משרד הבריאות סולל את הדרך לקראת הקמה של מרכזי לידה טבעית מחוץ לבתי החולים: המשרד פרסם לראשונה חוזר מנכ"ל ובו כללים להפעלת מרכזי לידה, שבראשם יעמדו מיילדות או רופאים מומחים. על פי החוזר, המרכזים יהיו במרחק של עד חצי שעת נסיעה מבית חולים.
משרד הבריאות הגדיר כי "מרכז לידה נועד לאפשר תנאים התומכים בתהליך לידה לפי בחירתה וצרכיה של היולדת, ללא התערבות רפואית מתוכננת, מחוץ לבית חולים, אך גם לא בביתה של היולדת, אלא במסגרת מרפאתית".
עם זאת, בארגונים הפועלים בתחום חוששים שבחוזר ישנם תנאים שבפועל ימנעו או יעכבו את הקמת מרכזי הלידה, בהם דרישה להסכם בין מרכזי הלידה לבית חולים סמוך.
תנאים ללידה במרכזים
לפי החוזר, לידה במרכז לידה טבעית תוכל להתבצע במקרה של היריון בסיכון נמוך ובקריטריונים מחמירים. על הלידה להתקיים במועד - משבוע 37 ועד שבוע 41, בלידת תינוק יחיד בלבד (ללא תאומים או שלישיות), כאשר הערכת משקל התינוק בין 2,500 ל־4,000 גרם, היולדת מעל גיל 18 ויש תיעוד על מעקב היריון תקין. במקרים של יולדת שסובלת ממחלות כרוניות או מחלה זיהומית - יש צורך באישור רופא מטפל ללידה במרכז לידה.
במקרה של סיבוכים קשים בלידות קודמות (כמו תמותת עובר או היפרדות שליה) לא יתאפשר ליולדת ללדת במרכז לידה טבעי. כמו כן לא ניתן יהיה לקבל למרכז לידה יולדת שסובלת מקרישיות־יתר, השמנת־יתר חמורה, אנמיה, דלקת כליות ומצבים רפואיים אחרים.
משרד בריאות הגדיר מקרי חירום שבהם תפונה היולדת בדחיפות לבית חולים, כמו צניחת חבל טבור, סימנים המעידים על רעלת היריון, מצוקה נשימתית, חשד להיפרדות שליה ומקרים אחרים. כמו בתי החולים, גם מרכזי הלידה ידווחו למשרד הבריאות על כל אירוע חריג ועל מקרה של העברת יולדת לבית חולים.
במשרד הבריאות מנחים כי במרכזי הלידה תטופל היולדת כל העת לפחות בידי איש צוות אחד, ובידי שני אנשי צוות כאשר היא בלידה פעילה. יצוין שמדובר בסטנדרט שמשרד הבריאות לא מחיל על בתי החולים שלו עצמו, כאשר לרוב מופקדת מיילדת אחת על שלוש יולדות.
במרכזי הלידה יוכלו לעבוד מיילדות בעלות ותק של שלוש שנים לפחות, ורופאים מומחים במיילדות וגינקולוגיה שעבדו לפחות שלוש שנים בחדר לידה. החוזר מגדיר תנאים בסיסיים לרישוי, ביניהם הכשרה לטיפול בבריכת שחייה אם תהיה כזו במרכז הלידה, ציוד דרוש כמו אזור מותאם להחייאת יילוד עם ציוד החייאה ומתקן חימום, דפיברילטור ותרופות שונות לטיפול במצבי חירום, ותנאים נוספים.
על הישג זה, המאפשר לנשים את החופש לבחור כיצד ואיפה ללדת, מעיבה דרישת משרד הבריאות שלכל מרכז לידה טבעית יהיה הסכם עם בית חולים סמוך לצורך העברת יולדות במצב חירום, רכש תרופות, הדרכה לצוותים, ועוד. עם זאת, לבתי החולים שמקבלים מהביטוח הלאומי יותר מ־17 אלף שקל עבור כל יולדת אין אינטרס לחתום על הסכם כזה, ובלי הסכם חתום - מרכז לידה טבעית לא יכול לקבל אישור פעולה.
למרות הבשורה שבחוזר, נראה שהוצאתו נכפתה על משרד הבריאות, וזה עדיין מצדד בלידות בבתי חולים. בפתח החוזר נכתב באופן חריג כי "לידות בחדרי לידה במוסדות רפואיים מוכרים ומורשים בטוחות יותר, מאחר שיש בהם מענה מקצועי רב־תחומי לעת הצורך". עוד צוין כי "משרד הבריאות מכבד את הזכות והחופש של כל אישה לבחור היכן ללדת, תוך מימוש חובתו המקצועית להבטיח את בטיחות היולדת והיילוד".
פרופ' טליה אלדר־גבע, מנהלת המחלקה לפריון והולדה בחטיבת רפואה במשרד הבריאות: "זה חוזר חשוב שנותן אפשרויות שלא היו קודם לכן ויאפשר לכל אישה לבחור איפה ללדת ומסדיר זאת. משרד הבריאות מכריז בריש גלי שהוא מכבד את החופש ללדת, אך מנמק את חובתו המקצועית להבטיח את בטיחות היולדת והיילוד. למצוא דרך לכבד את האוטונומיה של אישה לכבד את המקום שבו היא רוצה ללדת ולהבטיח שאם משהו משתבש - יש מענה מקצועי. ההסתכלות היא חיובית".
לא מספק
יפעת הדר־רובננקו, יו"ר איגוד המיילדות, הגיבה לפרסום החוזר: "הגענו בשעה טובה לרגע המיוחל, ותודה לבג"ץ שכפה על המדינה להכין נוהל לפתיחת מרכזי לידה. כגודל הציפייה - האכזבה קשה. הנוהל מאפשר לכאורה לפתוח מרכזי לידה מצד אחד, ומהצד השני מציב תנאים בלתי אפשריים ובלתי מציאותיים שימנעו פתיחה ולו של מרכז לידה אחד".
"הנוהל יורד לרזולוציות והקפדה על קוצו של יוד, וזה מבורך. מצד שני, הנוהל לא נותן שום פתרון לסוגיות מהותיות שהן בבסיס האפשרות לקיום פיזי וכלכלי של מרכזי הלידה, וכנראה עושה זאת בכוונת מכוון: מימון וביטוח אינם נכללים כלל בנוהל, ומכאן לצערנו שעות עבודה רבות שהושקעו אין בהן כל בשורה ותכלית".
את הסכנה שבלידה טבעית המרוחקת מבית חולים חשף מקרה שהתרחש רק לפני כחודש שבו נקבע מותו של תינוק אשר נולד במרכז לידה לא מורשה בגוש עציון.
ב־2017 הוציא משרד הבריאות צו סגירה למרכז לידה שפעל בגדרה. בעקבות זאת הנושא הגיע עד לבג"ץ, שקבע ב־2021 כי אמנם מרכזי לידה טבעית אינם מוגדרים כבית חולים, ולכן למשרד הבריאות לא היתה סמכות לסגור את המקום, אך על המשרד לקבוע כללים להפעלת אותם מרכזים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו