פסיקה: רק חוות הדעת של היועמ"ש מחייבת

המחוזי בי-ם פסק כי חוות הדעת של הייעוץ והחקיקה במשרד המשפטים והנחיות המשנים ליועמ"ש אינן מחייבות • השופט רון: "ייעוץ ניתן לקבל וניתן שלא"

המשנה ליועמ"ש דינה זילבר והיועמ"ש אביחי מנדלבליט // צילום: אורן בן חקון ,
המשנה ליועמ"ש דינה זילבר והיועמ"ש אביחי מנדלבליט // צילום: אורן בן חקון

בית המשפט המחוזי בירושלים קבע היום (חמישי) כי חוות הדעת של מחלקות הייעוץ והחקיקה במשרד המשפטים, ויחד איתם גם המשנים ליועץ המשפטי לממשלה אינן מחייבות. לעומת זאת, חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה נותרה מחייבת שחובה לפעול על פיה.

עוד בנושא:

מנדלבליט נאחז בקרנות המזבח, אך לממשלה אין מנוס מלפתוח בהליך פיטוריו

מנדלבליט, אין איש שהוא מעל לחוק - שים את המפתחות

בני הזוג אלוביץ' עותרים נגד מנדלבליט

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, השופט אלכסנדר רון אמר כי "די בשמה של המחלקה, כדי ללמדנו אודות מהותה; ייעוץ וחקיקה. ייעוץ ניתן לקבל וניתן שלא לקבל". הפסיקה הזו מגיעה לאחר דחיית עתירתו של הפעיל החברתי גיא זומר, שביקש למסור לידיו את כלל חוות דעת של מחלקת הייעוץ והחקיקה למשרדי הממשלה.

צילום: משה בן שמחון

בעתירתו של זומר הוא מסביר כי פנה תחילה לממונה על חופש המידע, משום שאם מדובר בהנחיות מחייבות, הרי שעליהן להיות שקופות לציבור על פי החוק, שבו כתוב כי "רשות ציבורית תעמיד לעיון הציבור את ההנחיות המינהליות הכתובות, שעל פיהן היא פועלת ושיש להן נגיעה או חשיבות לציבור".

ההחלטה שהתקבלה היום מהווה פתח להתעלמות של רשויות ומשרדי ממשלה מחוות הדעת של משרד המשפטים, שבראשה עומדים המשנים ליועמ"ש, שבחלק מהביקורת שמופנת אליהן נטען כי המשנים מתערבים לאחרונה יותר ויותר בסמכויות הרשות המבצעת. יש המדגישים כי התערבותם בהנחיות היא כל כך משמעותית עד כדי מתן הנחיות ניהול בפועל, תחת אצטלה של מניעה משפטית.

השופט אלכסנדר רון // צילום: דודי ועקנין
השופט אלכסנדר רון // צילום: דודי ועקנין

הפרקליטות נאלצה להודות בתגובתה לבית המשפט כי מחלקת ייעוץ וחקיקה אינה מוסמכת להורות לרשויות כיצד לפעול, אלא רק לקבוע את הגבולות החוקיים בנוגע לפעולות שלטוניות. "(ההנחיות) משרטטות את גבולות הגזרה של הדין, או מתוות את מתחם הפעולה שבתוכו, בכפוף לעמידה בתנאיו, רשאית הרשות לפעול. חוות הדעת אינן מורות לבעל הסמכות כיצד לפעול בתוך מתחם האפשרויות התואם את הדין". 

השופט אלכסנדר רון היה אפילו יותר ברור והדגיש כי "די בשמה של המחלקה כדי ללמדנו אודות מהותה, ייעוץ וחקיקה", כתב. "ייעוץ ניתן לקבל וניתן שלא לקבל וככל שיש מקום לביקורת שיפוטית, ראוי לביקורת זו שתתמקד בהחלטה הקונקרטית לגופה, בדרך שבה התקבלה ולא בעצם הייעוץ, שפעמים עשוי להיות נכון יותר, ופעמים אחרות, עלול, אולי, להיות גם שגוי".

בדברי ההסבר לדחיית העתירה הסביר השופט רון כי הנחיות המחלקה אינן מחייבות, גם אם הן מוצגות כך ועל כן, אין חובה לפרסמן. "במידה רבה ניתן לומר שתפקידה של מחלקת יעוץ וחקיקה אינו אלא לתווך את החוק והפסיקה הידועים, ממילא, לכלל הציבור ולמשרדי הממשלה השונים. לא תמיד הגוף הביצועי המתאים חייב בכלל לקבל ומקבל את חוות דעתה של מחלקת יעוץ וחקיקה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר