אחד השמות הנרדפים לחג החנוכה בשנים האחרונות הוא "חג הקלוריות", ודי בצדק אם חושבים על זה. מלבד החנוכיה והנרות, מאופיין החג בשלל מאכלים עתירי קלוריות על טהרת הטיגונים והבצקים. ידוע לכל כי הסופגניה היא מנת הדגל של החג, אך בצק מטוגן עם מילוי מיוחד הוא לא המצאה בלעדית שלנו הישראלים.
לא מעט עדות "מחזיקות" גרסה משלהן למאכל הלאומי של החג, כל אחת עם סגנון ייחודי משלה. לכבוד החג אספנו עבורכם מתכונים לארבע "סופגניות עדתיות": לוקומדס יווני, פונצ'יקי פולני, "בומבה" איטלקית ופפאנש רומני. בתאבון!
פונצ'קי – הסופגניה הפולנית / גל רסקין
החומרים:
2 כוסות חלב
2/3 כוס סוכר
40 גרם שמרים טריים
5.5 כוסות קמח
5 ביצים
גרידת תפוז או לימון
150 גרם חמאה מומסת ומצוננת
קורט מלח
ריבה ביתית למילוי
שמן קנולה או תירס לטיגון
אבקת סוכר לציפוי
הצעה לתוספת בהגשה : שמנת חמוצה
אופן ההכנה:
מוסיפים לחלב את השמרים, הסוכר וחצי כוס קמח, מערבבים ומניחים בצד לכרבע שעה.
שמים במערבל את כל החומרים לבצק פרט לחמאה, מוסיפים את תערובות החלב והשמרים ומערבים כשלוש דקות עד שמתחיל להתאחד. מוסיפים את החמאה וממשיכים ללוש עוד כחמש דקות. מכסים את הקערה להפתחה של כחצי שעה או עד הכפלת הנפח.
קורצים עיגולי בצק של בקוטר של כחמישה ס"מ. משטחים טיפה בעזרת מערוך למעין עיגול, שמים במרכז כפית מהריבה וסוגרים את הבצק לעיגול חזרה. מניחים על על הצד המכופל להתפחה של כחצי שעה על גבי נייר אפיה.
מחממים שמן, מטגנים כ 2-3 דקות מכל צד. השמן צריך להיות חם אבל לא רותח. מעבירים לנייר סופג. אחרי כמה דקות מעבירים לצלחת הגשה, מאבקים באבקת סוכר. המהדרין מגישים עם כפית שמנת חמוצה בצד.
פפאנש - הסופגניה הרומנית / באדיבות שגרירות ישראל ברומניה
החומרים:
500 גרם גבינת קוטג׳ מתוקה סחוטה היטב
100 גרם סוכר
2 ביצים
1 כפית נתרן ביקרבונט
1/2 כפית מלח
350 גרם קמח לבן
20 גרם סוכר וניל
גרידת לימון
3 כפות סולת
אופן ההכנה:
מערבבים את הגבינה עם הביצים והסוכר, סולת, גרידת לימון, סוכר וניל, נתרן ביקרבונט והקמח.
מהתערובת מכינים כדורים:
כדור אחד גדול, אותו משטחים כאשר עיגול ריק במרכזו, וכדור אחד קטן
מטגנים את שני הכדורים בשמן חם עד שהם משחימים.
הוציאו אותם והניחו את הגדול יותר ראשון על הצלחת, ומעליו את הכדור הקטן.
מוסיפים שמנת חמוצה וריבה מעל, ואוכלים.
.jpeg)
"בומבה" איטלקית של מאפיית "רושולי" מיכל מילרד
החומרים:
לבצק
500 גרם קמח
150 גרם חלב
3 יחידות או 125 גרם ביצים
75 גרם חמאה חתוכה לקוביות בטמפרטורת החדר
15 גרם שמרים טריים
10 גרם דבש
3 גרם מלח
שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה:
בקערה ממיסים את השמרים על החלב
מוסיפים לקערה 2 כפות קמח ומערבבים היטב. לאחר מכן מניחים בצד להתפחה כחצי שעה
בקערה טורפים קלות את הביצים
בקערת המיקסר שמים את מסת השמרים, הקמח, הביצים , הדבש, ומלח ולשים במהירות בינונית עם וו גיטרה, מוסיפים את קוביות החמאה ולשים 5 דק עד לקבלת בצק אחיד וחלק
מתפיחים 2-3 שעות ונחים
מחלקים את הבצק לכדורים במשקל 60 גרם כל אחד, מכדררים ומניחים להתפחה נוספת עד להכפלת הכדור
מחממים שמן ל 160 מעלות
מטגנים את הבומבה מכל צד בשמן הרותח
מוציאים לנייר סופג
ממלאים בקרם פטיסייר ומפדרים מעל אבקת סוכר
החומרים להכנת הקרם פטיסייר:
800 גרם חלב
200 גרם שמנת מתוקה
400 גרם סוכר
300 גרם חלמונים
80 גרם קורנפלור
מקל ווניל
חצי גרידת תפוז
אופן ההכנה:
בסיר מביאים לרתיחה חלב מחצית מכמות הסוכר וניל וגרידת תפוז
בקערה טורפים את החלמונים, השמנת סוכר וקורנפלור
כשהחלב רותח עושים השוואת טמפרטורה ומעבירים מעט מהנוזל החם לקערת החלמונים וטורפים היטב
מעבירים את תערובת החלמונים והקורנפלור לסיר החלב, מנמיכים את האש ומבשלים עד להסמכה
מצננים היטב
לוקומדס - הסופגניה היוונית / שיר שקורי
החומרים:
כפית גדושה שמרים יבשים
1/2 2 כוסות מים חמימים
4 כוסות קמח
חצי כוס סוכר
גרידת לימון שלם
2 ביצים
1/2 כפית מלח
סירופ דבש:
3 כוסות סוכר
2 כוסות מים
חצי לימון סחוט
להגשה:
קינמון / פיסטוקים גרוסים
אופן ההכנה:
שמים את כל מרכיבי הבצק בקערת המיקסר ומערבבים במהירות בינונית עם וו גיטרה, עד שנוצר בצק חלק, דביק ומעט נוזלי. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים עד הכפלת הנפח.
בינתיים מכינים את הסירופ:
שמים את הסוכר, המים והלימון בסיר על הגז ומרתיחים.
מנמיכים את האש ומבשלים עד שמסמיך ומתחיל להתקבל צבע קרמלי בהיר.
שלב הטיגון:
מחממים שמן לטיגון בסיר רחב וכשהשמן חם לוקחים 2 כפיות וקערה קטנה עם שמן, טובלים את הכפיות בשמן ויוצרים סופגניות קטנות ומכניסים לשמן החם.
מטגנים עד הזהבה מכל הכיוונים. מוציאים מהשמן לקערה עם נייר סופג ומצננים מעט.
את הסופגניות המוכנות טובלים בסירופ בנדיבות, מפזרים מעל קצת קינמון ומגישים.