צילום: צביה בלום // עשיר וקטיפתי. אוכל ממסעדת סנדר

המשלוח היומי: פולניה לשבת

משלוח האוכל היהודי ממסעדת סנדר היה מפתיע - וכמעט גרם לנו לדבר בפולנית • ואי אפשר בלי להזכיר את החמין, שמקומו בגן עדן

אם מקטלגים אם סוגי האוכל השונים, "אוכל יהודי" נמצא אצלי די בסוף, בניגוד לאיטלקי, למשל, שמככב ראשון. אפשר לספור על יד אחת, קטועת אצבעות בחלקה, אילו מאכלים יהודיים יהיה משמח לאכול - וזה לרוב מסתכם בקרפלך, חרמזלך ומצה בריי עם ריבה. קומפוט, תירוץ עלוב לקינוח, וגפילטע פיש על צבעו האפור - יכולים להישאר בחוץ.

כשהזמנתי מהמסעדה הכשרה "סנדר - בית של אוכל" משלוח ליום שישי, כי כשיש קורונה הרבה יותר נוח להזמין אוכל מאשר ללכת לקנות אותו, ובואו נודה על האמת - גם כשאין קורונה, לא ציפיתי ליותר מדי. התמונות באתר היו נראות קצת כמו אוכל של בר מצווה מהאייטיז, ובהתחשב בסוג האוכל המדובר, זה גם היה די מובן. "השף זמי שרייבר, דור שלישי למקימי המסעדה, ממשיך את המסורת ומכין מדי יום את קלאסיקות המטבח היהודי המזרח אירופאי בעבודת יד", נכתב באתר. "חמין כהה, עשיר וקטיפתי, קישקע אמיתי, כבד קצוץ ולא טחון, ובסלט ביצים יש רמיזות קלות לשמאלץ של סבתא". בשלב הזה הגיע הריר, ולמרות שסבתא העדיפה להכין עוגות תפוחים על פני שמאלץ, הזמנתי משלוח. 

במגשית מחולקת לשלוש הגיעו קציצת עוף וקציצת בקר מטוגנות, שהיו נהדרות - קציצת הבקר הייתה טעימה גם קרה. לצידם היו תוספות של אפונה ושעועית, גזר מבושל וכרוב מאודה - וקצת הצטערתי שלא הזמנתי ערימת כרוב מאודה נפרדת לעצמי, שכן הוא היה טוב עד כדי כך, מעט מתקתק וספוג ברוטב אדמדם ככל שיכל.

לגרגר בפולנית. אוכל ממסעדת סנדר // צילום: צביה בלום
לגרגר בפולנית. אוכל ממסעדת סנדר // צילום: צביה בלום

הקרפלך, במקור מזון אלים, הגיע בקופסא עמוסה מדי ברוטב ולכן נהפך לרכרוכי מעט, אבל החמין הקטיפתי והכהה אכן הוכיח שיש אמת בפרסום. כמישהי שלא חובבת חמין (בסדר. צ'ולנט) במיוחד, ברגע שהתיישבתי על הקופסא (כן. לא חיכיתי לשים אותו בצלחת) לא עזבתי אותה - היא הייתה מלאת הפתעות וניחושים מופלאים: הכל נראה כמו גושים חומים, אבל בפה הם מתפרקים בקסם נימוח לבשר בקר עשיר, לתפוח אדמה פיקנטי, לקיגל-קישקע עוגתי ומלא טעמים וכמובן לשעועית שמתפוצצת בפה. אם יש גן עדן - מגישים שם חמין, וכנראה שמדובר בחמין הזה.

חמישה סלטים הגיעו בקופסאות קטנות: חצילים, שהיה מצוין ועמוס טעמים, כבד וביצה, שלמרות שלא נולדתי בפולניה אני נזכרת בו בערגה, סלט ביצים שכנראה בגלל השמאלץ פחות הצלחתי להתחבר אליו, טחינה מעולה ומרירה וסלט פלפלים קלויים.

מבט נוסף, כי חייבים. זה לא חמין, זה צ'ולנט // צילום: צביה בלום
מבט נוסף, כי חייבים. זה לא חמין, זה צ'ולנט // צילום: צביה בלום

מהגפילטע פיש שהגיע הכרחתי את עצמי לטעום לצורך הכתבה, ואחרי כמה דקות מצאתי את עצמי מנגבת רוטב מהפה כשהצלחת ריקה ואני מגרגרת מילים בפולנית. לצד הדג הגיעה גם חזרת ובקופסה נוספת מלפפונים חמוצים וירקות טעימים בתחמיץ - כי אם כבר יושבים בחושך, לפחות שיהיה קצת חמוץ בלב. 

מסעדת סנדר, כשר: http://sender1948.co.il/

כתובת: לוינסקי 54, תל אביב

טלפון: 03-5371872

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...