אם במהלך הגלים הראשונים של הקורונה ראינו סטודנטים חוזרים לבתי הוריהם לקיים לימודים מרחוק, אז נראה שהיום הסטודנטים בפירוש מעדיפים לחזור לעצמאות ולחוויית לימודים סטודנטיאלית קולקטיבית.
בשנים האחרונות עלה הביקוש למגורי סטודנטים ברמה גבוהה, תוך מוכנות של הורים רבים לסייע במימון שכר הדירה.
ציבור הסטודנטים, שבימים אלה מתחיל את שנת הלימודים, הוא פלח מרכזי בציבור אשר זקוק לפתרון מציאותי לבעיית הדיור. בישראל יש כ-350 אלף סטודנטים, רובם בני 20 עד 27, ללא דירה בבעלותם, שגרים בשכירות.
לדברי ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר והחברה לפיתוח והתחדשות עירונית: "על פי ההערכות, כ-45% מכלל הסטודנטים שוכרים דירה. בשנה החולפת, בה הלימודים התקיימו בעיקר בזום, מעריכים שיותר מ-50% מהסטודנטים חזרו לגור עם הוריהם. שינוי המגמה השפיע לתקופה מסוימת על משקיעי הדירות".
הוצאות הדיור של הסטודנטים יכולות להגיע עד 50% מההכנסה. רבים מהם נאלצים לעבוד שעות רבות, בעיקר בלילות בעבודות מזדמנות, כשמירה, מלצרות ודומיהן, כדי לממן את הלימודים ואת מקום המגורים. חשוב לציין כי במקרים רבים מגיעים הסטודנטים מהפריפריה והם חייבים פתרון דיור. על פי סקרים שונים, ההוצאה החודשית לדיור מגיעה בממוצע ל-1,500 עד 2,000 שקל, כולל ארנונה, כבלים, חשמל ומים.
המחירים במעונות אטרקטיביים מאוד, כשליש ממחירי השוק באותה עיר, אבל המקום מוגבל. חברות פרטיות רבות החלו להציע פרויקטים של מגורים לסטודנטים עם השירותים המיוחדים הנדרשים לאוכלוסייה זו, כמו כביסה, צרכנייה, חללי עבודה ופנאי משותפים, ריהוט ועוד. הדירות מתאימות לסטודנטים שרוצים ליהנות מחיי קהילה עשירים, וגם למשקיעים שמחפשים השקעה עם שוכרים יציבים במרחק קטן מהמוסד האקדמי.
פתרון נוסף נולד בדמות מכרזים של המדינה או המוסד האקדמי להקמה, מימון, הפעלה, תחזוקה וניהול מתחם מעונות לסטודנטים בערים שונות. מדובר במכרזי B.O.T, שבהם היזם מתחייב לבנות ולתפעל את המתחם על קרקע שהמדינה נותנת לו. לאחר 25 שנה או יותר המבנה חוזר לבעלות המדינה.
מספר חברות נדל"ן בונות בישראל קומפלקסים גדולים של מעונות סטודנטים, ובין הבולטות שבהן אפריקה ישראל, קבוצת מנרב ושיכון ובינוי.
רוצים דירות מושקעות
חברת Ewave Nadlan מנהלת בבאר שבע את מגדל הסטודנטים אוקספורד טאואר. עם פתיחת שנת הלימודים החברה מדווחת שהמקום בתפוסה גבוהה של 90%, לעומת כ-50% בתקופה המקבילה אשתקד.
״אנחנו רואים שהסטודנטים הרבה פחות מתפשרים לגבי איכות הדירות להשכרה״, מציין איש הנדל״ן הוותיק אסף כהנר, מנכ״ל חברת Ewave Nadlan. "באזורי הביקוש עדיין קיים מרוץ בין סטודנטים על כל דירה, אך בפריפריה בהחלט קיים מדרג של דירות מועדפות. דירות לא מושקעות נמצאות בעדיפות אחרונה. מקומות שהסטודנטים של לפני 20 שנים היו מסכימים מחוסר ברירה להתגורר בהם לא יעברו את הסטנדרטים של ימינו. רמת החיים בישראל עלתה, ומגורי הסטודנטים הם נגזרת של אותה מגמה".
בשנים האחרונות המדינה הקציבה כ-300 מיליון שקל לבניית מעונות סטודנטים ברחבי הארץ, אשר כוללים כ-10,000 מיטות. בשנת 2017 אושרו תוכניות ההקמה של מעונות סטודנטים באוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת תל אביב והטכניון. בנוסף אושרה הקמת מעונות בנתניה, ראשון לציון וקצרין. במרץ 2018 אושרו בנייתם של עוד כ-3,000 מעונות סטודנטים בפריפריה. כיום ישנם מעונות ל-30 מוסדות אקדמיים, לרבות מכללות.
במדינות רבות בעולם דיור לסטודנטים הוא נושא מרכזי, וחברות גדולות משקיעות בהקמת מתחמים מותאמים לציבור זה, עם מקומות בילוי מתחת לבית, אפשרות לעבודה שיתופית שירותי ניהול, ניקיון ועוד.
רמת גן: משולש הבורסה
פרויקט הדגל של חברת דירה להשכיר - משולש הבורסה ברמת גן יכלול הקמה של 350 מעונות לסטודנטים. התוכנית שיזמה, ערכה ושיווקה החברה ממוקמת בלב איזור העסקים ומתפרסת על כ-17 דונם. היקף השטחים שייבנו בפרויקט יותר מ-200 אלף מ"ר.
המתחם יכלול 2 מגדלי תעסוקה ומסחר בני 50 קומות ומבנה מרקמי בן 8 קומות בשטח כולל של 120,000 מ"ר. המבנים החדשים יתפרסו לאורך נתיבי איילון בהמשך למגדלים הקיימים, בנגישות מרבית לתחנת רכבת תל אביב מרכז ולתחנת הרכבת הקלה אבא הלל, המוקמת בימים אלה.
בחלקו המזרחי של המתחם לאורך רחוב בגין ייבנה מגדל נוסף בן 60 קומות בעירוב שימושים, שיכלול 400 יח"ד למגורים להשכרה ארוכת טווח במודל דירה להשכיר, וכן 350 חדרי מעונות סטודנטים, שטחי ציבור ושטחים מסחריים. שדרה ציבורית פתוחה תתחבר לכיכר ואליה יופנו חזיתות מסחריות. בתוכנית נקבעו שטחים לצרכי ציבור בהיקף של כ-10,000 מ"ר.
המטרה היא להפיח חיים ולמתג מחדש את אזור משולש הבורסה, מבין שטחי הנדל"ן היקרים, המרכזיים, והאטרקטיביים בישראל. הכוונה היא למשוך לאזור אוכלוסייה צעירה, משפחות וסטודנטים, לחזק את המסחר והתעסוקה. במכרז להקמת המתחם, שנסגר באוגוסט, זכו החברות ב.ס.ר וישראל קנדה.
חברת דירה להשכיר פרסמה קול קורא בשיתוף משרד האוצר ו-ות"ת למתן סיוע להקמת מעונות סטודנטים ברחבי הארץ. תוקצבו כ-80 מיליון שקל ומוקמות כ-2,500 מיטות. דירה להשכיר מלווה את המוסדות האקדמיים והרשויות המקומיות הזוכות בקול הקורא במהלך תקופת ההקמה ובתקופת הפעלת המעונות למשך 20 שנים.
כיום מאוכלסים המעונות החדשים באוניברסיטאות בר אילן, תל אביב, בן גוריון ובנתניה. מעונות נוספים מוקמים בטכניון, כפר סטודנטים חדש באוניברסיטת בן גוריון, בראשון לציון ובקצרין.
קרית אונו: מעודדים צעירים
בקריית אונו קיים ביקוש רב לדירות לצעירים וסטודנטים, בשל העובדה שהיא ממוקמת בקרבת הקריה האקדמית אונו, אוניברסיטת בר אילן ובית החולים תל השומר, בו לומדים את מקצועות הרפואה במסגרת אוניברסיטת תל אביב.
עיריית קריית אונו מעודדת פתרונות מגורים לסטודנטים תושבי העיר, ולפני מספר שנים הוסב מבנה מרכזיית בזק הישן למעונות סטודנטים, לאחר שנמכר על ידי חברת בזק לקבוצת יזמים. הפרויקט כולל 55 דירות סטודיו, המנצלות בתכנון הפנימי שלהן בצורה אופטימאלית את גובה הקומות. הסטודנטים השוכרים מצאו במקום שטחים ציבוריים ללימודים משותפים, חדר כביסה, מינימרקט ובית קפה.
לנוכח החשיבות הרבה בעידוד וטיפוח אוכלוסיית הסטודנטים, החליטה העירייה לאפשר הקמת מבנה מעונות סטודנטים נוסף במגרש סמוך, על קרקע ציבורית בבעלות העירייה. שני המבנים ממוקמים במרכז העיר, בצומת הרחובות שלמה המלך ורחוב צה"ל.
במבנה החדש 5 קומות למעונות, קומת מסחר וחניה ציבורית. בכל קומה במעונות ישנו אזור המותאם לשימושים ציבוריים, כמו מועדון, חדר כושר קטן, חדר כביסה ועוד. קומת הקרקע כוללת לובי מרווח וכ-550 מ"ר מסחר.
סך הכל כולל המבנה 69 יחידות דיור בהן מתגוררים 126 סטודנטים. בכל אחת מ-4 הקומות יש 12 יחידות שותפים, שכל אחת כוללת 2 חדרי שינה וחלל משותף עם שירותים, מטבחון ופינת ישיבה. בנוסף ישנה יחידת דיור זוגית בכל קומה. בקומה החמישית יש 17 יחידות דיור עצמאיות - 12 דירות סטודיו לדייר בודד ו-5 דירות לזוג.
המעונות הוקמו באמצעות מכרז להחכרת הקרקע ליזם פרטי, לתקופה של 49 שנים (BOT). היזם בנה את כלל המבנה ונשא בכל העלויות, לרבות תשלום היטלים ואגרות. התמורה לעירייה מועברת באמצעות הקצאת שטח מסחרי בקומת הקרקע.
ישראל גל, ראש עיריית קריית אונו: "פרויקט המגורים לסטודנטים הוא אחד מתוך פתרונות רבים נוספים שאנו יוזמים לטובת אוכלוסיית הסטודנטים והזוגות הצעירים בעיר. קריית אונו הפכה בשנים האחרונות ליישוב יוקרתי, ומחירי הנדל"ן אינם מאפשרים לכל ילדי העיר להמשיך לגור בה. אנו עושים מאמצים אדירים ליזום פתרונות אטרקטיביים, כדי שבני המקום יוכלו להמשיך לגור בעיר הולדתם".
בר אילן: Share גבעת שמואל
בתחילת השנה הסתיימה בנייתם של מעונות הסטודנטים באוניברסיטת בר אילן בגבעת שמואל. מדובר בפרויקט ייחודי, שבמרכזו מתוכננת במת הופעות בסמוך לבריכה האקולוגית. המעונות תוכננו על בסיס האיקון SHARE כשהעיגול השלישי מתוך האיקון של sharing הוא האמפי הקיים באוניברסיטה.
המתחם כולל 1,162 מיטות. מדובר במתחם פתוח ומזמין לכל אחד, ולא רק לסטודנטים. המסחר מייצר דופן פעילה לרחוב ותורם ליצירת מרחב עירוני חי.
מוטיב חשוב בתכנון הפרויקט, שמשולב בשטח של 40 דונם פארק, הוא עיצוב הפנים - תכנון יחידות המגורים במקביל לחשיבה על חללים משותפים למפגש קהילתי.
נתניה: מתחמי תכנון חדשים
מגורי הסטודנטים בנתניה נכללים במתחמי התכנון של תוכנית אזור התעסוקה הראשי של נתניה נת/1000. התוכנית ממוקמת בין שכונות המגורים המזרחיות של נתניה, קריית השרון ונאות גנים, לבין כביש החוף וכוללת את מסילת הרכבת, שתי התחנות הקיימות - נתניה וספיר, שצפויות להתרחב באופן ניכר בשנים הקרובות, ולתחנה העתידית השלישית, תחנת המכללות. מיקום מיטבי זה מציע נגישות גבוהה לתחבורה ציבורית, למכללת נתניה ולהיקף גבוה של שטחי תעסוקה.
ראשון לציון: לצד הצעירים
לרגל פתיחת שנת הלימודים האקדמית עיריית ראשון לציון פותחת את ההרשמה לקומפלקס מעונות הסטודנטים, שצפוי להיפתח בתחילת 2022. הקומפלקס נבנה באמצעות החברה הכלכלית, בהשקעה של יותר מ-100 מיליון שקל. הוא יכלול 357 ל-528 סטודנטים. תינתן עדיפות לתושבי העיר, שייהנו משכירות נמוכה ממחירי השוק.
ראש העירייה, רז קינסטליך: "הפרויקט הזה הוא מסר לצעירי העיר שעיריית ראשון לציון לצדם לאורך כל הדרך״.
כעשרת אלפים מתושבי העיר חוזרים השבוע לספסל הלימודים. מטבע הדברים, רוב הסטודנטים לומדים לתואר ראשון (כ-81%).
את בניית קומפלקס המעונות מובילה החברה הכלכלית של ראשון לציון בסמוך למכללה למנהל, שבה לומדים כעשרת אלפים סטודנטים. מדובר בקומפלקס סטודנטיאלי ענק על שטח של ארבעה דונם, שיכלול 357 יחידות דיור ב-3 בניינים, המיועדים ל-528 סטודנטים.
במחצית מהדירות העירייה תעניק עדיפות לתושבי העיר הלומדים במוסדות אקדמיים, ללא קשר למקום לימודיהם. הבשורה הנוספת היא שהמחירים צפויים להיות מוזלים ב-20% ממחירי השוק, שכן העירייה זכתה בקול קורא שפרסמה החברה הממשלתית דירה להשכיר.
"צעדים אלה יסייעו רבות לצעירים לעשות את צעדיהם הראשונים בעיר", אמר המשנה לראש העירייה, אסף דעבול, מחזיק תיק החברה הכלכלית.
פתח תקווה: בנייה במרכז
בהמשך לחזון ראש עיריית פתח תקווה, רמי גרינברג, לחדש את פני מרכז העיר ולפתוח אותו לקהלים חדשים, מקודמת בעיר בנייה במרכז העיר לסטודנטים וסטודנטיות במטרה לעורר את מרכז העיר וליצוק לתוכו תכנים חדשים ואוכלוסייה צעירה, היוצרת מעורבות חברתית וחיי חברה וקהילה. בפתח תקווה גם נפתחה השנה אוניברסיטה סינית בינלאומית.
הפרויקט המיועד ממוקם ברחוב נורדאו 27 בחלקה בייעוד ציבורי בבעלות פרטית בלב מרכז העיר (כיום יש במקום גן ילדים במבנה חד-קומתי). מדובר במבנה בן 9 קומות, 45 יח"ד בשטח עיקרי של 30 מ"ר.
המבנה המדובר מוצע בעירוב שימושים: בקומת הקרקע מסחר ומבנים לצרכי ציבור. בקומות 1-2 משרדים. בקומות 3-7 מעונות לסטודנטים ושימושים נלווים עבור חינוך, תרבות וקהילה: מועדון סטודנטים, חדר כושר, חדרי סדנאות וחוגים, חדרי שירות וכביסה. בקומת הגג יהיה שטח ציבורי משותף. התוכנית, בתכנון מיכאלה איתן אדריכלים, הומלצה להפקדה.
אריאל: במרחק הליכה
קבוצת רם אדרת מקימה את פרויקט רמת אדרת באריאל. מדובר בפרויקט שיכלול 292 יח"ד, מהן 80% ישווקו לזכאים במסגרת מחיר למשתכן ו-20% בשוק החופשי. דירות 4 חדרים נמכרות החל מ-1.6 מיליון שקל, 5 חדרים החל מ-1.7 מיליון שקל, ויש גם דירות 6 חדרים, דירות גן ופנטהאוזים.
לדברי טלי שרון, סמנכ"לית השיווק והמכירות של רם אדרת: "הפרויקט יוקם במרחק דקות ספורות מאוניברסיטת אריאל. כיום אין מספיק היצע של דירות באריאל, שעונה על הביקושים מצד אוכלוסיית הסטודנטים, ורבים מהם נאלצים לנסוע כל יום דרך ארוכה לאוניברסיטה ובחזרה. אוכלוסיית הסטודנטים באריאל היא אוכלוסייה מעט יותר מבוגרת מהגיל הממוצע, רבים מהם כבר נשואים ובעלי משפחות".
שרון מציינת כי רוב הדירות בפרויקט גדולות ומחיריהן אטרקטיביים ביחס למרכז הארץ. "אני צופה שהן ימשכו ביקושים הן מצד משפחות צעירות ומשפרי דיור, אך גם מצד משקיעים, שיוכלו להשכיר את הדירות לסטודנטים וליהנות מתשואה יפה, ככל שמחירי השכירויות ביישוב יאמירו".
ירושלים: בלב הבירה
כ-45,600 סטודנטים לומדים בירושלים, ובעיר יש כ-7,000 מקומות במעונות. כרגע בבנייה עוד כ-1,700 מקומות חדשים.
עיריית ירושלים, באמצעות הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אישרה לאחרונה הקמת מתחם חדש למעונות סגל וסטודנטים באוניברסיטה העברית בגבעת רם, בחלק המערבי הפונה לרכבת הקלה ולכביש בגין. יוקמו כ-1,000 חדרי מעונות, מתוכם 90 עבור סגל האוניברסיטה, בשטח 60 דונם.
החלופה הנבחרת הוגשה במסגרת תחרות אדריכלית, והזוכה הוא משרד שוורץ בסונוסוף – אדריכלים ובוני ערים. התוכנית כוללת מקבץ של 8 מבנים בגבהים משתנים עד 18 קומות מעל הקרקע וחניה תת-קרקעית.
"הקמת מעונות חדשים היא בשורה של ממש לאנשי האקדמיה ולסטודנטים", אומר ראש העיר, משה ליאון. "נמשיך לפעול למען קידום מוסדות חינוך בירושלים".
בשבוע שעבר נערך במרכז האקדמי לב בירושלים טקס חנוכת בניין המעונות החדש ע"ש יוסף ופייגע טננבאום, שנבנה בתמיכת העירייה והמשרד לענייני ירושלים ומורשת. הבניין יאכלס כ-200 סטודנטים בחדרים שהוקמו בסטנדרט בנייה גבוה ועיצוב יוקרתי. הטקס נערך במעמד שר הבינוי והשיכון זאב אלקין וראש העירייה משה ליאון. בתום האירוע נערך טקס הסרת הלוט וקביעת מזוזה.
קריית שמונה: co-living
פרויקט בניית 316 דירות לסטודנטים בקריית שמונה נמצא בתנופת בנייה, ביוזמת קבוצת ברזילי וגלעד מור בהיקף 150 מיליון שקל. רוב הדירות לסטודנט יחיד וכוללות כל מה שצריך: מטבח, שירותים ומקלחת, שולחן לימודים, מיטה, טלוויזיה ומוצרי חשמל.
בנוסף יש 1,500 מ"ר של חללים משותפים: לובי עם בר, חלל כביסה עם משחקים, חלל לימודים, חלל ורסטילי, חצר עם קולנוע חיצוני וגג עם בר.
איך מתבטאת הקהילתיות? הסטודנטים יכולים להיפגש בחללים המשותפים ללא מאמץ. בדרך למעלית עוברים בלובי, פוגשים את מנהלת הקהילה. כשמחכים לכביסה יש משחקים כגון ביליארד ופלייסטשן. אפליקציה מיוחדת תאפשר לדיירים לראות כל מה שקורה במתחם, להצטרף לפעילויות ולתקשר עם סטודנטים אחרים.
באר שבע: פרימיום סטודנטיאלי
מגדל הסטודנטים החדיש אוקספורד טאואר, המצוי בבאר שבע ומנוהל על ידי חברת Ewave Nadlan, פתח את שעריו לפני כשנה והפך בזמן קצר לשם דבר כדוגמה למגורי סטודנטים בדרגת פרימיום. המגדל בן 17 הקומות כולל 180 יחידות דיור, המותאמות למגורי 360 סטודנטים. הוא ממוקם כמה מאות מטרים מהמכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון ומספר דקות נסיעה מאוניברסיטת בן גוריון.
המגדל מכיל יחידות דיור בנות 2 ו-3 חדרים בשטח 45 עד 48 מ"ר בנוסף למרפסת שמש. כל דירה מכילה 2 יחידות סטודיו עצמאיות המיועדות למגורי 2 שותפים. המגדל נבנה ומתופעל כמתחם מלונאי, כאשר הדירות נמסרות לשוכרים מרוהטות, מאובזרות ומוכנות לכניסה מיידית. חברת הניהול של Ewave Nadlan, שניהלה את פרויקט הקמת הפרויקט, מנהלת כיום את המגדל ואחראית להשכרה ולתחזוקת הקומפלקס.
בנוסף לחדרי המגורים המתחם מציע חדרי לימוד , פנאי, כושר, קולנוע, כביסה, מועדון, קפיטריה ושירותי דיירים נוספים. במהלך 2020 לאחר התפרצות הקורונה עבר הקומפלקס התאמות ייעודיות, כשכל קומה המכילה 12 דירות הפכה לקפסולה נפרדת, עם חלל לימודים קומתי משותף. הותקנה במגדל רשת אינטרנט חזקה ואיכותית, כדי לאפשר לסטודנטים חוויית לימוד מרחוק איכותית, ובמקביל ליהנות מאווירת לימודים משותפת ומחוויה סטודנטיאלית.
שדרות: עיר של סטודנטים
שדרות תפסה לעצמה בשנים האחרונות שם של עיר סטודנטיאלית. סטודנטים רבים שלומדים במוסדות האקדמיים הסמוכים בוחרים לגור בעיר, במעונות או בדירות שכורות עם שותפים. זאת בניגוד לעבר, כשרוב הסטודנטים גרו בקיבוצי האזור.
סטודנטים רבים נשארים לגור בעיר גם לאחר סיום התואר, חלקם אף מקימים עסקים, כולל בתחום הקולינריה, שמצליחים מאוד וזוכים לארח ולשרת תושבים מקומיים ואורחים מבחוץ.
בעיר מתגוררים כ-7,000 סטודנטים וסטודנטיות, מתוכם כ-2,500 חדשים השנה. בזמן מבצע צוק איתן הקימה העירייה יחד עם עמותת איילים כפר סטודנטים במרכז העיר. בכל חדר במעונות יש מקום ל-2 שותפים. במהלך השנים הכפר התרחב ונהיה שם דבר בקרב הסטודנטים, כאשר כיום מתגוררים בו 70 סטודנטים בעלות נמוכה של 1,000 שקל לחודש.
לאחר ההצלחה באכלוס הכפר ועם גדילתה של העיר ומעבר של סטודנטים רבים אליה, הוחלט על הקמה של שלב ב' ושלב ג', הפעם בניהולה של העירייה.
בשלב הנוכחי יש 34 דירות המיועדות ל-3 שותפים ושותפות, כאשר העלות החודשית היא 1,150 שקל, הכוללת ריהוט, חיבור לאינטרנט וכבלים, חדר כביסה ועוד.
אילת: מלון לשעבר
פרויקט SEA SIDE, הנבנה במקום מלון סונסטה המיתולוגי, הוא קומפלקס מגורים על קו הטיילת, אשר יכלול 220 יחידות למגורים ועוד 100 יחידות מלונאיות, כאשר המלון מופרד ממתחם הדיירים. בפרויקט מוצעות למכירה דירות סטודיו, דירות בנות 2, 2.5 ו-3 חדרים, דירות גן ופנטהאוזים מפוארים, החל מ-1.35 מיליון שקל. מתחם הפרויקט יכלול בריכה אובאלית, מסעדות, בתי קפה, חנויות, לובי בעיצוב יוקרתי וחניון פרטי.
לדברי יפה סדן, סמנכ"לית השיווק והמכירות של חברת יוסי אברהמי: "באילת יש אוכלוסיית סטודנטים משמעותית, שלומדת במוסדות האקדמיים בעיר כמו שלוחת אוניברסיטת בן גוריון ללימודי ניהול מלונאות ותיירות, האוניברסיטה הפתוחה, המכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים, מכללת לוינסקי ועוד. בניגוד לערים אחרות, רוב הסטודנטים שלומדים באילת גרים בדירה משלהם או עם שותפים, ולא עם ההורים, כך שהביקוש לדירות קטנות או דירות שותפים גדול באופן יחסי. בפרויקטים שלנו, בדגש על SEA SID, ישנם ביקושים ערים מצד משקיעים, שמבינים את פוטנציאל הרווח מרכישת דירה להשקעה. התשואה הממוצעת באילת היא בין 4 ל-5 אחוזים".
חו״ל: בעיקר רפואה
הסטודנטים הישראלים עוברים ללימודי רפואה ביעדים שונים בעולם, מדברצן ובודפשט בהונגריה דרך פראג בצ׳כיה, ועד מילאנו ורומא באיטליה.
ד"ר משה כהן הוא המייסד והבעלים של מכינת מדיקל דוקטור ללימודי רפואה, ששולחת מדי שנה מאות סטודנטים ללימודים באירופה. "רכישת דירה בערי אירופה השונות, שמאופיינות באוכלוסייה סטודנטלית מרובה, משתלמת ב-2 רבדים מרכזיים", מסביר ד"ר כהן. "ראשית, לקהל הסטודנטים עצמם, שלא ייאלצו לשלם שכר דירה. שנית, הם או בעלי הנכס יוכלו ליהנות מהעלייה החדה במחירי הדיור, שערים כדוגמת פראג ובודפשט חוות בשנים האחרונות".
מבדיקה מקיפה שערכנו עם גורמים מקצועיים במכינה בהקשר הנדלנ"י, נמצא כי פראג נמצאת בראש הערים המועדפות להשקעה. מחירי המעונות בעיר אטרקטיביים: השכרת דירת 2 חדרים עולה בסביבות 300 יורו לחודש, לעומת כ-500 יורו במרכז העיר.
יעדים פופולאריים נוספים לסטונדטים הישראלים לרפואה הם הערים רומא ומילאנו. מדובר בערים מרכזיות ויקרות יחסית, אך עדיין זולות יותר מתל אביב.
השכרת דירת 2 חדרים במרכז מילאנו עולה כ-3,000 יורו ובפרברים כ-1,000 יורו. אופציה נוספת היא כמובן מעונות של אוניברסיטת הומניטס, תמורת כ-900 יורו לדירת 2 חדרים, כולל ריהוט, חשבונות ושימוש במתקנים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו