בוועדת הכלכלה שדנה היום (שלישי) ביישום התיקון לחוק הגנת הצרכן, יו"ר הועדה דוד ביטן התייחס להשפעת משרדי הממשלה על המצב במשק בשעת המלחמה. "המחירים עולים כל הזמן וניתנה לכם בחוק אפשרות לפקח על זה ולא עשיתם כלום", אמר ביטן, "לא משרד הכלכלה ולא משרד האוצר. זה תופס על מחירי השירותים וזה יכל לתפוס גם על מחירי הטיסות של החברות הישראליות. זה מאד מאכזב".
בהמשך דבריו, התייחס לשיחות שביצע עם שר הכלכלה ניר ברקת: "אתמול דיברתי עם שר הכלכלה, וכששאלתי אותו למה לא הכריז על איסור השפעה בלתי הוגנת במצבי מלחמה וחירום הוא ענה שהוא צריך את שר האוצר. הוא צריך אותו רק לצורך קביעת מוצרים", הטיח ביטן, "לא יכול להיות מצב שבו המחירים עולים כל הזמן מאז תחילת המלחמה, בעיקר בסופרים, ואף אחד לא עושה כלום. אני רוצה תשובות למה לא עשיתם את העבודה שלכם".
החקיקה שאושרה מאפשרת בעת חירום לשר הכלכלה, לאחר התייעצות עם שר האוצר, להכריז על איסור השפעה בלתי הוגנת. הכרזה כזו מאפשרת לממונה על הרשות להגנת הצרכן והממונה על התקציבים לקבוע רשימת מוצרים ושירותים חיוניים שמי שינצל את המצב ויעלה את מחירם צפוי לקנס.
בהמשך תקף ביטן: "אתם צריכים לנצל את המצב על מנת לשפר את המחירים. אם לא - אני אפרסם ששני השרים אחראים על עליית המחירים. אנחנו מצפים מהשרים ומהפקידות הבכירה שידאגו לציבור, לא לחברות ולא לסופרים. אנשים נאנקים תחת העומס, מצוי בידם להשפיע". בתום דבריו, דרש ביטן לקבל עד ארבעה ימים לתשובה.
יש לציין כי הרשות להגנת הצרכן ביקשה ממשרד האוצר לקבוע מהי רשימת המוצרים שבה תוגבל האפשרות להעלות מחירים בצורה ניכרת. הרשימה כוללת מוצרים חיוניים כדוגמת : מים מינרליים, שימורי תירס וטונה, אורז, פסטה , שמן קנולה, מוצרי מזון לתינוקות ואף טיסות חזור לארץ.
עוד מבקשים ברשות להגנת הצרכן לקבוע עם האוצר מהי ההגדרה של אותה עליית מחירים ניכרת.
אילנה מזרחי מהרשות להגנת הצרכן השיבה לביטן: "כדי להכריז על מצב חירום צריך היוועצות עם השרים ואת קביעת רשימת המוצרים. גיבשנו את רשימת המוצרים והעברנו אותה למשרד האוצר. היו שאלות והשגות. מאז שענינו, לא קיבלנו תשבה אם זה מוסכם או לא מוסכם". כאמור, לפי שעה, הסכמה רשמית בעניין טרם הושגה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו