הקורונה מכה במגזר הערבי, וראשי המגזר חוששים כי ההישגים שנרשמו לאחרונה בהפחתת שיעור הנדבקים בנגיף בקרב ערביי ישראל, יתאדו ושיעורי המאובחנים חיובי לנגיף יאמירו, כך שלא יהיה מנוס מהטלת סגרים, שעות עוצר והגבלות תנועה חמורות ביישובים הערביים.
הממונה על המאבק בקורונה במגזר הערבי איימן סייף הודה לא אחת במהלך הימים האחרונים כי לאחר שבמהלך הקיץ הופסקו כמעט כליל אירועי החתונות במגזר הערבי, לאחר שאובחנו כמוקד הדבקה מאסיבי, שבו במגזר לערוך חתונות ואירועים המוניים.
זוגות רבים במגזר הערבי, בעיקר מאזור הצפון והמשולש, זיהו פרצה המאפשרת להם להתחתן תוך עקיפת הגבלות ההתקהלות באמצעות העברת מיקום החתונה לשטחי התפר הסמוכים לקו הירוק והנתונים לשליטה פלשתינית.
כך הפך הכפר ברטעה בוואדי ערה, שחציו בשטח ישראל וחציו בשטחי הרשות הפלשתינית, למוקד עלייה לרגל עבור זוגות צעירים ערבים־ישראלים, שעורכים באולמות שמחה ובגני אירועים שהוקמו בכפר את מסיבות החתונה, שלעיתים נמשכות שבוע ימים. בשטחו הפלשתיני של הכפר אף הוכשרו לאחרונה כמה מתחמים פתוחים וסגורים כגני אירועים וכאולמות שמחה בעבור זוגות המעוניינים להתחתן בחציו הפלשתיני של הכפר.
"חוטפים כל תאריך פנוי"
באדר הוא תושב טול כרם, שהכשיר לאחרונה שטח אדמה אשר בבעלותו בחציו הפלשתיני של הכפר ברטעה כגן אירועים. הוא מספר ל"ישראל היום" כי לא נותרו לו תאריכים פנויים עד דצמבר. "לא אכפת להם גם אם יירד גשם, חוטפים לי כל תאריך שפנוי", הוא אומר, "אני רק משכיר להם את השטח ודואג לסלול דרכי גישה ושיהיה בטוח. לכל השאר השוכרים דואגים, אוכל, שתייה, להקה, את הכל הם מביאים מתוך הרשות הפלשתינית".
גורם בכיר בהנהגת המגזר הערבי אומר ל"ישראל היום" כי "הפטנט הזה שחידשו את החתונות אבל העבירו אותן לשטחי הרשות הפלשתינית כדי להתחמק מההגבלות יחזור אלינו כמו בומרנג. על הציבור שלנו להבין שהחתונות פוגעות קודם כל ביקרים לנו שנדבקים, וכולנו מודעים לסיבוכים".
לדבריו, מקור נוסף לדאגה במגזר הוא התחלואה הסמויה והעובדה שרבים מקרב ערביי ישראל השבים מחו"ל נמנעים מכניסה לבידוד לפי הנחיות משרד הבריאות. "הציבור הערבי יצא בהמוניו לטורקיה בקיץ בגלל חבילות הנופש המשתלמות, ורבים מהם שבו ארצה ולאחר כמה ימים החלו לסבול מהתסמינים, אך למרבה הצער הם לא נכנסו לבידוד כששבו ארצה", הוא מספר.
הבכיר מציין כי "רבים גם לא נכנסו לבידוד לאחר שהחלו אצלם תסמינים וחמור מכך - הם כלל לא מדווחים שהם חולים".
"זו האחריות שלנו"
ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת אומר כי בהנהגת המגזר פועלים ביתר שאת להורדת שיעורי התחלואה. עם זאת, הוא מדגיש כי ללא העברת התקציבים הנדרשים אין לרשויות הערביות היכולת להתמודד: "דרשנו להעביר תקציבים ליישובים הערביים כדי להתמודד עם הקורונה, בעיקר לרשויות מאשכולות נמוכים שבלי משאבים אין להן היכולת להתמודד. היישובים שהיו אדומים והפכו ירוקים איבדו תקציבים, וזו אחת הסיבות לעלייה".

ח"כ ג'בארין הוסיף: "אני קורא לציבור להימנע מהתקהלויות, בעיקר בחתונות. זו האחריות שלנו".
ח"כ סונדוס סאלח התייחסה גם היא בדיון בוועדת הכנסת לנזקים הנגרמים למגזר הערבי בשל מגיפת הקורונה, והפנתה אצבע מאשימה כלפי הממשלה כמי שלטענתה מזניחה את הצעירים. "מה זאת האטימות הזאת?! מה צריך לקרות כדי שיתעוררו בממשלה על דור שלם? שנראה צעירים מתאבדים?" תהתה הח"כית מהרשימה המשותפת במהלך הדיון בוועדת הקורונה בכנסת.