הכלכלן הראשי ב-BDO: "המדינה תחויב להעלות מיסים"

חן הרצוג התייחס לדו"ח החריג שפרסמה מוד'יס ועל ההשלכות הצפויות לעתיד המדינה • "כבר רואים ירידות חדות בבורסה והיחלשות של השקל והמגמה הזו צפויה להמשיך" • על האזהרות של סטנלי וסיטי בנק: "הן חמורות לא פחות מהורדת הדירוג"

ישיבת ממשלה (ארכיון)
ישיבת ממשלה (ארכיון). צילום: מארק ישראל סלם

שעות ספורות לאחר שסוכנות דירוג האשראי מוד'יס פרסמה דו"ח חריג בנוגע לתחזית הכלכלית של מדינת ישראל, חן הרצוג, הכלכלן הראשי של פירמת הייעוץ BDO, מסביר הערב (שלישי) את ההשלכות הכלכליות בעתיד. 

מה המשמעות של הדו"ח של מודי'ס?

"הדו"ח של מודי'ס הוא אות אזהרה חריפה ואינדיקציה נוספת לפגיעה הכלכלית בעקבות החקיקה. מודי'ס אמנם עדיין לא באירוע של שינוי דירוג אשראי, אבל הדו"ח מבהיר שהמשך פגיעה בהפרדת הרשויות, מגדיל את פרמיית הסיכון של ישראל. מודי'ס אומר בעצם שאנחנו מתקרבים בצעדי ענק להורדת דירוג האשראי בישראל".

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:35
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:35
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    הכנסת אישרה את ביטול עילת הסבירות

    מודי'ס, מורגן סטנלי וסיטי בנק, הוציאו אזהרות השקעה לישראל. כמה המצב חמור מבחינת ישראל?

    "האזהרות הללו חמורות לא פחות מהורדת דירוג. הגופים הפיננסים הגדולים בעולם אומרים ומאותתים שישראל מסוכנת להשקעה ויש לזה השפעה ישירה על ההשקעות הכל המשק - בהייטק, בתעשייה ובשווקי ההון".

    מודי'ס התבטאה בצורה חריפה היום, כולל מנכ"ל מודי'ס. האם זה איתות לקראת דירוג האשראי של ישראל?

    "האיתות של מודי'ס הוא כפול. במודי'ס מתייחסים לסיכון הגובר של ישראל בגלל מדיניות החקיקה עצמה וגם יש פה בעיה של משבר אמון. כלכלה מבוססת על אמון, וכשראש הממשלה ושר האוצר הבטיחו שהחקיקה תעשה בהסכמה ,יש פה הפרת אמון. הם הבטיחו למודי'ס שכל פעולת החקיקה תעשה בהסכמה, עצם הפרת ההבטחה ,יוצרת משבר אמון קשה ואמון הוא מרכיב קריטי בכלכלה בכלל ובכלכלה הבינלאומית בפרט".

    דירוג אשראי (להמחשה), צילום: Getty Images

    האם לדעתך עוד סוכנויות דירוג עלולות לפעול כמו מודי'ס?

    "שלושת סוכנויות הדירוג ביססו את דירוג האשראי הנוכחי על תרחיש שבו כל חקיקה תעשה בהסכמה בלבד. לכן כל סוכנויות הדירוג חייבות לשקול מחדש את המשמעותיות ויש סיכון ממשי ומיידי להורדת הדירוג של ישראל".

    "המדינה תחוייב להעלות מיסים". חן הרצוג, צילום: נתי חדד

    איך האזרח הישראלי ירגיש את הדגלים השחורים שהונפו?

    "אנחנו כבר מרגישים את המחיר הכבד של החקיקה הזאת בכיס שלנו בירידות חדות בבורסה ובעלייה בשער הדולר. המשמעות היא הפסדים של מיליארדי שקלים בכספי הפנסיה והחסכונות של הציבור וסיכון מוגבר לעליית ריבית, אשר תעלה את יוקר המחייה ואת המשכנתאות ויחייבו את המדינה להעלות מיסים. זאת כדי לממן את הריבית שתעלה בגלל הורדת הדירוג".

    מחאה בדרך בגין בת"א, צילום: אבי כהן

    אילו צעדים צריך לעשות שר האוצר כדי להימנע מסחף של עוד פעולות כאלה של הבנקים וסוכנויות הדירוג?

    "אני חושב שהשלב הראשון שצריך להיות זה החזרת האמון. שר האוצר לא היה יכול להגיע למצב שבו סוכנויות הדירוג מופתעות מהמהלך הזה. המדינה חייבת לפעול בשקיפות ובאמינות. צריך להחזיר את האמון של השוקים הבינלאומיים וצריך לחשב מסלול מחדש, שבו חוזרים יחסי האמון ומקדמים חקיקה אך ורק בהסכמה רחבה, כפי שהמדינה הבטיחה שהיא תעשה. המסר של הקפאת החקיקה לזמן מוגבל בלבד רק מגביר את חוסר הודאות הכלכלית ופוגע בכלכלה".

    האם נראה כבר מחר השפעה על הדולר, האירו והבורסה, בעקבות מודי'ס, מורגן סטנלי וסיטי בנק?

    "כאשר הבנקים הגדולים בעולם מזהירים מהשקעה בישראל - יש לכך מחיר כלכלי. אנחנו כבר בימים האחרונים רואים ירידות חדות בבורסה והיחלשות של השקל והמגמה הזו צפויה להמשיך לאור האזהרות של הגופים הבינלאומיים המובילים הללו".

    שער הדולר (להמחשה), צילום: איי.פי

    מפורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה נמסר: "הקואליציה לא שעתה לאזהרות הכלכלנים מהארץ והעולם, סוכנויות דירוג האשראי, וידידי ישראל בעולם, וביניהם הנשיא ביידן, לכך שקידום ההפיכה המשטרית ללא הסכמה רחבה יפגע קשות בכלכלת ישראל. פחות מ-24 שעות לאחר שהחוק לצמצום עילת הסבירות עבר בכנסת, פרסמו חברות דירוג אשראי ובנקי השקעות המלצות להימנע מהשקעות בישראל. המלצות אלו יסבו הפסדים כבדים לחוסכים בישראל ולמגזר העסקי בכללותו".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר