המשמעות של העלאת המע"מ החל מינואר 2025: פגיעה כפולה ברוכשי הדירות

שיעור מס ערך מוסף בישראל יעלה באחוז אחד ל- 18% • לפי מומחים בתחום, ההחלטה תאיץ את עליית מחירי הדירות בשנה הקרובה • אולם ההשפעה היא לא רק על מי שיקנה דירה אלא גם ובעיקר על מי שכבר קנה דירות

שכונת מגורים בבנייה (ארכיון) , יהושע יוסף
שכונת מגורים בבנייה (ארכיון). צילום: יהושע יוסף

ועדת הכספים של הכנסת החליטה היום (שלישי) כי שיעור מס ערך מוסף בישראל יעלה בראשון בינואר 2025 באחוז אחד ל- 18% והיא תועבר להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת.

אוהד אסרף, מנכ"ל קבוצת ארי מגורים לשיווק נדל"ן מציין כי ההחלטה להעלות את המע"מ ל- 18% מהווה פגיעה כפולה ברוכשי הדירות והיא תאיץ את עליית מחירי הדירות בשנה הקרובה. לדבריו, בשלב הראשון, הציבור יקדים רכישת דירות לפני עליית מע"מ מה שעשוי לעלות הביקושים ולהאיץ את עליית מחירי הדירות שאת ניצניה ראינו במדד מחירי הדירות לחודש דצמבר. בשלב השני, בינואר 2025 היזמים ייקרו את הדירות ב–1% על מנת לא לספוג את עליית המע"מ.

פגיעה כפולה ברוכשי הדירות (ארכיון), צילום: יהושע יוסף

אולם ההשפעה היא לא רק על מי שיקנה דירה אלא גם ובעיקר על מי שכבר קנה דירות. מרבית רוכשי הדירות כיום משלמים תשלום התחלתי נמוך על הדירה (עד 20%) ואת היתרה הם משלמים בעת האכלוס. כלומר התשלומים העתידיים שלהם במידה וישולמו אחרי ינואר 2025 יכללו מע"מ של 18% (במידה והם לקחו הלוואת קבלן סכום ההלוואה לא יספוג את העלאת המע"מ) המשמעות היא שרוכשים ינסו להקדים את התשלומים לפני 2025.

מאור אוחנה מנכ"ל רשת דרכנו לייעוץ משכנתאות מציין כי ההחלטה תשפיע גם על שוק המשכנתאות. כיום רוב רובם של רוכשי הדירות החדשות לא נוטל משכנתא בעת הרכישה בגלל לוח התשלומים המאפשר תשלום נמוך מאוד בעת הרכישה ואת היתרה בעת אכלוס הדירה.

העלאת המע"מ משמעותה שהתשלומים העתידיים יגדלו וייתכן וחלק מהרוכשים יבחרו להקדים את נטילת המשכנתאות. במקרה כזה רצוי להתייעץ עם יועץ משכנתא כי למערכת השיקולים צריך להכניס את גובה הריבית באותה תקופה והאם נכון יותר לספוג את המע"מ או לדחות את נטילת המשכנתא מתוך הנחה שהריבית על המשכנתאות תמשיך לרדת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר