בנק ישראל במסר חריג לציבור: "הציפיות להורדת ריבית חדה ומהירה - מוגזמות"

ההודעה באה ברקע הלחץ להורדת הריבית בשל מצב המלחמה בארץ • בבנק ישראל ממוקדים כרגע בשוק המט"ח ובפיחות החד של השקל • בניסיון להקל על נטל התשלומים של משקי הבית והעסקים בנק ישראל קידם מתווה לדחיית הלוואות לכלל האוכלוסייה ללא ריבית ועמלות

בניין בנק ישראל
בנק ישראל. צילום: אורן בן חקון

המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר, קיים היום (שלישי) מפגש מקצועי עם החזאים הפיננסיים, בהמשך לתדרוך העיתונאים שנערך ובו תיאר את תכנית מכירת המט"ח שהפעיל הבנק לפני מספר ימים.

המסר העיקרי של בנק ישראל לחזאים היה הבא: "הציפיות שלכם להורדת הריבית חדה ומהירה הן מוגזמות".

 

המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר, צילום: בנק ישראל

ההיגיון שמנחה את בנק ישראל הוא פשוט: בבנק ישראל ממוקדים כרגע בשוק המט"ח ופיחות החד של השקל. הורדת ריבית חדה תפגע במאמצים אלה ותוביל לפיחות נוסף של השקל.

נזכיר כי מאז תחילת המלחמה ולאחר פרסום מדד ספטמבר נמוך מהצפוי בשוק הריבית נותנים הסתברות גבוהה כי ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא בשיעור של בין 0.25-0.5%.

כלכלני הבנקים ובתי ההשקעות הגדולים כתבו בסקירותיהם כי הריבית צפויה לרדת ב0.5% ואפילו יותר בשבוע הבא. בנק ההשקעות סיטיבנק אף העריך אתמול בסקירתו כי הריבית תרד בשיעור חד יותר מהתחזיות של השוק - בשיעור של 0.75% לרמה של 4%.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      כאמור, במפגש הדגיש המשנה לנגיד כי מדיניות בנק ישראל מתמקדת בייצוב השווקים ויצירת ודאות מקסימלית למשק ולציבור בעת הזו. הבנק יצא עם כלי ייעודי לייצוב התנודות בשוק המט"ח שתרם לייצוב ורגיעה בשווקים נוספים – ושואף כי יתר כלי המדיניות המוניטרית לא יאתגרו תכלית זו בטווח המיידי. כפי שאמר הנגיד השבוע בנאומו ל-G30 "הסיכון המרכזי לאינפלציה בתשעת החודשים האחרונים, וכעת ביתר שאת, הוא הפיחות של השקל".

      בנייני סיטיבנק בניו יורק, צילום: רויטרס

      במקביל, על-מנת להקל באופן מהותי על נטל התשלומים של משקי הבית והעסקים ולספק ודאות, בנק ישראל קידם מתווה רוחבי לדחיית הלוואות לכלל האוכלוסייה ובפרט לאוכלוסיות שנפגעו, ללא ריבית ועמלות. המתווה מסייע להפחית את "משקולת הריבית" על הציבור בעת הזו, במקביל להקלות נוספות שמקדמת הממשלה למשקי הבית ולעסקים שנפגעו.

      במקביל, גובר הלחץ על בנק ישראל להורדת הריבית מצד הפוליטיקאים. אתמול היה זה ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, אשר ביקש מהנגיד להוריד את הריבית בשבוע הבא.

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר