אחת ולתמיד: האם בישול ואפייה עם נייר אלומיניום זה מסוכן?

נייר אלומיניום, או נייר כסף, הוא אחד מעזרי המטבח הפופולריים ביותר, אבל האם הוא מהווה סכנה בריאותית? הנה כל מה שצריך לדעת

עוף בנייר כסף. צילום: Leonardo AI

נייר אלומיניום הוא כלי עזר שימושי במטבח, בעיקר כשאופים או צולים ירקות, בשר ודגים בתנור. גל סרטונים חדש בטיקטוק טוען שהדבר עשוי להוביל להרעלת אלומיניום בקרב הסועדים, אבל המציאות, לשם שינוי, דווקא חמורה הרבה פחות.

בכתבה שהתפרסמה ב"האפינגטון פוסט", מומחים לבטיחות מזון עשו סדר בשמועות והסבירו שכמו כל דבר בחיים, גם בנייר אלומיניום כדאי להשתמש במידה.

"רדיד אלומיניום בטוח בדרך כלל לשימוש בטמפרטורות תנור סטנדרטיות", אמר דארן דטווילר, יו"ר תוכנית בטיחות המזון של האגודה הלאומית לבריאות הסביבה. "עם זאת, טמפרטורות גבוהות במיוחד בשילוב מזון חומצי, כמו עגבניות או הדרים, יגרמו למעט אלומיניום לזלוג למזון".

צריכה של מזון שנעשה על נייר אלומיניום בכמות קטנה לא נושאת לצידה השלכות בריאותיות משמעותיות, אבל כמויות גדולות כבר נקשרו למצבים בריאותיים, כמו מחלות ניוון שרירים. 

נייר כסף, צילום: Leonardo AI

אז מה הטמפרטורה הנכונה לשימוש בנייר אלומיניום? לפי מנהל המזון והתרופות האמריקני, בטוח להשתמש בו עד טמפרטורה של 204 מעלות. 

ביקשנו לקבל גם חוות דעת מקומית ופנינו אל רז יוסף מלניק, טכנולוג מזון, שגם הוא ביקש להרגיע אותנו ולהבהיר מה שני הדברים הכי חשובים בנושא - מודעות ומינונים.

"קודם כל, לפני שאנחנו מדברים על נייר אלומיניום, כדאי להבין קצת מה זה החומר הזה - אלומיניום", אומר מלניק, " האלומיניום נמצא בהרבה מזונות ומוצרים שאנחנו אוכלים, זה היסוד השלישי בעולם ואנחנו צורכים כיום אלומיניום, בדומה לנתרן, כמעט בכל מוצר מעובד".

נייר כסף, הכל במידה, צילום: Leonardo AI

"ככל שמוצר עובר תהליך עיבוד, מתווספים לו חלקיקי אלומיניום", אומר מלניק, "מדובר בכמויות זעומות (1 חלקי מיליון) ולכן זה לא משמעותי, לפחות במחקרים שאני מכיר, אבל יחד עם זאת, זאת אחת הסיבות שמומלץ לצרוך כמה שפחות מוצרים מעובדים, כל ה-E numbers למיניהם, מווסתי חומציות ודומיהם, מכילים גם הם כמות גבוהה יחסית של אלומיניום".

 "בחלק המחקרי", אומר מלניק, "אין עדיין איזשהו מספר חד-משמעי של צריכת אלומיניום שמוכיח כי ישנו נזק לבני אדם, אנחנו עדייין מדברים על צריכה שבועית של מיקרוגרמים - 2-1 מיליגרם בשבוע". 

ועכשיו, מה לגבי רדיד אלומיניום?

גם מלניק מבקש להזכיר שהכל עניין של מינונים: "אם אנחנו נאכל כל יום בכלים שעשויים מאלומיניום ונעטוף באלומיניום, זה בחלט לא אידיאלי", הוא אומר. 

"לגבי בישול ואפייה - ככל שהחום עולה, הקשרים של החומר לאט לאט נחלשים, ואז עשוי להתרחש תהליך שנקרא מיגרציה, בעצם 'הגירה' או 'נדידה' של האלומיניום מהרדיד למזון שלנו. ככל שהחום יותר גבוה - זה מחליש את הקשרים של החומר".

תפוחי אדמה במדורה, לא בריא - לא נורא, צילום: גדעון מרקוביץ

אז מה ההמלצה שלך? 

"בעיניי העיקר והכי חשוב זה להיות במודעות: אני לא אומר לא להשתמש באלומיניום בכלל, אני באופן אישי משתמש, אם פעם בשבוע אשתי מכינה לי עוף בתנור ומכסה עם נייר אלומיניום - זה בסדר, הכל במינונים".

על איזה חום אתה ממליץ?
"כשאני עוטף בנייר אלומיניום אני עושה את זה בטמפרטורה של 160 עד 180 מעלות, אני ממליץ לא להגיע ל-200 מעלות".

אז בעצם תפוחי אדמה עטופים בנייר כסף שאנחנו זורקים למדורה זה מסוכן?
"זה לא מסוכן. זה אולי לא אידיאלי, אבל אם פעם בשנה עושים את זה בל"ג בעומר - לא נורא".

באפייה - נייר אפייה עדיף?
"גם עם נייר אפייה אני ממליץ לא לחצות חום של 200 מעלות, אני תמיד מעדיף לעבוד בחום נמוך יותר מההנחיות המומלצות הרשמיות".

מה לגבי שמירה של דברים מכוסים בנייר אלומיניום בקירור?
"מבחינה סביבתית ובריאותית עדיף לשמור בזכוכית. מבחינת מעבר של אלומיניום למזון, בקירור אין כמעט מעבר, ואם יש - הוא בטל בשישים, עם זאת, אני לא ממליץ לשמור מזון בקירור מכוסה בנייר אלומיניום ליותר מיום-יומיים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר