אם הכרוב הוא מלאך, אז הכרובית היא אלה. שמה בערבית זוהרה, על שם ונוס - אלת היופי והאהבה. הכרובית, כמו ירקות רבים, נחשבת רגילה, לא מיוחדת ולא דומיננטית. אבל אם תקדישו לזה קצת זמן, תראו שכל ירק הוא ממש מיוחד ומגיע לו להיות במרכז העניינים מדי פעם. הכרובית, תבחינו בוודאי, מורכבת מפרחים רבים שהם למעשה עותקים קטנים שלה עצמה.
אצל סבתא שלי בגינה צמחו ירקות ועשבי תיבול, ואחד המראות המרשימים היה זה של הכרובית. אי אפשר שלא ליפול בקסמה, היא עטופה כולה בעלים גדולים ומרשימים, כזנב טווס. לפעמים, אצל הירקן, נראה כרובית עם המון עלים. אל תשליכו אותם לפח - גם להם יש תפקיד במטבח. אפשר להפריד אותם, לחלוט, למלא במילוי כזה או אחר, להכניס לאפייה בתנור או לבשל בסיר.
הכרובית טעימה מאוד בזכות המרקם הנהדר של פרחיה הלבנים, הצפופים והבשרניים. אחד מקסמי הכרובית הוא בכך שאפשר לאכול אותה כמו שהיא, אבל היא מתאימה לשלל אפשרויות הכנה: אפייה, צלייה, טיגון, בישול, כבישה ועוד, כיד הדמיון. כמעט בכל מתכון, דומיננטית או שקטה ורגועה, הכרובית משתלבת נהדר.
סלט כרובית ובוטנים
החומרים:
√ 1 כרובית
√ חופן בוטנים קלויים קצוצים
√ 3 גבעולי בצל ירוק קצוצים
√ 1 פלפל אדום חריף פרוס דק
√ 1 בצל פרוס (או שבבי בצל מטוגן)
√ חופן עלי נענע קצוצים גס
√ שמן לטיגון
לרוטב:
√ 2 כפות דבש
√ 2 כפות חמאת בוטנים
√ 8 כפות שמן זית
√ 1 לימון סחוט
√ 2 כפות מים
√ מלח
אופן ההכנה:
1. בקערה מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב, עדיף בבלנדר מוט.
2. מפרקים את הכרובית לפרחים וקוצצים, חצי מהכרובית מעבירים לקערה ואת החצי הנותר מטגנים בשמן עמוק, סופגים ומעבירים לקערה.
3. מטגנים את הבצל ומייבשים.
4. בקערה מערבבים את כל המרכיבים יחד עם הרוטב ומגישים.
גראטן כרובית ובשר
החומרים:
√ 1 כרובית
√ שמן זית
√ חופן פירורי לחם
√ 1 כפית מלח גס
למילוי:
√ 2 בצלים קצוצים
√ שמן זית
√ 1 פלפל חריף אדום קצוץ
√ 1/2 ק"ג בשר בקר טחון (טלה וכבש)
√ 4 שיני שום קצוצות
√ 2 גזרים מקולפים וקצוצים דק
√ 1/2 חופן עלי אורגנו
√ 1 כפית פפריקה
√ מלח
√ 2 כפות פירורי לחם
√ 1/2 כוס מים
אופן ההכנה:
1. מטגנים את הבצל בשמן זית עד הזהבה.
2. מוסיפים את שאר מרכיבי המילוי, ללא פירורי הלחם והמים, מטגנים ותוך כדי ערבוב מפוררים את הבשר.
3. אחרי 5 דקות מסירים מהאש, מוסיפים את פירורי הלחם והמים ומערבבים היטב כדי שהמילוי יהיה דביק ולא יתפרק.
4. מפרקים את הכרובית לפרחים גדולים ופורסים במנדולינה (לשמור את כל השאריות שהתפוררו).
5. משמנים תבנית בשמן זית, מניחים בה שכבה של פרוסות כרובית, ומעליהן מפזרים שליש מהמילוי ואת שאריות הכרובית שנשמרו בצד. ממשיכים כשהשכבה האחרונה היא של פרוסות כרובית.
6. בוזקים מעל שמן זית ומפזרים פירורי לחם ומעט מלח גס. מכסים בנייר כסף ואופים בתנור בחום של 200 מעלות 25 דקות.
7. אחרי האפייה מסירים את נייר הכסף ואופים 5 דקות נוספות עד להשחמה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו