1.7 מיליארד שקלים - זהו הסכום שצפויה המדינה לקבל מהאקזיט הענק בהיי־טק הישראלי. מדובר ברכישתה של חברת השבבים הבאנה לאבס על ידי אינטל העולמית ב־2 מיליארד דולר.
זהו האקזיט השביעי בהיקפו בהיסטוריית ההיי־טק הישראלי, יותר ממכירת אפליקציית הניווט ווייז לגוגל, שעמדה על 1.1 מיליארד דולר.
הבאנה לאבס, שנוסדה ב־2016, מפתחת שבבי בינה מלאכותית המכונים "מאיצי למידה עמוקה" וניתנים לתכנות עבור מרכזי נתונים.
החברה גייסה הון בשלושה סבבים טרם רכישתה על ידי אינטל העולמית, ועל פי ההערכות, כ־60% מהון המניות של הבאנה לאבס מוחזקים על ידי תושבי ישראל.
משכך, העסקה תהיה כפופה למס הישראלי בגין רווח הון, על פי החלוקה הבאה: תשלום של 30% מס למי שמחזיק יותר מ־10% ממניות החברה ותשלום של 25% למי שמחזיק בשיעור חד־ספרתי מהון המניות בחברה.
יו"ר חברת הבאנה לאבס – אביגדור וילנץ // צילום: אייל טואג
עו"ד טלי ירון־אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר וכיום שותפה במשרד ירון־אלדר פלר שורץ ושות', מסבירה כי בניגוד למרבית האקזיטים הקודמים, שבהם בעלי המניות היו זרים, הפעם הנתח שהמדינה תיהנה ממנו יהיה גבוה במיוחד. "באופן כללי במכירת מניות של חברה ישראלית, בעלי מניות זרים שהשקיעו בחברה יהיו פטורים בדרך כלל ממס רווחי הון בישראל", אומרת אלדר ל"ישראל היום".
"לעומתם, בעלי מניות ישראלים יחויבו במס רווחי הון הנע בין 25% ל־30%". לדבריה,"בהנחה כי 50% מבעלי המניות בהבאנה לאבס הם ישראלים, ואם ננכה את עלות ההשקעה שלהם, אז בצורה סכמטית - המס יהיה כחצי מיליארד דולר", קובעת ירון־אלדר.
עורךהדין דורון פסו, מומחה למיסוי ממשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות', התייחס לרכישה ואמר כי ההכנסה הצפויה למדינה מעסקת רכישת הבאנה לאבס על ידי אינטל, "נכבדה", והוסיף, "הבאנה לאבס נוסדה ב-2016 וגייסה הון בשלושה סבבים טרם רכישתה על ידי אינטל העולמית תמורת 2 מיליארד דולר. העובדה שהחברה נוסדה בשנת 2016 צפויה להגדיל אף היא את היקף המס שייגבה מן העסקה, וזאת בהנחה כי במועד הקמת החברה היה שווי המנייה אפסי, כך שכל גידול בשווי המניה ממועד הקמת החברה ועד מכירתה ימוסה כרווח הון".