"רופאים בכירים ביותר נעלמים מבתי החולים. אוניברסיטאות מתקשות לגייס חברי סגל. כש-30 אלף איש מהסקטור הזה יעזבו, לא תהיה כאן מדינה", כך התריע לאחרונה חתן פרס נובל וחתן פרס ישראל, פרופ' אהרן צ'חנובר, במסגרת כנס חירום לאומי בניר עוז.
צ'חנובר אינו מדבר בחלל ריק. די להסתכל בנתון על קפריסין שהפכה טריטוריה כמעט ישראלית: 30 אלף ישראלים הם בעלי נכסים באי השכן, חלקם עזבו לגור אבל רובם מחזיקים נכס לשעת צרה. הסתירה ברורה: מצד אחד, מצפים לגל עלייה אדיר בעקבות התעוררות האנטישמיות. מצד שני ישראלים רבים מחפשים מקום מפלט, ואם אפשר אז קרוב.
אבל הוואקום הנד"לני שישאירו העוזבים לא יישאר זמן רב. הביקוש לדירות בישראל מצד תושבי חוץ ממשיך לזנק ככל שהמלחמה נמשכת, ואם פעם הם היו נחשבים למשקיעים בלבד, רובם היום רוכשים דירות עם תכנון לגור בהן עם עלייתם ארצה.
השבוע קיימה נדל״ן מדיה אירוע תחת הכותרת ״ציונות 2024 - נערכים לקליטת עלייה״, בהשתתפות שר הקליטה והעלייה אופיר סופר, יו״ר ההסתדרות הציונית יעקב חגואל, ראשי הסוכנות, ראש עיריית רעננה חיים ברוידא וכל ראשי ענף הבנייה. המפגש, בשיתוף לאומי למשכנתאות, הדגיש את הצורך בחיזוקה של ישראל כבית לאומי לעם היהודי. הוצגו בו נתונים דרמטיים על זינוק בפתיחת תיקי עלייה וראשי הענף התריעו כי לא נעשה די והמחסור בפועלים בוודאי שלא יועיל להגברת קצב התחלות הבנייה וההיערכות מול הביקושים מצד יהודי העולם.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר בכנס: "בתוך התקופה הקשה הזו אסור לנו לפספס נקודות אור כמו החלטה של יהודים לעלות לישראל. כדי לסלול את הדרך עבורם, הממשלה חייבת לחבור אלינו, היזמים והקבלנים כדי להשלים מיד את התהליכים שיעצרו את המשבר בענף ויזניקו קדימה את היקף הבנייה והתשתיות".
אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי, מספר על יותר תיקי עלייה שנפתחים והתעניינות רבה בשוק הנדל"ן מאז תחילת המלחמה: "לאחר שהאיום הביטחוני יוסר, כפי שכולנו מקווים, נראה גם התעניינות רבה מצד תושבי חוץ גם באזורי הצפון והדרום. אנחנו רואים כיום תושבי חוץ שחוזרים לארץ בכמויות גדולות, והבקשות למשכנתאות עלו באופן משמעותי גם במגזר הזה. עוד לפני העלייה בפועל, אנשים מוודאים שיש להם לאן להגיע, והעסקה הראשונה שהם מבצעים היא עסקת הנדל"ן למגורים".
ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, סיפר כי עירו קלטה תושבים רבים ממדינות אנגלו-סקסיות ו"הפכה מופת ודוגמה למיתוגה תחת האוכלוסיות החזקות שמצאו בה עניין לאורך שנותיה כעיר. העירייה ערוכה גם היום לקליטת גלי העלייה״.
שינוי בתמהיל הרוכשים
לפי הכלכלן הראשי באוצר נרשמה עלייה של 45% ברכישת הדירות על ידי תושבי חוץ בהשוואה לאשתקד, עם 161 דירות בחודש יוני האחרון לעומת 60 ביוני 2023. אזור ירושלים הפך למרכזי ביותר, עם ריכוז של קרוב למחצית מהעסקאות.
גם תל אביב בקרבת הים נשארה מוקד משיכה לתושבי חוץ בעלי הון. חברת יוסי אברהמי מדווחת לדוגמה על עלייה חדה בהתעניינות של יהודים מחו"ל בדירות בפרויקט "נגה 1" במתחם נגה בתל אביב-יפו בחודשים האחרונים, הגבוהה בכ-42% לעומת התקופה שלפני המלחמה. בשבוע האחרון נמכרה בפרויקט דירת 3 חדרים בשטח 86 מ"ר ומרפסת בשטח 8 מ"ר תמורת 6.65 מיליון שקל – כ-75 אלף שקל למ"ר. בסך הכל נמכרו עד כה 75% מהדירות בפרויקט.
ככלל, אזור המרכז (בעיקר קריית אונו) היה השני בשכיחות היחסית של רכישות תושבי החוץ, עם 20 דירות, מעט יותר מאשר אזור נתניה (18 דירות) ואזור הדרום (בעיקר באר שבע, קריית גת ואשקלון, עם 17 דירות בסך הכל).
ההעדפה לקנות דירות דווקא בערים שבהן המחירים נמוכים יותר והדירות גדולות יחסית, מעידה על השינוי בתמהיל הרוכשים וההתעניינות באה בעיקר מצד משפחות שמחפשות נחיתה רכה וקהילה תומכת. הרוכשים היהודים הם בעיקר מאוקראינה, מארה"ב, מרוסיה מבריטניה ומצרפת (כ-38% מיהודי צרפת חושבים לבצע הגירה).
״תופעה שבה נתקלנו היא יהודים שרוכשים בעסקה אחת כמה דירות - לעצמם וגם לילדים. יש לנו לקוח שרכש לכל אחד משלושת ילדיו דירה כי הוא רוצה שיהיה להם נכס בארץ, מעין בטוחה שאם יקרה משהו בצרפת - תהיה להם נחיתה רכה פה״, אומר ישי רוט, משנה למנכ"ל קבוצת שובל.
יחד עם זאת, לדבריו, אותם יהודים נתקלים בקשיים להעביר לכאן את כספם, מה שלעיתים מעכב או מקשה עליהם לממש עסקאות בגלל חשש להלבנת הון או כדי ליישר קו עם האמריקאים. פה המדינה צריכה בשעת חירום להיכנס לעובי הקורה ולראות כיצד מקלים עליהם עם הבירוקרטיה בהעברת הכספים לארץ.
מחפשים קליטה רכה
כאמור, המעבר הוא גם לאזורים שלא היו חלק מהמשחק, כמו קריית גת לדוגמה. בפרויקט "דמרי בכרמי גת" רכשו לאחרונה מספר משפחות מניו ג'רזי דירות חדשות, רובן בנות 4-5 חדרים במחירים שנעים סביב 1.99-2.27 מיליון שקל. כרמי גת היא שכונה מתפתחת והעיר עצמה מבוקשת הודות למחירים האטרקטיביים שבה והאוכלוסייה האיכותית שהגיעה אליה. מדובר במשפחות צעירות שתכננו עלייה והמלחמה היוותה עבורן זרז משמעותי, והן מבקשות להיקלט בישראל בתוך קהילה תומכת.
אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת י.ח דמרי, מספר כי "ירידי הנדל"ן בחו"ל משכו השנה יותר מתעניינים. אנחנו עדים למגמת עלייה ברורה בחודשים האחרונים בהתעניינות וברכישות בפועל של דירות על ידי יהודי התפוצות, שמאז פרוץ המלחמה חווים התפרצות אנטישמיות ופגיעה בביטחון האישי ואלו הביאו להבנה מצדם שלמרות הכל, ישראל היא המקום הבטוח עבור המשפחה שלהם״ .
משה פלדמר, ראש אגף פיתוח עסקי בחטיבת משכנתאות בנק לאומי, מסביר כי "ככל שחברות הבנייה יעשו שימוש במשכנתא כאמצעי במכירת הדירות, כחלק ממאמצי השיווק שלהן לתושבי חוץ תוך תיאום עם הבנקים, כך יקל עליהן תהליך השיווק. הבנק ערוך להתאים את מסלולי המשכנתאות ולהקל ברכישת הדירה בישראל בדרך הטובה והנוחה ביותר".
באירוע השתתפו על הבמה מנכ״ל אפריקה ישראל מגורים, מיכה קליין ומנכ״ל אזורים, רון אבידן; אורן כהן, מנכ״ל אורן כהן גרופ, המתמחה בעסקות יוקרה בירושלים; מנכ״ל חברת אמבסדור שיווק נדל״ן, שמואל לוי; שלמה אלמליח מאשל פיננסים, המתמחה בייעוץ משכנתאות לתושבי חוץ; ואליהו קליינמן, מנכ״ל ספרטה שיווק נדל״ן.
שר העלייה והקליטה, אופיר סופר: "הרצון הגובר לעלייה דווקא עכשיו והתוכניות החשובות שבנינו, יביאו לעשרות אלפי עולים חדשים בשנים הקרובות״
יו״ר ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב חגואל: "הגל הזה מראה לעולם כולו שהעם היהודי נחוש להמשיך ולבנות את עתידו כאן, בארץ האבות"
אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי: "אנחנו רואים כיום תושבי חוץ שחוזרים לארץ בכמויות גדולות, והבקשות למשכנתאות עלו באופן משמעותי"
יו"ר הסוכנות היהודית, האלוף (במיל') דורון אלמוג: "הנתונים המרגשים על העולות והעולים לארץ משקפים את המחויבות והאהבה הגדולה שלהם למדינת ישראל"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו