שוב מחסור בביצים בפסח? כל משלוחי הביצים אשר היו אמורים להגיע מספרד, מיליוני ביצים של כל החברות, לא עלו על האונייה בסוף השבוע האחרון. זאת עקב שביתת נהגי המשאיות בספרד, שהתקיימה על רקע העלייה במחירי הדלק.
על רקע הקשיים ביבוא ביצים מאוקראינה - ספרד הייתה חלופה מתאימה לספק את המשלוח, אך כעת לא ידוע מה צפוי לקרות בנוגע למשלוחי הביצים, שכן שביתת נהגי המשאיות בספרד בעיצומה. השביתה החלה בעקבות העלייה במחירי הדלק.
יש לציין כי משרד הבריאות נעתר לבקשת משרד החקלאות להארכת חיי המדף של הביצים המיובאות, לאור המצב באירופה ועצירת היבוא מאוקראינה. זאת כדי למנוע מחסור בפסח ולאפשר ליבואנים לייבא מוקדם יותר.
גורמים בענף מסבירים כי יש כמה סיבות לכך שיש צורך בייבוא: בחורף התרנגולות מטילות פחות ביצים ולכן חסרות ביצים לעומת הקיץ. בנוסף, בשנתיים האחרונות הייתה שפעת עופות אשר השפיעה על מלאי הביצים. באשר לייבוא, אוקראינה, היא היצרנית הגדולה בעולם של ביצים וכעת בשל המלחמה, אין אפשרות לייבא משם.
בתוך כך הייתה מחשבה על יבוא מהגבול הרומני עם אוקראינה, אך כרגע אוקראינה לא רוצה לשחרר ביצים היות והן מיועדות לתצרוכת מקומית בשל המלחמה.
התקופה הזו בשנה היא משמעותית מאוד מבחינת צריכת ביצים. בתקופה שלפני פסח מייבאים מחו"ל בגלל שבישראל צורכים בחג הרבה ביצים. לצורך המחשה, משפחה ממוצעת חרדית אוכלת 50 ביצים ביום בפסח.
לפי הערכות בענף, חסרות בתקופה שלפני פסח, מאמצע מרץ עד אמצע אפריל, כ-20 מיליון ביצים בגלל המחסור שנובע בשל תקופת החורף, שפעת העופות ואי היכולת לייבא מאוקראינה.
בגלל שמדובר במוצר רגיש, יש צורך בצו שמאשר יבוא ביצים. בשנים האחרונות היבוא הוא בעיקר מאוקראינה, ספרד ופולין. יש מדינות שחוששות ממחסור וגם להן יש את חג הפסחא.
בנוסף, זה לוקח זמן לייבא ביצים. מדובר ביבוא ימי ולא אווירי, ולוקח לו עשרה ימים עד שהוא מגיע לישראל.
עוד אמרו אותם גורמים בענף: "אנחנו נמצאים שלושה שבועות לפני החג וצריך תוך שבוע לתת פתרון לחתימת צו לייבוא. אחרת יהיה מחסור בביצים.
אחד הפתרונות הוא לייבא מיוון ומטורקיה הקרובות לישראל. זה אמור לקחת שבעה ימים במקום עשרה. לגבי הביצים מטורקיה לא ברור אם יש להן אישור וטרינרי. צריך לבדוק אם ניתן לשווק אותן בישראל. כרגע יש סוג של בעיה. מצד אחד צריכת הביצים עולה ומצד שני אין מאיפה לייבא ביצים.
בנוסף, ביצים זה מוצר בפיקוח. יבוא כרוך בעלויות כבדות והחברות שמייבאות, צריכות לספוג את העלויות. כרגע זה מוצר הפסדי אבל החברות שמייבאות עושות את זה כדי לשמור על היחסים עם הקמעונאים. זה אחד המוצרים הנמכרים ביותר בסופר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו