"קצב השלמת הבנייה הולך ויורד". צילום: צילום: יוסי זליגר

בנק ישראל מזהיר: עלייה חדה במשקי הבית שלקחו משכנתאות וייתקשו לשלם אותן

דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל מנתח את מצבה של הכלכלה הישראלית וכאן מגלה בנק ישראל משהו מדאיג במיוחד: 42% ממשקי הבית שלקחו משכנתאות בזמן האחרון - עלולים שלא לעמוד בתשלומים

[object Object]

בנק ישראל מפרסם היום (ג') את דוח היציבות הפיננסית למחצית השניה של 2024 והתמונה שעולה מהדוח היא כזו: הכלכלה הישראלית מגלה עמידות אחרי יותר משנה של מלחמה בעצימות משתנה במספר חזיתות אולם יש כמה בעיות והן משמעותיות. בנק ישראל מונה העלייה החדה בהיקפי המשכנתאות שלוקח הציבור כשחלק ניכר מהמשכנתאות נלקחו בשיעורי מימון גבוהים וזה אומר שכל שינוי בהכנסה של משק הבית, כל שינוי במצב המקרו כלכלי, עלול להקריס את אותם משקי בית.

הנתון הזה הוא נתון משמעותי מאוד שכן מנתוני בנק ישראל עולה כי 42% ממי שלקח משכנתאות בחצי השנה האחרונה עשה זאת כששיעור ההחזר החודשי גבוה מאוד ועומד על יותר משליש מההכנסה הפנויה מה שאומר שלאותם משקי הבית לא נותרו שומנים וזה אומר שהסיכון שהם לא יוכלו לעמוד בתשלומים המשכנתא גבוהים (מידי) עד כדי שאם אחד מבני הזוג יאבד את מקום עבודתו או אם יהיה שינוי לרעה בהכנסה של משק הבית - נראה גל של חדלויות פירעון ומאחר ואנחנו מדברים על מספר משמעותי של משקי בית - בנק ישראל מתריע שמדובר בסיכון הולך וגובר.

בנק ישראל מציין שהיקף המשכנתאות שלקח הציבור עומד על קצת יותר מ-600 מיליארד שקל והוא גודל בממוצע בכל חודש בקצב של 9 מיליארד שקל וזה נתון משמעותי. נתון שבנק ישראל רואה בו חיובי מדבר על האשראי שמשקי הבית לוקחים ואינו קשור למשכנתאות וזה אומר שנכון להיום יש יותר מ-200 מיליארד שקל אשראי צרכני, שזו רמה יציבה. כלומר, הבנקים לא ששים להעמיד אשראי שהוא לא משכנתא ובעולם המשכנתאות הבנקים מאפשרים גמישות גדולה יותר שמקבלת ביטוי ברמות הסיכון הגבוהות למשקי הבית.

"שיעור המשכנתאות החדשות המוגדרות בסיכון גבוה - הלוואות שבהן המינוף נע בין 60% ל- 75% משווי הנכס, ויחס ההחזר החודשי להכנסה נע בין 30% ל- 40% - נמצא כיום ברמת שיא היסטורית.

בולטת במיוחד העלייה באחוז הלווים המקדישים יותר מ- 30% מהכנסתם להחזר המשכנתא, אלו מהווים מעל 40% מכלל לווי המשכנתאות החדשות מזה שנתיים, לאחר ששיעורם עלה בחדות ובמהירות. לווים אלה חשופים במיוחד לזעזועים בהכנסתם הפנויה, בין אם כתוצאה מעליית ההחזר החודשי, מגידול בהוצאות אחרות או מירידה בהכנסתם.

"נמשכים מבצעי מימון בנוסח 20/80 או בפריסה דומה שמציעים היזמים ומאפשרים דחייה של מרב התשלומים למועד האכלוס. תחת פריסת תשלומים כזו, נזקקים היזמים למימון רב יותר במהלך הבנייה. כמו כן, רוכשים בעלי הון עצמי נמוך יכולים להתחייב לרכישת דירה, כאשר את יתרת ההון העצמי עליהם לגייס עד לקבלתה. יתר על כן, עקב דחיית מרב התשלום, נטילת משכנתא נדחית גם היא לשלב מאוחר יותר, והרוכשים אינם עוברים במעמד החתימה על רכישת הדירה חיתום של בנק. בצד היזמים, מבצעי דחיית תשלומים שוחקים את רווחיותם" כותבים בבנק ישראל היום.

אם כן, לסיכום הדברים כותבים בבנק ישראל שמבצעי ה-80/20 של הקבלנים גרמו לשנתי תופעות ששתיהן בעייתיות. עלייה משמעותית בהיקף המשכנתאות שנמצאות בסיכון גבוה ובמקביל הרווחיות של יזמי הנדל"ן הולכת ונשחקת וזה מעלה את הסיכון הכולל בענף הדיור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו