בנק ישראל פותח את הדלת למכירת כאל והזרמת כסף לבנק הדיגיטלי

הפיקוח על הבנקים אישר היום שורה של הקלות שיאפשרו למשקיעים להגיע להחזקה משמעותית בכאל ככל שתימכר ותוך כדי כך הוא מקל על היכולת של הבנק הדיגיטלי לגייס כסף

אמיר ירון (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

בנק ישראל עושה היום צעד חשוב שלמעשה פותח את הדלת למכירת חברת כרטיסי האשראי כאל שבבעלות בנק דיסקונט ועל הדרך הוא מרחיב את היכולת של הבנק הדיגיטלי לגייס כסף מהמשקיעים.

על פי ההוראה החדשה, יוכלו משקיעים שמבקשים היתר החזקה בחברת כרטיסי אשראי או בנק שלא נסחר בבורסה, להחזיק עד 10% מהמניות שלהם וככה למעשה כל משקיע שירצה להפוך להיות משקיע פיננסי בכל או בבנק הדיגיטלי יוכל לבקש היתר מבנק ישראל לעבור את רמת ה-5% החזקה ולהגיע להחזקה מקסימלית של 10%, כל עוד יהיה בעל שליטה בחברות האלה.

אם יוקם בנק חדש, הרי שבנק ישראל יאפשר תחת פרמטרים מסויימים להגיע גם להחזקה הונית של 20% וזה כדי להקל על כניסה של בנקים חדשים ואפשרות לגייס כסף ממשקיעים כמו קרנות השקעה וכן הלאה (הכלל הזה אינו חל על חברות כרטיסי אשראי אלא רק על בנקים עם היקף פעילות קטן).

נזכיר כי נכון להיום כדי להחזיק ביותר מ-5% מבנק או חברת כרטיסי אשראי צריך לקבל היתר מבנק ישראל וכעת ההיתר הזה יוגבל להחזקה של 10% כדי לעודד מכירת גרעין שליטה שיתבסס בין היתר על השקעה פיננסית של גופי השקעה.

כך או אחרת, משקיעים מוסדיים עדיין יוכלו להחזיק בעד 7.5% מחברות כרטיסי אשראי או בנקים וזה אומר שלמעשה בנק ישראל מסדיר את כל הנושא של מכירת כאל והזרמות כסף נוספות לבנק הדיגיטלי.

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "מתן היתרי ההחזקה הוא כלי נוסף ומשמעותי בידי בנק ישראל לשמירת יציבות המערכת הבנקאית. במסגרת מתן היתרי ההחזקה נבחנת התאמתו של המבקש להחזיק את אמצעי השליטה. המדיניות לוקחת בחשבון גם היבטים של הגברת התחרות במערכת הבנקאית באמצעות הקלות שנתנו לעניין מתן היתרי החזקה בבנק קטן". 

המפקח על הבנקים, מר דניאל חחיאשוילי: "המדיניות שאנו מפרסמים מותאמת לעקרונות שלפיהם פעל הפיקוח על הבנקים בשנים האחרונות במתן היתרי החזקה ותואמת לסוגים שונים של תאגידים הטעונים היתר – תאגידים ציבוריים, עם גרעין שליטה או שאין בהם שולט וכן תאגידים שאינם ציבוריים. בנוסף, לנוכח החשיבות שאנו רואים בתמיכה ובעידוד הקמת בנקים חדשים, אפשרנו הקלה במדיניותנו לעניין מתן היתרי החזקה בבנק קטן, המוגבלת בזמן ובהיקף".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר