הצעת חוק להענקת חבילת סיוע ליוצאי עיראק ניצולי פרעות הפרהוד ויוצאי מרוקו ואלג'יר, שסבלו מהגבלות שונות תחת שלטון וישי, הוגשה אתמול לכנסת על ידי ח"כ אופיר כץ.
בתוך כך, הגיש ח"כ כץ הצעה נוספת לקבוע יום זיכרון ממלכתי לזכר ואירועי הפרהוד ונרצחיהם, שבמסגרתו ילמדו תכנים על הפרהוד במוסדות החינוך, יום הזיכרון יצוין במליאת הכנסת ותינתן לראש הממשלה אפשרות לקיים עצרת זיכרון מרכזית לאירועי הפרהוד.
"כל ילדותי שמעתי את סיפוריה של סבתי על בגדד, ובמיוחד על פרעות הפרהוד - הטבח הנוראי שהתרחש ב־1941, האלימות הקשה, הרכוש הרב שנבזז", אמר ח"כ כץ, "היא סיפרה לי על הפחד ברחובות, החשש שהפורעים יגיעו אליהם וכיצד החביאו והעבירו אותה ואת משפחתה מבית לבית על מנת להצילם. יהודי עיראק, מרוקו ואלג'יר, שעברו תלאות בגלל מעורבותם של הנאצים, זכאים לחיות את חייהם בכבוד".
פוגרום הפרהוד התרחש ב־1 וב־2 ביוני 1941 בעיקר בבגדד, בירת עיראק. במהלך ימים אלה נטבחו 179 גברים, נשים וטף, אלפים נפצעו, מאות נשים נאנסו ורבבות בתים ועסקים נבזזו, הושחתו והוצתו.

הפרעות היו השיא של מסע הסתה ותעמולה נאצית בעיראק, ששליטיה היו פרו־נאצים ומיודדים עם קברניטי השלטון, אשר החלה כבר עם עליית היטלר לשלטון ב־1933. בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי "סיפור הפרהוד אינו מוכר ואינו מסופר לרבים. עלינו לזכור ולשמר את ההיסטוריה היהודית, וחובתנו להעביר הלאה את תולדות עמנו לדורות הבאים".
בשנת 2015 החליט משרד האוצר להכיר לראשונה ביהודים יוצאי עיראק, מרוקו ואלג'יר, שסבלו בארצותיהם מרדיפות בתקופת השואה, כזכאים לפיצויים. שר האוצר דאז משה כחלון החליט להעניק ליוצאי מדינות ערב אלו מענק שנתי של 3,600 שקלים והנחה ברכישת תרופות. ההחלטה באה אחרי שהוצג בפניהם חומר היסטורי במסגרת סדרת תביעות שהגישו נגד משרד האוצר יוצאי עיראק, שמנהלים מאבק לקבלת הכרה ופיצוי דומה לזה של ניצולי שואה מאירופה.
לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, כיום נותרו בישראל 19 אלף מניצולי הפרהוד בעיראק. הצעת החוק שהגיש אתמול ח"כ אופיר כץ מציעה להרחיב באופן ניכר את חבילת הסיוע לניצולים, והיא כוללת קבלת ציוד רפואי, תוך מימון אביזרים לטיפול, דוגמת מכשירי שמיעה, משקפיים ומכשירי לחץ דם.
נוסף על כך, תכלול החבילה תוספת שעות סיעוד שבועיות, שתחולק בהתאם לרמת הזכאות שנקבעה והוגדרה על ידי הביטוח הלאומי לזכאים. כמו כן, יינתנו הנחות במסים, דוגמת ארנונה, חשמל ומים.