עמותת אנוש תסגור בסוף החודש 12 מתוך כ־50 המרכזים החברתיים שלה, שמעניקים שירותי שיקום למתמודדי נפש. השבוע תתקיים פגישה עם משרד הבריאות, ובעמותה מתריעים כי אם לא יהיה שינוי בשיטת התמחור של המשרד - הם עלולים לסגור מרכזים חברתיים נוספים.
השירות הציבורי בישראל קורס. המחסור הקשה בפסיכולוגים, בפסיכיאטרים ובמטפלים פרא־רפואיים יוצר זמני המתנה ארוכים מאוד. בתחום בריאות הנפש המצוקה גדולה, ובוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת יתקיים מחר דיון בנושא שיקום מתמודדי נפש בקהילה.
הסיבה לסגירת המרכזים החברתיים היא קשיים תקציביים. משרד הבריאות משלם רק עבור הגעתו של מקבל השירות למרכז, אף שעלויות ההפעלה גבוהות הרבה יותר.
סכנה לתהליך השיקום
בישראל יש כרבע מיליון מתמודדי נפש, וכפי שפורסם בחודש שעבר ב"ישראל היום", עמותת אנוש, שמעניקה שירות ליותר מ־15 אלף מתמודדי נפש, נאלצה לקבל החלטה קשה על סגירת חלק מהמרכזים החברתיים שלה ברחבי הארץ - בין היתר ביבנה, בעכו, בירכא, בסכנין, בערד ובביתר עילית.
המרכזים החברתיים מהווים מרכיב חשוב מאוד בסל השיקום שניתן למתמודדי נפש, במטרה לשקם ולשלב אותם בקהילה. לאנשים שלרוב מתמודדים עם קשיי ניידות, מגבלות וחסמים נוספים - סגירת המרכז החברתי שלהם והעברתם למרכז אחר יכולה במקרה הטוב לסרבל, ובמקרה הגרוע - להחזיר אותם אחורה בתהליך השיקום שעברו.
הגענו לביקור בסניף של אנוש בראשון לציון, שבו ניתנים למתמודדי הנפש שלושה שירותים: שירות תעסוקה, שירותים חברתיים ושירותי דיור בקהילה. בסטודיו לקרמיקה שוקדים מקבלי השירות במשך כמה שעות ביום על הכנת פריטי קרמיקה שיימכרו בחנות שבסניף.
אריק כהן, סמנכ"ל שירותי שיקום וטיפול באנוש, מספר כי אנשים רבים מגיעים לחנות בסניף כדי לרכוש את המוצרים. העמותה גם מפעילה במקום שירות שמלווה ומכשיר מתמודדי נפש לעבודה בשוק התעסוקה החופשי. הם יקבלו ליווי בכל התהליך: הכנה לראיון העבודה, לימוד איך להציג את עצמם ואיך להתנהל ולהשתלב במקום העבודה החדש.
במרכז החברתי יש גם סדנאות שונות ומגוונות, חוגים והרצאות. המרכז הוא עוגן עבור מקבלי השירות, ומהווה הזדמנות ליצור קשרים חברתיים ולהיחשף לתכנים ולאנשים שעברו דברים דומים.
"החברה מציבה גבולות"
אילנה, בת 64, היא ככל הנראה מקבלת השירות הוותיקה ביותר באנוש. "אני בארגון כבר 46 שנה", היא אומרת בחיוך. היא מתגוררת בדירה עם עוד שתי שותפות, מועסקת כעוזרת טבחית במרכז בנס ציונה ומגיעה למרכז בראשון לציון, שבשבילה הוא בית.
"זה מקום שבו אני פוגשת אנשים, חברה, פשוטו כמשמעו. לפעמים אני מרצה בפני מתמודדי נפש כמוני, ומספרת על השדונים שנמצאים בתוכנו ומציבים לנו חסמים", היא מספרת בגילוי לב.
בקרוב תציג אילנה בתערוכה בגלריה העירונית, יחד עם אמנים נוספים, ציורים שציירה בחוג הציור במרכז החברתי. חשוב לה לדבר על הסטיגמה שממנה סובלים מתמודדי הנפש: "חושבים שאנחנו סוג ב'. יש פה אנשים נפלאים שיכולים לתרום לסביבה ולחברה - אבל החברה מציבה לנו גבולות ומדביקה סטיגמות, ומתמודדי הנפש מאמינים לה ומזדהים איתה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו