לוח אבן עתיק שעליו כתובות עשרת הדיברות, שהוגדר על ידי בית המכירות סות'ביס כעתיק ביותר מסוגו בעולם, נמכר אתמול (רביעי) ב-5 מיליון דולר במכירה פומבית. הקונה ביקש להישאר אנונימי וציין כי הוא מתכנן לתרום את הלוח למוסד ישראלי.
על פי סות'ביס, הלוח בן כ-1,500 שנה ומקורו בתקופה הרומית-ביזנטית המאוחרת. על הלוח, השוקל כ-52 קילוגרם ובאורך של כ-60 סנטימטרים, חרוטות בעברית קדומה עשרת הדיברות.
לפי יעקב קפלן, שגילה את הלוח ב-1943, האבן נמצאה ב-1913 במהלך בניית מסילת רכבת סמוך לחוף הדרומי של ישראל. קפלן סיפר כי האבן שימשה כאבן ריצוף בבית כלשהו, כשהכיתוב שלה פונה כלפי מעלה. קפלן, שנפטר ב-1989, פרסם את ממצאיו בכתב העת המדעי "ידיעות החברה העברית לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה" ב-1947.
הלוח עבר מספר גלגולים: ב-1995 הגיע לידי סוחר עתיקות ישראלי, משם למוזיאון "תורה חיה" בברוקלין, וב-2016 נרכש על ידי האספן מיטשל ס. קאפל תמורת 850 אלף דולר, שמכר אתמול את הלוח בבית המכירות סות'ביס ניו יורק.
נוסח עשרת הדיברות בלוח משמיט את האיסור "לא תישא את שם ה' אלוהיך לשווא", וכולל הוראה להשתחוות בהר גריזים, אתר קדוש לשומרונים ביהודה ושומרון.
המכירה בוצעה על אף שמומחים העלו ספקות משמעותיים לגבי אותנטיות הלוח. "עתיקות מאזור זה של העולם רוויות בזיופים", אמר בריאן אי. דניאלס, מנהל המחקר והתוכניות במרכז פן למורשת תרבותית בפילדלפיה. עם זאת, הוסיף: "אולי הוא אכן אותנטי לחלוטין, וזהו באמת ממצא היסטורי".
כריסטופר א. רולסטון, ראש המחלקה לשפות ותרבויות קלאסיות ומזרח-קרוביות באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, הטיל ספק בתיארוך הלוח. "סות'ביס טוענים שהכתובת השומרונית של עשרת הדיברות היא בת כ-1,500 שנה, אבל אין דרך לדעת", אמר לניו יורק טיימס. "הרי אלה לא נמצאו בחפירה ארכיאולוגית. אנחנו אפילו לא יודעים מי באמת מצא אותם".
רולסטון גם הביע ספקות לגבי סיפור מציאת הלוח: "הבעיה היא שאין לנו שום תיעוד מ-1913, ומכיוון שמזייפים וסוחרי עתיקות לעתים קרובות ממציאים סיפורים כאלה כדי להעניק לכתובת הילה של אותנטיות, ייתכן שזהו פשוט סיפור דמיוני".
סלבי קיפר, מומחה בכיר לספרים וכתבי יד בסות'ביס, התייחס לבלאי ולבליה של האבן כמפתח לקביעת גילה. הוא גם הצביע על הכתב העברי-קדום, באומרו: "הכתב הוא המפתח. אנחנו יודעים מתי הוא יצא משימוש נפוץ."
"התוצאה משקפת את החשיבות חסרת התקדים של הפריט הארכיאולוגי הזה," אמר ריצ'רד אוסטין, ראש מחלקת הספרים וכתבי היד העולמית של סות'ביס. "לעמוד מול הלוח הזה היא חוויה יוצאת דופן - הוא מציע חיבור ישיר לשורשים המשותפים של אמונה ותרבות שממשיכים לעצב את עולמנו גם כיום".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו