שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

סערת "העוגות למחבל": הדסה חוזרת בה מהטענות נגד הרופא | בלעדי

שוטרים העלו טענות כי הרופא מהדסה עין כרם סיפק מאכלים למחבל, בירך אותו וכינה אותו שאהיד • בעקבות כך ביה"ח השעה אותו מעבודתו • טיוטת הסכם הפשרה שהגיעה לידי "ישראל היום" חושפת עוד כי הדסה תשיבו לעבודה ותחשיב את זמן היעדרותו כחלק מתקופת ההתמחות

המחבל מפונה לביה"ח
 , יונתן זינדל/פלאש 90
המחבל מפונה לביה"ח , צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

הנהלת בית החולים הדסה עין כרם בירושלים חוזרת בה מהטענות כנגד ד"ר אחמד מחאג'נה, רופא מתמחה במחלקה לכירורגיית לב־חזה בהדסה עין כרם, שנחשד במתן מיני מתיקה למחבל, והוא עומד לחזור לעבודה סדירה ומלאה במחלקה. כך עולה מטיוטת ההסכם המתגבש, במסגרת הגישור יוצא הדופן שמתנהל בשבועות האחרונים בין הרופא, הנהלת הדסה וההסתדרות הרפואית, שהגיעה לידי "ישראל היום". יחד עם זאת הסכם הגישור טרם נחתם, והוא אינו רשמי ועדיין אינו סופי.

התלונות נגד ד"ר מחאג'נה, כפי שנחשפו ב"ישראל היום", הוגשו על ידי שני שוטרים שהשגיחו ב־26 באוקטובר האחרון על מחבל במחלקה שביצע פיגוע דקירה בירושלים ונפצע מירי כוחות הביטחון. השוטרים התלוננו על כך שהרופא הגיש למטופל כיבוד ומאכלים שאינם מאכלים של בית החולים, וכי הוא בירך אותו וכינה את העציר "שאהיד" בפני עובדות במחלקה. כמו כן, טענו השוטרים כי הוא סירב להזדהות בפניהם ואף העליב את אחד מהם.

"מתנגד לפעילות אלימה". ד"ר מחאג'נה, צילום: כאן 11

בעקבות התלונות, ב־20 בנובמבר ד"ר ינון בודה, מ"מ מנהל בית החולים הדסה עין כרם, ערך שימוע לרופא, שבסופו העלה נגדו ביקורת חריפה מאוד על "האירוע החמור מאין כמוהו, על הפרות משמעת חמורות שיש בהן פוטנציאל להתלקחות ופגיעה חמורה בסדר הציבורי; פעולות שפוגעות קשה במעמד ובמוניטין של הדסה, ויש בהן כדי להצדיק נקיטת אמצעי משמעת חמורים ולסיים את העסקתו בבית החולים". בעקבות התלונה והשימוע הושעה הרופא המתמחה מעבודתו.

הולכים לגישור

לאחר מחאה חריפה של ההסתדרות הרפואית, שטענה כי אין כל הצדקה משפטית לסיים את עבודת המתמחה, וביקורת ציבורית ותקשורתית קשה שהופנתה כלפי הנהלת הדסה, החל תהליך של גישור בין הצדדים בפני השופטת בדימוס הילה גרסטל. עם תחילת הגישור הודיעה הנהלת בית החולים כי "מדובר באירוע חריג שבו הוכנסו עוגות לעציר החשוד בביצוע אירוע של פעילות חבלנית עוינת, ושנמצא תחת השגחת המשטרה. במקום התפתח עימות עם השוטרים. אירוע כזה מחייב בירור יסודי ובכוונת ההנהלה לקיים הליך מקצועי ענייני ומהיר ככל שניתן".

בהסכם המתגבש נכתב כי הדסה פעלה בתום לב. מבנה בית החולים, צילום: אורן בן חקון

ל"ישראל היום" נודע כי מהסכם הגישור המתגבש בימים אלה עולה כי הדסה למעשה חוזרת בה ממרבית הטענות נגד הרופא. בין הצדדים מתגבשת הסכמה כי ביום המקרה התקיים אירוע לכבוד ההצלחה בבחינה של ד"ר מחאג'נה ורופא נוסף בשלב א' בהתמחות. לאחר מכן חולק במחלקה כיבוד שנשאר מהאירוע למטופלים. המחבל שהיה בהשגחה של השוטרים זכה בעקבות זאת לקבל אף הוא מהמאכלים. עוד עולה הסכמה כי ההתבטאויות שיוחסו לד"ר מחאג'נה בהקשר למחבל לא נאמרו.
יתר על כן, מההסכמות המתגבשות בין הצדדים בהסכם הגישור עולה כי הדסה מצהירה, על פי חוות דעת של רופאים בכירים, כי ד"ר מחאג'נה נחשב לרופא מקצועי, בעל יחסי אנוש טובים המוכן לסייע תמיד ומסור למטופליו.

ד"ר מחאג'נה מבהיר בהסכם כי כאדם וכרופא הוא רואה בחיי אדם ערך עליון ומתנגד לכל פעילות אלימה או פגיעה בכל אדם באשר הוא, כולל פעולות טרור, וכי ברוח זו ועל פי כללי האתיקה הרפואית הוא פועל ויפעל.  בהסכם המתגבש נכתב עוד כי הנהלת הדסה פעלה במקרה זה בתום לב, לנוכח אופי הטענות שהועלו באירוע זה כיוון שהיה עליה לערוך בירור עד תום, וכי לא עמדו כל מניעים זרים מאחורי הבירור שערכה הנהלת בית החולים.

אחד הנושאים המרכזיים שכן נשארו עד עתה במחלוקת במסגרת הגישור, הוא הדרישה של הדסה שבמסגרת הסכם הגישור ד"ר מחאג'נה יתנצל בפני כל מי שנפגע מהתנהלותו כלפי השוטר שביקש ממנו להזדהות וצילם אותו לאחר מכן. בנושא זה עדיין אין כל הסכמה בין הצדדים, וזו הסיבה המרכזית שההסכם מתעכב ולא נחתם עד עתה.

הדסה לקראת הרופא

בהסכם הגישור המתגבש עולה כי הרופא ישוב לאלתר לעבודתו בבית החולים וימשיך להעניק טיפול מסור לכל המטופלים. בית החולים יתחשב בצורך בהשלמת הפערים שנוצרו בתקופת ההתמחות, והיא אף תסייע לכך שזמן היעדרותו ייחשב כחלק מתקופת התמחותו במחלקה. עוד עולה מההסכם המתגבש כי הצדדים מצירים מאוד על האירוע ועל השתלשלות העניינים.

בהסכם הגישור המתגבש עולה כי הרופא ישוב לאלתר לעבודתו בבית החולים וימשיך להעניק טיפול מסור לכל המטופלים,

במסגרת ההסכם המתגבש, הצדדים מתחייבים שלא לתת פומבי ולא להתייחס בכל דרך כלשהי להסכם. עוד עולה כי הצדדים מצהירים כי הסכם הגישור נערך מתוך הבנה והסכמה כי הדסה חרתה על דגלה קיום בכבוד של כל האוכלוסיות והתייחסות בכבוד אל כולם - הן לצוות העובדים והן לחולים.

מהדסה נמסר בתגובה: "הליך הגישור עדיין נמשך ואין הסכמות. אנו ממליצים לצדדים שעימם אנו דנים, שישקיעו את זמנם בגישור ובהגעה להסכמות, במקום לנסות לעשות מניפולציות דרך התקשורת".

עו״ד עופר דורון שמייצג את הרופא מסר בשמו שהם מנועים מלהגיב על הגישור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר