הגיע הזמן לצאת מהקופסה: מודיעין או ראש העין? הכל נראה אותו הדבר

כשאיזבל אומרת לנועם בחתונמי: "מודיעין מאד יפה", ומתכוונת בכלל לראש העין – היא לא היחידה שטועה. כולנו טועים • טכנולוגיית הבנייה הקונבנציונליות נותרה בעינה כבר עשרות שנים ויצרה מראה אחיד וחסר מעוף • כעת, טכנולוגיה ישראלית פורצת דרך מספקת את המענה שהיה חסר לאדריכלים, יזמים וקבלנים – כדי להוביל מהפכה עיצובית בערי ישראל

פרויקט עלמא של קבוצת כנען בקריית אונו  , שחף איזנשטיין סופירור מדיה בעמ
פרויקט עלמא של קבוצת כנען בקריית אונו . צילום: שחף איזנשטיין סופירור מדיה בעמ

נתחיל עם הבשורות הרעות: ישראל היא המדינה המערבית המתקדמת מהבודדות בעולם שמוזילה את התקנים האנרגטיים כדי לחסוך בעלויות בנייה. בעולם, כבר הבינו את חשיבות בידוד הדירה מצידה החיצוני על מנת להפריד את המסה התרמית מהשפעות מזג האוויר. בדרך זו ניתן לחסוך גם בחשמל, למנוע רטיבות (שמשום מה כל כך שכיחה בישראל, למרות שלא התברכה בגשמים מרובים) ובעיקר יוצרים תחושה חמימה ונעימה בבית.

בתקופה שבה חלק ניכר מהבנייה מסובסד על ידי המדינה – באמצעות תוכניות ה"מחיר למשתכן" למיניהן – כמעט ולא ניתן למצוא טכנולוגיות חדשות שמחליפות את הבניינים הישנים ומאפשרות דירוג אנרגטי ברמה הגבוהה ביותר (A).

למעשה, אם נהיה טיפה יותר בוטים – אותן שכונות מוזנחות משנות השישים והשבעים, אלה שאנו הורסים בימים אלו בפרויקטים של פינוי-בינוי, כמעט ולא מסוגלות להשתנות בבנייה הקונבנציונלית ששולטת בישראל מאז שנות ה-80. מדובר בשיטת הבנייה ברנוביץ', המשלבת אבן טבעית ביציקת שלד המבנה. שיטה זו, שבאמצעותה נבנו כ-70% מיחידות הדיור בישראל, היוותה במשך שנים פתרון יעיל ומשתלם כלכלית. עם זאת, כיום, בעידן האינסטגרם והטיקטוק, התושבים דורשים הרבה יותר – כשהעיצוב משחק תפקיד חשוב בבחירת בניין מגורים.

בקטע משעשע מתוכנית המציאות המשודרת בערוץ 12, "חתונה ממבט ראשון", איזבל אומרת לנועם: "מודיעין מאד יפה". מה הבעיה? שהם בכלל נמצאים בראש העין.  זה רק מוכיח: לא משנה היכן תהיו – בשכונות החדשות שנבנות בקצב מהיר ברחבי הארץ, נדמה כאילו הבניינים מחקים זה את זה. הכל נראה זהה.

מציאות הדיור הייחודית של ישראל

זה לא סוד שישראל מתמודדת עם אתגרי דיור מורכבים. בראש ובראשונה, קצב גידול האוכלוסייה בארץ הפרו ורבו, שעומד על 2.2% בשנה – הגבוה ביותר מבין מדינות ה-OECD – לצד תוחלת חיים מהגבוהות בעולם (83.5 שנים), יוצרים לחץ אדיר על שוק הדיור.

בנוסף, בניגוד למדינות מערביות אחרות, בישראל הבנייה לגובה אינה נחלתם של האוכלוסיות המבוססות בלבד, אלא נפוצה בקרב כלל המעמדות. מציאות זו מחייבת פתרונות בנייה עמידים לאורך שנים, ללא צורך בתחזוקה יקרה, שכן ועדי בתים אינם יכולים לשאת בעלויות האדירות של שיפוץ חזיתות בניינים גבוהים.

אז איך נחדש את פני השכונות בישראל?

מה עשוי לשנות את פני הדברים? טכנולוגיה ישראלית פורצת דרך בתחום הבנייה מציעה פתרון מהפכני לאתגרי המגורים של המאה ה-21. טכנולוגיה זו כוללת חיפוי חזק פי ארבעה מהמקובל, תוך שילוב של אסתטיקה ייחודית, בטיחות גבוהה וקיימות סביבתית.

בעידן שבו הדרישות ליעילות אנרגטית ולחדשנות אדריכלית הולכות וגוברות ברחבי העולם כולו, עולה הצורך בפתרונות מתקדמים שיתמודדו עם אתגרי הדיור – מבלי להוביל לעלייה ניכרת במחירי הדירות.

שיטת חיפוי אקו וול פרויקט אחיסמך של קבוצת תדהר בלוד, צילום: שחף איזנשטיין סופירור מדיה בע"מ

חברת ECOWALL  מבית תדהר פיתחה מערכת חיפוי חדשנית המספקת מענה מקיף לאתגרים אלו, תוך מעבר מטכנולוגיות Low Tech לפתרונות High Tech בענף הבנייה הישראלי.

אריאל פוקוטינסקי מנכ"ל חברת אקו וול, צילום: ליאת מנדל

אריאל פוקוטינסקי, מנכ"ל ECOWALL: "ההיערכות הנכונה לאתגרי העתיד בתחום גידול האוכלוסייה וציפוף המטרופולינים דורשת אימוץ פתרונות בנייה חדשניים"

"ההיערכות הנכונה לאתגרי העתיד בתחום גידול האוכלוסייה וציפוף המטרופולינים דורשת אימוץ פתרונות בנייה חדשניים", מסביר אריאל פוקוטינסקי, מנכ"ל ECOWALL. "פריצת הדרך היא בתחום חיפויי המבנים, כאשר הטכנולוגיה החדשנית משלבת עיגון מכני חזק במיוחד, בטיחות מוגברת, אטימות למים, ושימוש בחומרים ממוחזרים – והכי חשוב, כל זאת ללא הגדלת העלויות לקבלן או לדייר".

שילוב אידיאלי בין פונקציונליות לאסתטיקה

אחד היתרונות הבולטים של הטכנולוגיה החדשה הוא החופש האדריכלי שהיא מציעה. בשונה משיטות מסורתיות, ECOWALL מאפשרת גמישות בעיצוב חזיתות המבנים באמצעות מגוון רחב של גדלי אריחים, צבעים וטקסטורות, המעניקים למבנים מראה ייחודי ומרשים.

בנוסף, השימוש בפורצלן – חומר מתועש בעל עמידות גבוהה במיוחד – מבטיח שמירה על איכות החיפוי לאורך שנים. מבחינה סביבתית, המערכת עומדת בתקנים הירוקים המחמירים ביותר, עם יותר מ-80% חומרים ממוחזרים ותכונותCarbon Free . בנוסף, הבידוד התרמי המתקדם שלה מוביל לחיסכון משמעותי בהוצאות החשמל ולשיפור איכות החיים של הדיירים.

ישראל דוד, צילום: דוד מהנדסים

ישראל דוד, מ"מ יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות: "אנו עדים למהפכה גלובלית בתפיסת חיפוי המבנים. ECOWALL מובילה את המגמה הזו בישראל"

אחד המהנדסים הבכירים ביותר בישראל כיום, ישראל דוד, מ"מ יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות ומנכ"ל משרד 'דוד מהנדסים', מדגיש את היתרונות ההנדסיים של המערכת: "אנו עדים למהפכה גלובלית בתפיסת חיפוי המבנים. התעשייה העולמית עוברת למוצרים מתועשים עם בקרת איכות מלאה, תוך הקטנת עקבת הפחמן. ECOWALL מובילה את המגמה הזו בישראל".

דוד מוסיף: "בניגוד לחומרים טבעיים שאיכותם משתנה, כל רכיב במערכת החדשה עובר בקרת איכות קפדנית בתנאי מעבדה. כשמשלבים זאת עם מערכת העיגון המתקדמת, מקבלים רמת אמינות שלא הכרנו עד היום בתחום חיפויי המבנים – פתרון חיוני במיוחד לאור המקרים הרבים של נפילת אבנים מחזיתות בניינים בשנים האחרונות".

פתרון כלכלי משתלם

על אף היותה מערכת טכנולוגית מתקדמת, ECOWALL מציעה יתרונות כלכליים משמעותיים בהשוואה לשיטות חיפוי מסורתיות. בעוד ששיטות "חיפוי יבש" מייקרות את עלות הדירה בכ-100,000 שקלים בממוצע בשל הצורך במערכות פלדה נוספות, הפתרון החדש מציע מחיר תחרותי – תוך חיסכון משמעותי בעלויות התחזוקה והאנרגיה לאורך זמן.

"בעולם הבנייה המודרני, חזית הבניין היא הרבה יותר מאשר מעטפת אסתטית", מסכם פוקוטינסקי. "הטכנולוגיה הזו מאפשרת לראשונה לשלב בין הנדסת חומרים מתקדמת לבין תפיסה אדריכלית חדשנית. זוהי גישה הנדסית חדשה המשנה את האופן שבו אנו תופסים חזית של דירה – כך שתהיה מוגנת, חזקה ויציבה לאורך שנים".

בשורה התחתונה, בעידן שבו האחידות האדריכלית הפכה לנורמה, יש לעבור שיטה שלא רק מייעלת את תהליך הבנייה, אלא גם תורמת לאיכות הסביבה, מפחיתה עלויות תחזוקה, ומאפשרת מגוון אדריכלי עשיר. בכך, היא מהווה צעד משמעותי לקראת עתיד בר-קיימא יותר בתחום הבנייה בישראל.

בשורה התחתונה, בעידן שבו אחידות אדריכלית הופכת לנורמה, טכנולוגיות חדשות חייבות לספק לא רק שיפור תהליכי בנייה, אלא גם לתרום לסביבה, להפחית עלויות תחזוקה ולאפשר חופש עיצובי רחב. השיטה החדשנית שמציעה ECOWALL מסמנת צעד משמעותי לעבר עתיד בר-קיימא בענף הבנייה בישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר