רגע לפני שמתחילה השנה החדשה, ובסיומה של אחת השנים המורכבות שהיו לנו במדינה - זה הזמן לעשות קצת סדר במספרים ובמגמות הצפויות בעולם הנדל"ן הישראלי. בראש ובראשונה, אזור הדרום מוסיף לבלוט ברמת עסקאות גבוהה יחסית המסמנת התאוששות מעוררת השראה.
שיעור הגידול החד ביותר בעסקאות ברבעון השני של השנה נרשם באופקים, שהותקפה אף היא ב־7 באוקטובר, בה נמכרו 365 דירות - עלייה של יותר מ־150% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
מה הסוד? מתברר שהשכונות החדשות בערי הדרום מביאות לידי ביטוי תכנון מודרני מגוון ששם את דיירי השכונה במרכז בראייה הקהילתית.
אמיר כהן, י.ח דמרי: "התשתיות החדשות לא רק משנות את פני השכונות, אלא גם הופכות אותן למבוקשות יותר״
השכונות כוללות ריאות ירוקות ומתחמי בילוי ופנאי למגוון אוכלוסיות וחתכי גיל, לצד מגוון מתחמי מסחר, מוסדות חינוך ומבני ציבור. "התשתיות הללו לא רק משנות את פני השכונות, אלא גם הופכות אותן למבוקשות יותר, ויוצרות סביבה איכותית וחיי קהילה", מסביר אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק, י.ח. דמרי, "המלחמה חידדה את החשיבות של ביטחון ותחושת קהילה".
מנתונים שהוצגו על ידי מינהלת תקומה עולה כי עד כה נבנו ברחבי העוטף 288 יחידת דיור במסגרת הצו לפטור היתר בנייה עבור התושבים שפונו. בימים אלו מקדמים מתווה תיכנוני נוסף לבנייה ושיקום מחדש של היישובים שנהרסו, על מנת להחזיר את כלל המפונים לבתיהם בחודשים הקרובים.
בינתיים, בצפון, חולשה משמעותית נרשמה במכירות כאשר אף אחת מהערים לא התברגה לעשירייה הארצית המובילה במכירות (ברבעון השני של 2023 נכללו ברשימה זו עפולה ונהריה). הקיפאון הנדל"ני נרשם דווקא במקום שבו הכי כדאי להשקיע היום לטעמי - באזור טבריה, הכולל בין היתר את ישובי הגליל העליון והגולן. זהו האזור היחידי שבו מוסיף לרדת מספר העסקאות בכלל (כולל רכישות המשקיעים) במחצית הראשונה של השנה.
דרושה שדרת תכנון
יותר מ־13,500 אלף רקטות נורו לאזור הצפון בשנה האחרונה, והותירו אחריהן הרס אדיר בשורת יישובים בפריפריה הצפונית. "לו היתה בה עוד טיפת הגינות כלפי תושבי הצפון, היתה מדינת ישראל מכריזה על האזורים הפגועים כמתחמי התחדשות עירונית בעדיפות עליונה", אומר גל קסטל, משנה למנכ"ל אורון נדל"ן, "אבל במקום זאת, מיהרה המדינה להעביר הצעה מפוקפקת בתוך התקציב האחרון - להטיל על תושבי הצפון סבסוד של מיזמי התחדשות עירונית בערים שנפגעו, דבר שאני מקווה שיירד בסוף מהפרק".
גל קסטל, אורון נדל"ן: "חובה להכריז על האזורים הפגועים ברחבי הצפון כמתחמי התחדשות עירונית בעדיפות עליונה"
המלחמה צריכה בסוף להפיל את האסימון אצל מקבלי ההחלטות - לא רק לחדש ולשקם את הצפון, אלא להפוך אותו לטוב יותר, חזק יותר, חדשני יותר מכל מה שהכרנו, כדי שלא רק תושביו יוכלו לחזור הביתה, אלא שאזרחים רבים אחרים יוכלו לראות בו אופציה טובה למגורים ולפרנסה כמתבקש.
על המדינה לקרוא עוד היום ליזמים הגדולים בישראל בתחום ההתחדשות העירונית, לדאוג לשדרת תכנון וקבלת החלטות מהירה, תחת הוועדות המקומיות והמחוזיות לתכנון ובנייה, לתעדף את המתחמים הזקוקים לטיפול מיידי ולהעניק ליזמים קרקעות משלימות בפרויקטים אחרים הנמצאים באזורי הביקוש, או לדאוג להגדלת זכויות בפרויקטים קיימים. "מהלך כזה יאפשר כדאיות כלכלית, יניע את מהלכי ההתחדשות העירונית במהירות ויוכיח לכולנו - ליזמים, לתושבים, לכלל האזרחים - שהמדינה רואה את הצורך, ויודעת לתת מענה ופתרון מיידי, יעיל ומקצועי", מסכם קסטל המתמחה שנים בהתחדשות עירונית.
וגם קצת ציונות לא תזיק לכולנו. מי שמצפה לעלייה המונית בעקבות גלי האנטישמיות בעולם, צפוי להתאכזב - זה עוד לא שם, אבל בשנה ללא מלחמה המצב עשוי להתהפך, כי אין לנו בית אחר. כיום, ירושלים היא העיר היחידה שבה ניכר גידול ברכישות תושבי החוץ (112 דירות יותר בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד) אבל רמת הרכישות עדיין נמוכה משנת השיא של 2005. בתל אביב וגוש דן נרכשו בסך הכל 36 דירות ברבעון השני של השנה - רמה של שפל היסטורי.
עלייתו של דונאלד טראמפ מסמנת פתח של תקווה לכלכלה הישראלית. אפשר לדבר בעדו או נגדו, אבל יש דברים שבהם הוא אשף. משום שבעוד אצלנו ממנים לשר המנהלות את זאב אלקין, טראמפ קופץ שנות אור וממנה טייקון כלכלי שבא עם הניסיון הכי פרקטי - אילון מאסק - למעין שר שיטפל במנגנוני הביורוקטיה והסירבול כדי להריץ דברים. ככה עובדים.
ניר שמול: "הכניסה של טראמפ עשויה להוביל להמשך תמיכת הבנקים בריבית נמוכה יותר לצורך השקעות נדל"ן"
איך ישפיע טראמפ על שוק הנדל"ן?
"הכניסה שלו עשויה להוביל להמשך תמיכת הבנקים בריבית נמוכה יותר לצורך השקעות נדל"ן, מה שיכול להשפיע על מימון הפרויקטים בישראל בסביבת ריבית נמוכה ונוחה יותר לפעילות", אומר ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר ושותף בחברה לפיתוח להתחדשות עירונית, "טראמפ מאמין בעקרונות של כלכלה חופשית עם מינימום התערבות ממשלתית ואין כמו סביבת ריבית נמוכה כדי לעודד צמיחה והשקעות חדשות. המחיר של מהלך זה בטווח הארוך עלול להיות עלייה נוספת באינפלציה".
ההטבות - והפיצוי העצמי
בסוף, זוהי שנת חזרתם של המשקיעים לרמות שיא. המשקיעים רכשו בעיקר דירות חדשות על רקע מבצעי המימון של הקבלנים וסך הדירות שרכשו עומד על 3,829 ברבעון השני, גידול חד של 45% לעומת הרבעון המקביל.
אפשר לגלות השנה יותר ויותר הנחות "פריסייל", הבאות לפצות על משך הזמן הממושך עד למסירת הדירה.
המחיר הממוצע של דירות חדשות שנרכשו "על הנייר" על ידי משקיעים "במחירים מיוחדים" עמד בממוצע על 3.4 מיליון שקל, נמוך ב־8% בהשוואה למחירי דירות שנמכרו במסירה של עד חצי שנה. אבל לא ניתן לפסול על הסף את האפשרות לפיה תחת מבצעי המימון העלו הקבלנים במידה מסוימת את מחיר הדירה "הרשמי", הנקוב בחוזה, כדי לפצות עצמם, ולו באופן חלקי, על ה"הטבות".
רק השבוע אושרה ההארכה של תקופת המס הגבוה על המשקיעים בדירות לשנתיים נוספות. על בעלים של שתי דירות ומעלה ימשיך להיות מוטל מס גבוה של 8%, לעומת 5% במקור.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "הוחמצה הזדמנות להחזיר משקיעים לשוק הדיור, בזמן שהוא זקוק להם מאוד"
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, מזהיר במסר חריף את הממשלה: "מדובר בהחלטה אומללה של אגף התקציבים ושר האוצר, אשר כפה משמעת קואליציונית בוועדת הכספים בעניין זה. זאת, למרות שבדיון בוועדה הסתבר כי רוב מוחלט של חבריה סבורים שמס רכישה גבוה כעת הוא דבר רע לשוק הדיור, לכלכלה ולאזרחים. הוחמצה הזדמנות להחזיר משקיעים לשוק הדיור, בזמן שהוא זקוק להם מאוד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו