באחד הימים החמים של חודש יולי התכנסו ביפו עשרות קנייני יין, מסעדנים, כתבי יין וספיחים אחרים של תעשיית היין הישראלית בשביל לטעום, להריח ולפעמים לירוק את הטוב ביותר שיש לצרפת - אימפריית היין של הפלנטה - להציע.
אירוע "לטעום את צרפת" קודם ואורגן על ידי שגרירות צרפת בישראל לכבוד יום הבסטיליה במטרה לחשוף את השוק הישראלי למגוון יקבים ויינות חדשים שיתכן וישתלבו בסצנת תרבות היין המקומית. סצנה שבעשור האחרון ובייחוד מאז תקופת הקורונה, רק הולכת ומתעצמת. כל היינות שהוצגו ונטעמו במהלך האירוע שייכים ליקבים שתוצרתם עדיין לא נמכרת בארץ וניתן לקוות שבזמן הקרוב תמצא את דרכה למדפי חנויות היין ותפריטי המסעדות.
ניכר כי לאנשי השגרירות ברור שישראל היא כבר ממש לא רק שוק של יינות קידוש. הבחירה ביינות שמתאימים לחיך המקומי ולמזג האוויר החם הורגשה היטב. בחירת היקבים ואזורי היין התמקדה ביינות קלילים יחסית, עם ייצוג נכבד ליקבים שעושים יינות לבנים, רוזה ויינות מבעבעים, שמתאימים יותר לאקלים המקומי.
המארגנים ויתרו על נוכחות של אזורי היין כמו בורדו והלואר, המצטיינים ביינות אציליים ו"כבדים" המושלמים לשתייה בטמפרטורת החדר ונתנו ביטוי דווקא ליקבים שמייצרים יינות המתאימים לשתייה כשהם מצוננים.
שמפניה, בזים והר תבור
מי שמכיר היטב את צרפת ואת התרבות בה, יודע שבכל הנוגע ליין וקולינריה, המלצות של המארחים הן הרבה יותר מהצעת הגשה, אלא רמז עבה על הדרך הנכונה לעשות דברים. לכן, כשהמארחים הציעו להתחיל את הטעימות דווקא בכוס שמפניה, לא היה מקום לוויכוח. לא בכדי, עם יינות מבעבעים, בהם שמפנייה המיוצרת בהכרח באזור שמפיין שבצרפת, נהוג לפתוח את הארוחה.
חברת Caves Du Chateau, המשווקת עשרות מותגי יין איכותיים מיקבים קטנים ברחבי צרפת הציעה לטעימה סדרה של שמפניות מבית היוצר של AR lenoble. זהו יקב קטן יחסית המחזיק חרף גודלו בשלושה אזורי גידול שונים בחבל שמפיין, מה שמאפשר לו לייצר מגוון רחב של סוגי שמפנייה. בלט לטובה ה-Blanc des Noir, העשוי כולו מענבי פינו נואר ובעל גוף טעמים מלא אך מעודן. תגלית מרעננת נוספת הייתה שמפניית רוזה של היקב, שמורכב מענבי שרדונה ופינו נואר. מדובר במשקה מרשים בעל טעם קליל אך בלתי נשכח.
הנציגות הבאה כללה יקב מאזור בורגון, בית לכמה מהיקבים המפורסמים בעולם וביתו של יין ה"שבלי", יין לבן שמוכר היטב לחובבות וחובבי היין בישראל. "שבלי" הפך שם קוד בעולם היין ליינות מזן שרדונה שלהם מאפיינים של היינות המיוצרים באזור שבלי שבצרפת. אך בשגרירות, ככל הנראה מתוך רצון לחשוף את שוק היין הישראלי למשהו שפחות מוכר במחוזתינו, הזמינו יקב שמתמחה ביין סיינט וורן. יקב "דומיין קורסן" הוא יקב בבעלות משפחתית בעל שורשים של מאתיים שנה. ג'רמי קורסן, דור רביעי ליצרני יין, הגיע והסביר בהתלהבות מחשמלת על הסיינט וורן. "זה יין לבן שעושים אותו מענבי שרדונה בלבד. אנחנו מתמקדים המון בקיימות ובניסיון להטיב עם הסביבה ועם היין". היה לי את העונג לטעום את ה-vielles vignes, מבציר 2017 - יין זהוב ואלגנטי עם ארומה של עץ ובוקה של פרחים לבנים ופירות.
יין כשר מחבל הרון ויקב על שם "הר תבור" בעמק הצרפתי
מאזור בורגון עברנו לאחר ניקוי קצר של החיך לאזור היין המעטיר של חבל הרון, שם חיכתה לנו הפתעה מלכותית וכשרה. מתיו וולאמין דה וולואה נושא את שמה של אחת משולשות המלכים המפורסמות בהיסטוריה הצרפתית. כשאני שואל אותו אם יש קשר הוא עונה בחיוך מתוח "בוודאי" ומסרב להרחיב. אך ההפתעה הגדולה של מת'יו היא ההחלטה שלו, כמעט בגחמה, להתחיל לייצר ביין שנמצא בבעלות משפחתו משנת 1765, יין כשר.
וגם פה, יש סיפור. "כשהתחלתי להיכנס לעולם הזה של יין כשר", מספר מתיו בהתלהבות מדבקת, "החלטתי שאני רוצה להקדיש את אחד היינות לסבתא של אשתי, שהצילה ילדים יהודים במהלך השואה". בלי להוסיף הרבה הוא פתח את הבקבוק שנמצא לפנינו ומכונה בתרגום ישיר "הכוכב הטוב", לזכרה של הסבתא. מדובר ביין אדום עז טעים וארומת עשוי מענבי גרנאש, סירה וקרניין. יין אדום קלאסי של אזור חבל הרון. מדובר ביין מעולה ועם היצע לא בלתי מגובל של יינות צרפתים כשרים. הקו הכשר החדש של לה מרטינל הוא תוספת מבורכת לארון היינות הכשר בצרפת.
היקב הבא שטעמנו היה גם הוא מעמק הרון ושמו יצוד את עינו של כל ישראלי. Vignobles Mont Thabor הוא יקב שיושב על שלושה מאזורי היין המוכרים ביותר של עמק הרון. את שמו המפתיע, "הר תבור", קיבל היין מעץ שנשתל באחוזת היקב .על פי האגדה, הזרע של אותו העץ הגיע מ"עולה לרגל" שהביא אותו מהר תבור. ההיינות שעושה היקב מופקים מענבים שגודלו בשלווה באזורי היין העיקריים של עמק הרון: שאטנו-דה-פאפ, קוט-דה-רון ולוברון.
פאני סטלאן היא בת הדור הרביעי למשפחה שמחזיקה ביקב והיא מודעת היטב למשמעות השם בישראל. "אני יודעת שיש יין יקב שנקרא הר תבור בישראל, טעמנו ממנו במהלך הביקור. קיווינו לבקר במקום אבל לא נראה לי שנספיק", היא אומרת בחיוך ומציעה לנו יין שמתאים לשתייה כשהוא קר. Althum הוא יין שמגיע מאזור לברון הגבוה יחסית ועשוי מ-80% ענבי גרנאש כשהיתר סירה. היין קליל עם טעם של פירות אדומים ותבלינים.
יקב DOMAINE DU MOULIN, CLOS HERISSOU מגיע מאזור העיירה גיאק, בדרום מערב צרפת, לא רחוק מהגבול הספרדי. הוא מייצר יינות לבנים ואדומים שמהם טעמנו משהו מיוחד ומקומי, יין לבן שעשוי מענבי מוזאק. התוצאה היא יין קצת חמצמץ עם ארומה וטעם שקשה להתעלם ממנו של תפוחים. על רבות מתוויות היין של היקב הופיע בז ובעודי שותה מהיין שלי שאלתי את נוקלא היריסו, בן לדור שישי של המשפחה שבבעלותה היקב, מדוע הוא בחר בעוף הדורס כסמל ליינות שלו. ניקלא התלהב לספר כי הוא משמר מסורת משפחתית עתיקה של ציד באמצעות בזים וניצים. אני בוהה בפליאה בעמוד האינסטגרם שלו, בו הוא נראה אוחז בעופות הדורסים כשכובע קטן על ראשם, שותה מהיין הלבן הנפלא שלו ומודה לאל על צרפת והמוזרויות הנפלאות שלה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו