מצאו דרכים לעקוף את החוק האוסר פרסום מוצרי טבק בנקודות המכירה והוא כמעט אינו מתקיים הלכה למעשה - כך עולה ממחקר חדש שנעשה באוניברסיטה העברית.
החוק שמגביל את הפרסום והשיווק של סיגריות ומוצרי עישון בישראל נחשב לאחד המתקדמים בנושא ולאסטרטגיה חשובה בהפחתת ומניעת עישון בקרב בני נוער. החוק, שאוסר על הצגת מוצרי טבק בנקודות מכירה והצבתם במדפים סגורים ולבנים, ללא לוגו של חברות הסיגריות, נכנס לתוקף בינואר 2020. אך מחקר חדש שנעשה בישראל מוצא כי למרות החוק החברות מצאו דרכים יצירתיות להמשיך ולשווק את מוצריהן וב-90% מהמקרים החוק אינו נאכף ומוצרי עישון מוצגים בגלוי.
הביקורת נעשתה ב-87 נקודות מכירה של סיגריות כשנה וחצי לאחר כניסת החוק לתוקף, כאשר ב-60 נקודות מכירה נעשתה בקרה גם לפני כניסת החוק לתוקף.
נמצא כי ארונות התצוגה שאמורים להיות סגורים, הושארו פתוחים כך שניתן היה לראות את חפיסות הסיגריות בפנים.חבילות סיגריות הושארו ליעיתים על דלפק המכירה או מחוץ לארון התצוגה הסגור כך שהיו נגישים יותר.
עם זאת 81.6% מנקודות המכירה שנבדקו הכילו אריזות בצבע אחיד וללא לוגו, כפי שקובע החוק. וב-83% מהמקרים לא היו פרסומות למוצרי טבק באזור התצוגה.
עם זאת כדי לעקוף את הוראות החוק, האוסר על פרסום והצגת לוגו של סיגריות, הטופיעו בנקודות המכירה שלטים בנוסח "כאן אפשר להשיג טבק לחימום", שימוש בצבעי הלוגו של מוצרי אייקוס או דגלונים שונים.
המחקר מצא שלאחר כניסת החוק לתוקף חלה עלייה משמעותית במספר פרסומים אלו מ-21% ל-41%. לאחר החקיקה עלה פי עשר מספר נקודות המכירה שמשווקות את מכשיר אייקוס (מ-1.7% ל-20%).
המחקר פורסם בכתב העת המדעי Tobacco control. לדברי פרופ' יעל בר-זאב מבית הספר לבריאות הציבור בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית שהובילה את המחקר: "ממצאי המחקר מצביעים שוב על אוזלת היד של מדינת ישראל באכיפה והגנה על ילדים ובני נוער מפני חברות הטבק".
"ברמה המיידית נדרשת תוכנית להטמעת איסור הצגת מוצרי טבק וניקוטין בשטח, כולל ליווי של נקודות המכירה על ידי הסברה ותמיכה, כולל תוכנית אכיפה מסודרת עם הגדרת סמכויות ותקציב ייעודי. מעבר לכך, מומלץ לשקול שינוי החקיקה כך שכלל מוצרי הטבק והניקוטין יחוייבו להיות מוחזקים מתחת לדלפק או בחדר נפרד כך שיוסתרו לחלוטין, והגדרה מדויקת של גודל, צבע ומילים שיהיו מותרות על שילוט".
עוד הוסיפה: "בטווח הארוך יותר ההמלצה היא ללכת בעקבות מדינות אחרות שמצמצמות את מספר נקודות המכירה המוכרות מוצרי טבק וניקוטין ואת הצפיפות שלהן, כולל איסור מכירה ברדיוס מסוים מבתי ספר ומרכזים קהילתיים. אפשר להעביר את המכירה של מוצרים אלו לחנויות טבק ייעודיות שבהן יהיה איסור כניסה לחנות של ילדים ובני נוער".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו