הבמאי והתסריטאי רנן שור הלך לעולמו והוא בן 72 במותו.
שור היה המייסד והמנהל של בית הספר לקולנוע היוקרתי סם שפיגל בירושלים. הוא אף זכה להכרה בינלאומית. שור זכה בפרס מפעל חיים מטעם משרד התרבות והספורט לשנת 2024.
כאמור, שור זכה לאחרונה בפרס מפעל חיים בשווי 40 אלף שקלים, על הוקרה והכרה של החברה הישראלית ביוצר הקולנוע וביצירתו, הערכה לפועלו ותרומתו לקידום והעשרת תחומי אמנות הקולנוע בישראל.
מנימוקי הוועדה אז: "רנן החל את דרכו הקולנועית כעוזר במאי של אורי זוהר, אחד מיוזמי מנשר קי"ץ שהוביל להקמתה של הקרן לעידוד סרטי איכות, וכאיש חינוך שניהל את מגמת הקולנוע בבית צבי ובהמשך מייסד בית הספר סם שפיגל, שהפך תחת ניהולו לאחד המוסדות החשובים בעולם ללימודי קולנוע. רנן יוצר, מחנך, איש חזון ויזם שטיפח את תשתיות הקולנוע הישראלי ועודד כמה מיוצריו המעולים בהווה.
"כבמאי, ביים שור את אחד הסרטים הישראליים המיתולוגיים, 'בלוז לחופש הגדול', שהפך לאבן דרך עבור צופים רבים והציג דור חדש של שחקנים ויוצרים. שאר פועלו בתחום הקולנוע - הקמת חממת סם שפיגל לקולנוע בינלאומי, אוצרות קולנועית והיותו הרוח החיה מאחורי הקמתם של הסינמטקים של חולון והרצליה - מגדירים את שור ככוח טבע קולנועי הנוכח בקולנוע ובתרבות הישראלית מזה ארבעה עשורים.
"סרטו האחרון עד כה, 'המעורר', הוא פרק ראשון בפרויקט תיעודי משפחתי עתידי רחב היקף, המלווה בספר חילופי מכתבים מרשים בין שור וסבו. על כל אלה ועוד אנו מוצאים את שור ראוי ביותר לפרס מפעל חיים לקולנוע לשנת 2024".
רנן שור נולד בשכונת בית וגן בירושלים ועבר עם משפחתו בגיל 5 לתל אביב. כנער, נמשך לעולם התיאטרון וגילם תפקידים מרכזיים במחזות הזמר "אוליבר!" ו"המלך ואני", הופיע בתחרות כישרונות צעירים ושימש ככתב של קול ישראל בתוכנית הנוער "רדיועשרה".
בגיל 16 החל בפעילותו הקולנועית. סרטו הקצר הראשון "דודה אריאלה" (1968) זכה בפרס תחרות הסרט הקצר של קולנוע לנוער. בשעות הפנאי תיעד את חבריו לתיכון עירוני א' ואחר-כך בלהקת פיקוד מרכז. התיעוד שימש אותו מאוחר יותר לאפיון דמותו של מרגו ולבניית מבנה הסרט "בלוז לחופש הגדול" מ-1987. הסרט, בהשתתפות יואב צפיר, שחר סגל, דור צויגנבום, שרון בר-זיו, עדנה פלידל, נועה גולדברג ומיקי קם נחשב להצלחה קולנועית מסחררת ובמהלך השנים זכה למעמד פולחן.
שור שירת במשך שנה כחבר בלהקת פיקוד מרכז כצעיר הלהקה בה היו חברים שלמה בראבא, שלומית אהרון, עמרי ניצן, דני וסלי, דורון סלומון ושם-טוב לוי, ולאחר מכן שרת במשך שלוש שנים, ככתב צבאי של "במחנה" וגלי צה"ל.
בשנת 1985 תיעד בסרטו הקצר "חתונה בירושלים" את חתונת ילדיהם החוזרים בתשובה של אורי זוהר ואריק איינשטיין. הסרט פתח את פסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה.
תוך כדי מסעות בפסטיבלים עם "בלוז לחופש הגדול" פיתח את הפרויקט הבא שלו - סרט תיעודי/עלילתי בשם "ממזר ומלך" על אורי זוהר.
בשנת 1989 נבחר שור להקים את בית הספר לקולנוע ירושלים, לימים בית הספר סם שפיגל לקולנוע ולטלוויזיה, ירושלים - אותו ניהל עד שנת 2019. בית הספר נחשב לאחד מבתי הספר לקולנוע המובילים בעולם.
במקביל לניהול סם שפיגל, יזם וערך שור עבור רשת את סדרת הדרמות עטורת השבחים "שיעור מולדת". הסדרה זכתה בשישה פרסי וולג'ין בפסטיבל ירושלים ובהקרנת שניים מסרטיה בפסטיבל קאן.
הנציגה שלנו בהוליווד: "לא הזמינו אותי לאירוע כי אני מישראל ומאוד ווקאלית"
כשבוע לאחר מציאת גופותיהם: נחשפה סיבת המוות האמיתית של ג'ין הקמן ואשתו
פרסומת | פתיתים של תקווה
פורום היוצרים הדוקומנטריים בפניה למוסדות התרבות: הקרינו את "אין ארץ אחרת", בניגוד לעמדת השר
רוברט פטינסון הוא הדבר הטוב היחידי ב"מיקי 17": הבמאי זוכה האוסקר מגיש ארוחת שאריות
בשנת 2004, במסגרת חברותו בוועד המנהל בארגון הידידות אוסטרליה-ישראל, הגה את פסטיבל הקולנוע הישראלי באוסטרליה.
בשנים 2007–2008 יזם את הקמתם של שני סינמטקים - סינמטק הרצליה וסינמטק חולון.
עם פרישתו מבית הספר סם שפיגל ב-2019, פתח את הוצאת הספרים "שור הלר". בשנת 2022 הוציא לאור כמו"ל וכעורך את "ובכל זאת מתלקח האור" מאת דודתו ציפורה הלר, ואת "גיבור בעל כורחי" על סבו, הרב אברהם הלר. הספר שימש אותו כבסיס לסרטו התיעודי באורך מלא "המעורר", שהוקרן ב-2024 בבכורה בפסטיבל דוקאביב ובסינמטקים ברחבי ישראל.
בשנת 2023 נודע כי "בלוז לחופש הגדול" עובד למחזמר שעלה בתיאטרון בית לסין, בבימויו של יותם קושניר ובהשתתפות חני נחמיאס, נועם קליינשטיין, דור הררי, טל גרושקה ועוד.
"קהילת סם שפיגל כואבת את הבשורה הקשה על מותו הפתאומי של רנן שור-הלר, מייסד בית הספר ומנהלו המיתולוגי. רנן , במאי, תסריטאי ועורך תסריט, חוקר קולנוע ישראלי, מפיק ואוצר, יזם תרבות, ומעל הכל מורה ומחנך, שפעל רבות במשך השנים לקידום הקולנוע הישראלי שאליו היה קשור בכל נימי נפשו", נמסר מבית הספר.
דנה בלנקשטיין כהן, מנכ"לית סם שפיגל: "קהילת סם שפיגל שבורת לב מהבשורה על מותו של מורנו רנן שור, מייסד בית הספר, שהקים בירושלים את מפעל חייו, מפעל ששינה ללא היכר את הקולנוע הישראלי ואת התרבות הישראלית כולה. רנן הוביל את סם שפיגל במשך למעלה משנות דור, עשה זאת בתשוקה שאין שניה לה והפך את המוסד הזה לאחד המשמעותיים והמובילים בתעשיית הקולנוע העולמי. ליבנו עם המשפחה ועם כל המוני האנשים שרנן היה לדמות משמעותית כל כך במסע צמיחתם כיוצרים וכבני אדם".
יו"ר האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה אסף אמיר: "רנן היה ללא ספק אחת הדמויות המרכזיות והמנועים האפקטיביים שהיו לקולנוע הישראלי המתחדש, כבמאי, מפיק, יזם ומחנך. אהבתי את הנחרצות שלו, אהבתי להתווכח איתו ותמיד שמחתי לשתף איתו פעולה. התרבות והקולנוע הישראליים חבים לו חוב גדול. מדובר באבידה גדולה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו