הטעויות שהורסות לכם את התזונה

שותים קפה עם הארוחה? אולי עדיף שלא • שילובים שכדאי להימנע וכמה כאלה שדווקא מומלץ

צילום: GettyImages (אילוסטרציה) // שילובי המזונות שעדיף להימנע מהם ,
צילום: GettyImages (אילוסטרציה) // שילובי המזונות שעדיף להימנע מהם

גם כשמנסים לרזות, חשוב לצרוך אוכל בריא, ולא רק דל בקלוריות. אבל לא מספיק לאכול מזונות עשירים בויטמינים וסידן, אלא צריך גם לדעת כיצד לצרוך אותם. מסתבר ששילובי מזונות מסוימים, עלולים לפגום באיכות רכיבי המזון וספיגתם בגוף. מאידך, אם ברצונכם לשפר ולשדרג את איכות המזון, ולשפר את הבריאות, שילובי מזונות מנצחים היא בדיוק הדרך הנכונה בשבילכם. צירופים שונים בין המזונות יעצימו את ספיגת המזון, יגבירו את היתרונות התזונתיים וישלימו את החסרים.

צירופי מזון לא מומלצים:

1. קולה לצד ארוחה בשרית:  קולה, שוקולד, קקאו וקפה מכילים קפאין. קפאין פוגם בספיגת הברזל בגוף. על כן ההמלצה להעדיף שתייה ללא קפאין בארוחה ולחכות מעט עם הקינוח והקפה שלאחר הארוחה. אך בהחלט ניתן לשתות חליטת תה צמחים התורמת לשובע והפחתת הרצון למתוק בסוף הארוחה. 
טיפ: המתינו לפחות שעתיים עם הקפה שלאחר הארוחה

2. תה בארוחת הבוקר: אין ארוחת בוקר ישראלית ללא ביצה בכל צורה שהיא. ביצה מהווה מקור טוב לברזל, אבל תה, כמו הקפה שראינו לפני כן מכיל פוליפנולים המפחיתים את ספיגת הברזל. שוב, זה לא אומר שלא צריך לשתות קפה או תה, אך העדיפו תה צמחים עם הארוחה ואת הקפה בזמן יותר מאוחר.
טיפ: הפרידו בין הקפה/התה לארוחת הבוקר, העדיפו מים או מיצי ירקות עשירים בויטמינים עם הארוחה.

דיאטה, אופנה, מתכונים וכל מה שמעניין - עכשיו במדור הלייף סטייל שלנו!

3. תרד עם גבינות: תרד, פטרוזיליה וסלק מכילים חומצה אוקסלית (אוקסלט) שמפריעה ומפחיתה את ספיגת הסידן ממוצרי החלב. בנוסף, תרד מכיל כמות גדולה של ברזל, אכילה של ברזל וסידן באותה ארוחה גורמת לספיגה פחות טובה שלהם. העדיפו להפריד אותם ולאכול בארוחות נפרדות.
טיפ: שימו לב לירוקים של הצלחת, כשאתם אוכלים ארוחה חלבית. החליפו בכל ירק אחר, וכך תיהנו מהגברת ספיגת הסידן. 

צירופי המזון שישדרגו לכם את הגוף 

1. בשר אדום מלווה בפלפל אדום: מוצרים מן החי כגון בשר, עוף והודו עשירים בברזל. על מנת להגביר את ספיגתו בגוף, מומלץ לשלבו עם מזונות העשירים בוויטמין C. פלפל אדום (גמבה) הינו אחד מהמזונות העשירים ביותר בוויטמין C. 
טיפ: נסו קציצות הודו ברוטב עגבניות או סלט עלי תרד עם רוטב לימונים ותפוזים.

2. מג'דרה, אורז ועדשים: חלבון מן החי נחשב לבעל ערך ביולוגי גבוה יותר מחלבון מן הצומח, עקב הרכב חומצות האמינו שבו. אך אל דאגה, שילוב נכון בין דגנים לקטניות יאפשרו הרכב דומה וערך ביולוגי גבוה גם לצמחונים והטבעונים שבינינו.
טיפ: נסו פסטה מחיטה מלאה, מוקפצת עם אפונה ירוקה או כריך מלחם מלא עם ממרח חומוס.

עוד במדור הלייף סטייל: 5 דברים שיסייעו לכם לרזות - ללא דיאטה!

3. גזר עם שמן זית ואגוזי מלך: גזר, ושאר ירקות ופירות כתומים, צהובים ואדומים, מכילים קרוטנואידים, שהם פיטוכימילקים (חומרי הצבע) המשמשים כנוגדי חמצון וכך תורמים לשמירה על תפקוד הגוף ולהפחתה לסיכון למחלות שונות. שיפור ספיגתם תהיה בשילוב אותם שומנים בריאים ובלתי רווים.
טיפ: הכינו סלט מגזר מגורר, ותבלו בשמן זית ואגוזי מלך, נסו סלט פירות של  תותים ופזרו מעל שקדים, הכינו סלט בסגנון מקסיקני, של פלפלים בכמה צבעים, יחד עם אבוקדו.

4. תמרים עם שקדים: כל הפירות הינם פחמימות פשוטות, כלומר סוכרים שספיגתם לדם מהירה וכך גם העלייה ברמות הסוכר בדם. שומנים בריאים תורמים לספיגה איטית יותר של הפחמימות (סוכרים), וכך לעליית סוכר מתונה בדם. על כן, העדיפו לשלב פחמימות פשוטות בכלל, ופירות בפרט עם שומנים.
טיפ: פזרו אגוזים על סלט הפירות, או לשילוב טעים ומזין: נסו פרוסת לחם מלא עם ממרח טחינה גולמית וסילאן.

 

הכותבת הינה: מיטל שחימוב, דיאטנית קלינית ובעלים של "bYou דיאטה בהתאמה אישית", מלווה ומאמנת לשיפור הרגלי תזונה ואורח חיים.
לאתר של מיטל
www.byou.clinic

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר