"פגיעה משמעותית בתחרות בשוק הסלולר" - כך מגדיר ח"כ ד"ר שלמה קרעי (הליכוד) עסקת מכירה אפשרית של חברת הסלולר אקספון לחברת סלקום, באמצעות חברת גולן טלקום.
במכתב ששלח אתמול אל הממונה היוצאת על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין, והגיע לידי "ישראל היום", הזהיר קרעי כי עסקה כזו תעלה דרמטית את מחירי הסלולר. "השתלטות על מחוללי התחרות בשוק", כתב, "תוביל דה־פקטו לביטול הרפורמה רחבת ההיקף שבוצעה בשנת 2012, שבזכותה הורדו מחירי הסלולר, ותעלה בחזרה את המחיר לצרכן ואת יוקר המחיה".
נכון לשנת 2020, על פי נתונים של אתר השוואות בריטי, ישראל היא המדינה השנייה הזולה בעולם במחירי שירותי סלולר. החיסכון המצטבר למשקי הבית בהוצאות כתוצאה מהרפורמות נאמד בכ־15 מיליארד שקלים, אך מנגד הטכנולוגיה האפשרית בישראל מפגרת משמעותית אחרי מדינות מערביות אחרות: התשתית הטכנולוגית בארץ מצויה כיום בעיקר בדור 4, לעומת רוב המדינות האחרות שבהן כבר נפרסה ונפרסת טכנולוגיה מתקדמת מדור 5.
המרוץ לרכישת אקספון
קרעי מתייחס במכתבו להחלטה שאמורה להתקבל בימים הקרובים, הנוגעת למכירת "018 אקספון" - חברה מחוללת תחרות בשוק הסלולר, שבבעלותה כ־350 אלף מנויים. בעקבות סכסוך משפטי שהתגלע בין אקספון לבין סלקום באשר להסכם שיתוף רשתות בין השתיים, הגישה אקספון בקשה לאישור מכירת פעילותה לחברת "ווידלי מובייל" שבבעלות משפחת רייכמן מקנדה, לצורך פירעון חובותיה. בסלקום, הנושה הגדול ביותר של אקספון, מתנגדים למכירת החברה למשפחת רייכמן בטענה כי זו חתומה על הסכם שימוש בתשתיות עם חברת פלאפון - מתחרתה של סלקום.
בשבועות האחרונים הוגשו כמה בקשות לרכישת אקספון על ידי חברות אחרות מלבד ווידלי, לרבות חברת פרטנר - מתחרה נוספת של סלקום. אחת מהצעות הרכישה הוגשה על ידי חברת גולן טלקום, שנרכשה בשנה שעברה על ידי סלקום ומהווה חברה־בת שלה.
השבוע הודיעה גולן טלקום על שיפור ההצעה ב־5 מיליון שקלים, לסך של 65 מיליון שקלים לרכישת אקספון. הצעה זו אמורה לכסות את החוב של אקספון לסלקום, שלטענת האחרונה עומד על 62 מיליון שקלים. באקספון טענו מנגד כי החוב האמור עומד על קצת יותר מ־40 מיליון שקלים, וכי הצעת הרכישה הקודמת של סלקום נועדה "לחסל את אקספון".
ח"כ קרעי טוען כי המיזוג בין סלקום לבין גולן "הותיר את השוק עם מחוללת תחרות אחת משמעותית - אקספון, וכעת נראה שבכוונת סלקום לרכוש גם אותה". לדבריו, רכישת אקספון על ידי סלקום תוביל לעלייה במחירי הסלולר, לפגיעה באיכות השירות ולמניעת כניסה של שחקנים חדשים בעתיד - שתוביל לפגיעה קשה בתחרות.
"לאור זאת", כתב קרעי לעו"ד הלפרין, "אני מבקש כי רשות התחרות תחווה את דעתה על הצעת הרכישה של חברת סלקום באמצעות גולן טלקום, על כל המשמעויות הנגזרות מכך".
מרשות התחרות נמסר בתגובה: "רשות התחרות טרם קיבלה הודעות מיזוג מהצדדים. ככל שיוגשו הודעות, הרשות תבחן את המיזוג לעומק. כאן המקום לציין שגם כאשר מדובר בפירמה כושלת, הממונה לא תאשר מיזוג העלול לפגוע בתחרות בשעה שיש גופים אחרים שמוכנים לרכוש את הפירמה, גם אם במחיר נמוך יותר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו