הנווטת הראשונה הלכה לעולמה בגיל 87

בתיה אורני השתתפה במבצע קדש ובפעולות מבצעיות אחרות • בתה סיפרה ל"ישראל היום": "אמא הייתה פמיניסטית ולמעשה פתחה את הדרך לנשים שבאו אחריה"

צילום: באדיבות המשפחה // בתיה במסדר הכנפיים  ,
צילום: באדיבות המשפחה // בתיה במסדר הכנפיים

בבית העלמין ירקון נטמנה היום (שני) אחר הצהריים בתיה אורני ז"ל, הנווטת הראשונה בחיל האוויר. היא נפטרה אתמול בגיל 87 והותירה אחריה ארבעה ילדים, תריסר נכדים ושמונה נינים.

אורני, או וורונסקי, בשמה עת סיימה את הקורס, נולדה בתל אביב. בית ילדותה היה ברחוב יעל 8, היכן שיאיר שטרן ז"ל הניח מטען לשני שוטרים בריטים שניסו ללכוד אותו. שנים אחר כך, אורני חשפה כי הייתה עדה לאירוע. מאוחר יותר, היא הייתה עדה לפראות ביפו וניצלה.

בתיה אורני // צילום: באדיבות המשפחה
בתיה אורני // צילום: באדיבות המשפחה

בצעירותה הלכה אורני להכשרה והייתה שותפה להקמת חמדיה ורמת יוחנן. "כל חיי חייתי באג'נדה ציונית וחיי שזורים במדינה והמאורעות ולכן היה לי חשוב להגיע לאן שהגעתי לצבא", סיפרה מאוחר יותר. 

אורני סיימה את קורס הניווט בשנת 1954, בקורס שנמשך שנה וארבעה חודשים. בין בוגרי המחזור שלה היו דוד עברי, לימים מפקד חיל האוויר. היא נטלה חלק בפעולות מבצעיות כולל הצניחה במתלה, ובמבצע קדש. את עיקר שירותה, עשתה אורני בטייסת התובלה 103. במבצע קדש היא הייתה הנווטת של הטייסת יעל רום ז"ל, ותפקידן היה להצניח חיילים ולאסוף נפגעים בקרבות. על רקע זה, היה צריך אישור מיוחד של הרמטכ"ל דאז כדי שיאפשרו להן לטוס וליטול חלק במבצע. לאחר שחרורה עבדה שנים רבות בין היתר במערך שירותי הניווט באל על ולאחר מכן בתחום הנסיעות.

"היא צפצפה על כולם"

"אמא הייתה פורצת דרך, אם כי לא אחת אמרה שהיא הייתה רוצה לפרוץ עוד דרכים. בצעירותה הייתה בצופים ונמשכה לתחום הטיסה ובנתה טיסנים. יום אחד הייתה עדה להרצאה של אנשי חיל האוויר והיא נדלקה על הרעיון להתגייס לקורס טייס. תחילה לא איפשרו לה, מכל מיני סיבות והיא נאבקה בזה. אמרו לה שלא התקבלה, אך היא גילתה שכן וערערה ונלחמה עד שקיבלו אותה.

אורני בעת שירותה הצבאי // צילום: באדיבות המשפחה
אורני בעת שירותה הצבאי // צילום: באדיבות המשפחה

"בסוף התקבלה אך נשלחה לניווט בשל קומתה הנמוכה. את דרגות הטייס קיבלה בטקס צבאי ממשה דיין, אז הרמטכ"ל, תמיד אמרה שהיה קשה והגברים גם התלוננו על הקושי, אבל היא רצתה להגשים את החלום הזה ותמיד חרקה שיניים", סיפרה ל"ישראל היום" בתה, יעל אורני.

"אמא הייתה פמיניסטית, כל החיים, הובילה קדימה ולמעשה פתחה את הדרך ושמחה שכמעט 40 שנה אחריה נפתחה הדלת לעוד ועוד טייסות ונווטות בחיל האוויר. כשהיו שואלים אותה אגב איך היא מרגישה מכל מה שעשתה ומה אמרו עליה, אז השיבה כי היא עשתה את שלה וצפצפה על כולם ולא אכפת לה מה חשוב עליה. היא הייתה אדם אהוב על כולם שרכשה ידידים רבים בשל אופיה הטוב", סיכמה הבת. 

עם כנפי הטיס // צילום: באדיבות המשפחה
עם כנפי הטיס // צילום: באדיבות המשפחה

בעלה הראשון אגב, היה טייס חיל האוויר, יעקב וורונסקי. הם שירתו יחד בבסיס חיל אויר בסירקין. בעלה נפטר ממחלה בגיל צעיר. לפני שלוש וחצי שנים התאלמנה מבעלה השני, ראובן אורני ז"ל. בשנים האחרונות התגוררה אצל אחד מבניה בקריית ספר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר