הלך לעולמו איש הביון אברהם דר

דר ז"ל היה דמות מרכזית במוסד לעלייה ב' ופעל להבאת יהודי ארצות ערב לארץ • בנוסף פעל במבצע "קדש" במצרים והביא לשחרור עצורי חוליית "עסק הביש"

אברהם דר ז"ל // צילום ארכיון: אנצ'ו גוש/ג'יני

איש הביון האגדי אברהם דר הלך היום לעולמו בגיל 94. דר החל את דרכו הביטחונית בפלמ"ח ובפלי"ם, הפך לקצין מודיעין בקום המדינה וכן דמות מרכזית במוסד לעלייה ב' שהעלתה את יהודי ארצות ערב לארץ. ובין שאר תפקידיו החסויים היה מקימה ומפקדה הראשון של הרשת היהודית שפעלה במצרים ושנחשפה בעקבות פעילותה במה שזכור כיום כפרשת העסק הביש. 

את הרשת המצרית הקים דר, בשנת 1951 אז הוא היה קצין מודיעין ביחידה 131, במסגרת זו הקים רשת ריגול במצרים, שאת חבריה גייס מקרב תנועות הנוער הציוניות, והיה מפקדה הראשון. דר נכנס למצרים בזהות בדויה, בשם "ג'ון דרלינג" - אזרח בריטי מגיברלטר. מטרת הקמת החוליה הייתה להפיל את משטרו של פארוק, מלך מצרים, שהיה עוין לישראל. 

בשנת 1956 היה אחראי לחיסולה של מפקדת הפדאיון בעזה ובמסגרת מבצע קדש יזם התחברות יחידת מודיעין ישראלית עם הכוחות הצרפתים שבמצרים במטרה לשחרר את חברי חוליית "עסק הביש". התוכנית לא מומשה, משום שהלחימה נפסקה בלי שהכוחות הגיעו לקהיר. "ידעתי על שיתוף הפעולה של ישראל עם בריטניה וצרפת ועל הסיכוי ששתי המעצמות יכבשו את קהיר, שבה הוחזקו חברי החוליות בכלא", הוא נזכר.

"התחלתי לחשוב איך אני חוזר למצרים כדי לשחרר אותם. ידעתי שאם אני בא למטכ"ל עם הצעה ישירה מדי, יזרקו אותי מכל המדרגות, כי הרמטכ"ל דיין ושאר הפיקוד לא רצו בכלל להתעסק עם האסורים. אני חושב שבן־גוריון אפילו לא ידע שהם קצינים בצה"ל" סיפר דר בראיון עם ישראל היום בשנת 2016. 

דר שב לארץ לאחר מבצע קדש ונדהם לגלות שנידוני קהיר לא שוחררו במסגרת חילופי השבויים בשנת 1957. הוא עיין בפרוטוקולים של שיחות חילופי השבויים, שקיבל מנחמיה ארגוב, המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, דוד בן-גוריון, וגילה לתדהמתו שנושא נידוני קהיר כלל לא הועלה בהן. עקב כך פעל דר נמרצות לשחרור הנידונים.

במקביל משנת 1949 היה חבר במושב כפר יהושע ועסק בחקלאות. בשנים 1960–1968 היה מנהל מחלקת הפיתוח בחברת "דלק" והיה חבר בהנהלתה. משנת 1971 כיהן כמנכ"ל מכון היצוא. משנת 1975 הפך לתעשיין בתחומי היצוא, הפיתוח והחקלאות. בנוסף, היה בעל חברה בתחום המכשור הרפואי.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר