קפריסין בוערת: בסוף השבוע החליטו באיחוד האירופי בבריסל, בשיתוף השלטונות בקפריסין, להטיל מס של עד 10% על פיקדונות הבנק במדינה, ובתמורה להעמיד סיוע של 10 מיליארד יורו לכלכלת קפריסין הקורסת. התוצאה - אזרחי המדינה זועקים: "זה הכסף שלנו".
נשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדס, דחה להיום בבוקר את ההצבעה בפרלמנט אם לקבל את הצעת האיחוד. "הנשיא ניסה לשכנע את מקבלי המדיניות בבריסל לרכך את החלטתם", דיווח אתמול ה"ניו יורק טיימס" והוסיף כי הבנקים בקפריסין נמצאים על סף התמוטטות. בערב דווח כי באיחוד נרתעו מתגובת האזרחים הקפריסאים למהלך וכי הם שוקלים להכניס הקלות במתווה. הנשיא הקפריסאי מקווה לחלץ מהיטל המס החדש יותר מ־5.5 מיליארד יורו.
ממשלת קפריסין סגרה את הבנקים עד יום שישי כדי למנוע התנפלות של הציבור על סניפיהם, אך הפאניקה מורגשת היטב. "כל החיים לימדו אותנו שצריכים לשים את הכסף בבנק ולחשוב כסף, ופתאום קמים יום אחד ואומרים לנו שחלק מהכסף לא שלנו. למה לעזאזל טוב להיות חבר באיחוד האירופי?" אמרה ל"ישראל היום" מריה, שכמו עשרות נשים קפריסאיות מחתה מול השער המרהיב של הארמון הנשיאותי.
אתמול בניקוסיה היה יום חג, אחרי הקרנבל האורתודוקסי, ולכן הרחובות היו כמעט ריקים, מה שלא מנע את המתח שניכר על האנשים ברחוב וכמובן את הכעס העצום. "לא ייאמן איזו גניבה הם עושים לנו, זה שוד. הגרמנים רוצים להשפיל אותנו", אמר טליו, נהג מונית בעיר. מריו, עובד במסעדה במרכז ניקוסיה: "אני לא חושב שיהיו פה הפגנות אלימות כמו ביוון, אבל אי אפשר לדעת. הקפריסאי בדרך כלל אוהב להתלונן מול הטלוויזיה, אבל כשלוקחים לו את הכסף מהחשבון הכל יכול לקרות".
במסגרת הפתרונות המוצעים למשבר הקפריסאי עלתה הצעה כי עתודות הגז האדירות, הצפויות להתגלות במים הכלכליים של קפריסין, ישמשו בטוחה עבור הסכום שיקוצץ. הנשיא הציע כי אזרחים שיסגרו פיקדונות בבנקים למשך שנתיים יקבלו בתמורה הבטחה להכנסות עתידיות מרזרבות הגז.
לא מעט ישראלים המשקיעים בקפריסין עלולים לחטוף מכה כלכלית בעקבות החלטת האיחוד. אורן אלדד, מנכ"ל ATRADE, העוסקת במסחר במטבעות, אמר אתמול: "הידיעות ממחישות את חשיבות השקת הרגולציה בישראל. אין לי ספק כי רגולציה תדאג למשקיע הישראלי ותגרום למצב שבו לא ייאלץ לחפש חברות מעבר לים".
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון: "מדובר בפתרון הזוי, שאמור להמיר את המס על פיקדונות למניות בנקים בגיבוי תגליות הגז".
היורו צלל אתמול לשפל של 14 חודשים מול הדולר האמריקני וירד ב־0.7% ל־1.29 דולר אמריקני ליורו. אתמול חתמו בורסות אירופה ובורסת וול־סטריט בירידות לא חדות.
בהכנת הידיעה השתתף חזי שטרנליכט